Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 10-Δεκ-2022 17:20

  Welt: Μπορεί η Ινδία να γίνει η "καλύτερη Κίνα";

  Welt: Μπορεί η Ινδία να γίνει η "καλύτερη Κίνα";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ινδία είναι ένας από τους λίγους νικητές στο χρηματιστήριο φέτος σχολιάζει η Welt. Εκμεταλλεύεται την τρέχουσα αδυναμία της μεγάλης γειτονικής της Κίνας για να προσελκύσει επενδυτές. Αλλά επειδή υπάρχουν επίσης πολλά που μπορούν να ειπωθούν για τη χώρα μακροπρόθεσμα, η Welt παρουσιάζει τα κατάλληλα προϊόντα για τους αποταμιευτές.


  Όλοι γνωρίζουν τον Έλον Μασκ, αλλά όχι τον Γκουαντάμ Αντάνι. Ωστόσο, ο Ινδός είναι το ανερχόμενο αστέρι της χρονιάς μεταξύ των πλουσίων του κόσμου. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, εκτοξεύοντάς τον από τη 13η στην τρίτη θέση του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Μόνο ο ΄Ελον Μασκ και Μπερνάρντ Αρνό, κύριος ιδιοκτήτης του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, βρίσκονται μπροστά του.


  Ο όμιλος Αντάνι (Adani) είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής λιμένων στην Ινδία και κερδίζει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του από την εξόρυξη και το εμπόριο άνθρακα. Η αύξηση του ενεργητικού του ομίλου Adani είναι, επομένως, επίσης συνέπεια της αυξημένης ζήτησης για ορυκτές μορφές ενέργειας φέτος.

  Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί: η άνοδός του Αντάνι αποτελεί επίσης έκφραση της αυξανόμενης σημασίας της Ινδίας στην παγκόσμια οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Γίνεται όλο και περισσότερο μια εναλλακτική λύση για τις εταιρείες που θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα - αλλά και για τους επενδυτές που αναζητούν νέες αγορές ανάπτυξης.

  Φέτος, η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας ήταν ήδη μία από τις λίγες που έφεραν κέρδη στους επενδυτές. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ο σχετικός δείκτης, ο BSE Sensex, έχει κερδίσει περίπου επτά τοις εκατό. Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται μέτριο, αλλά την ίδια περίοδο, οι τιμές παγκοσμίως - μετρούμενες από τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All Countries World Index - υποχώρησαν περισσότερο από 16%, ενώ τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών υποχώρησαν ακόμη και κατά περίπου 21%.

  Φέτος, η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας ήταν ήδη μία από τις λίγες που προσέφεραν κέρδη στους επενδυτές. Από τις αρχές Ιανουαρίου, ο σχετικός δείκτης, ο BSE Sensex, έχει κερδίσει περίπου επτά τοις εκατό. Εκ πρώτης όψεως, αυτό φαίνεται μέτριο, αλλά την ίδια περίοδο, οι τιμές παγκοσμίως - μετρούμενες από τον παγκόσμιο δείκτη MSCI All Countries World Index - υποχώρησαν κατά περισσότερο από 16%, ενώ τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών ακόμη και κατά περίπου 21%.

  Το μείον ήταν εξίσου υψηλό στην Κίνα, και ακριβώς τα προβλήματά της είναι αυτά που φέρνουν πλεονεκτήματα στην Ινδία. Για ένα πράγμα, πολλά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών έχουν μετατοπιστεί τους τελευταίους μήνες: από την Κίνα, από τη Ρωσία και σε ινδικές μετοχές.


  Η χώρα της Νότιας Ασίας εκμεταλλεύεται επίσης την αδυναμία του μεγάλου ανατολικού γείτονά της για να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα. Η πιο επιθετική εξωτερική πολιτική της Κίνας έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου να θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση των οικονομιών τους από τη χώρα. Αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό για τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς η πολιτική μηδενικού ελλείμματος του Πεκίνου θέτει τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού υπό πίεση εδώ και τρία χρόνια. Αναζητούν εναλλακτικές ή συμπληρωματικές τοποθεσίες παραγωγής - η προσέγγιση αυτή είναι επίσης γνωστή ως "Κίνα +1".

  "Η Ινδία άρπαξε με ενθουσιασμό την ευκαιρία του "Κίνα +1""


  "Καθώς η Κίνα στρέφεται προς τα μέσα, η Ινδία εκμεταλλεύτηκε με ενθουσιασμό την ευκαιρία "Κίνα +1"", λέει ο Nick Payne, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην επενδυτική εταιρεία Jupiter Asset Management. Για να προσελκύσει επενδυτές, η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί ανακοίνωσε την εκστρατεία "Make in India". Η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία έχει ήδη δαγκώσει: Η Apple παράγει πλέον το iPhone 14 στην Ινδία.

  Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα ΜόνιNarendra Modi προωθεί επίσης την ίδρυση νέων εργοστασίων με δισεκατομμύρια δολάρια. Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί μόνο για τη βιομηχανία ημιαγωγών, 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τους παραγωγούς κινητών τηλεφώνων, 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενώ εταιρείες σε άλλους τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ηλεκτρονικά ή οι μπαταρίες, μπορούν επίσης να υπολογίζουν σε επιδοτήσεις. Η Ινδία εγκαταλείπει έτσι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο στηριζόταν κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά δεν προσφέρει σχεδόν καθόλου ευκαιρίες απασχόλησης στις ευρείες μάζες.

  Είναι ακριβώς ο μεγάλος αριθμός νέων εργαζομένων που δίνει στην υποήπειρο το πλεονέκτημά της. Ενώ η Κίνα γερνάει γρήγορα και ο πληθυσμός της θα μειωθεί σύντομα, ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται και αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει αυτόν του γίγαντα γείτονά της το 2023. "Η επερχόμενη δημογραφική εξέλιξη υποστηρίζει επίσης μια αναπόφευκτη μετατόπιση υπέρ της Ινδίας", λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Jupiter, Nick Payne.

  Η Ινδία θα μπορούσε έτσι να καθιερωθεί ως το δεύτερο εργοτάξιο στον κόσμο, δίπλα στην Κίνα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει κάνει τη χώρα κατάλληλη μέσα από μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε μια εδαφική μεταρρύθμιση, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ιδιωτικοποιήθηκαν κρατικές επιχειρήσεις και αναπτύχθηκε ένα γενικό σχέδιο με την ονομασία "Gakti Shakti" για την ανάπτυξη των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα Gati, η οποία φέρνει σε επαφή 16 υπουργεία και τη σιδηροδρομική εταιρεία για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και συντονισμό των έργων.

  "Η διαρθρωτική αναπτυξιακή ιστορία της Ινδίας παραμένει άθικτη", λέει ο Tanvee Gupta Jain, επικεφαλής οικονομολόγος της Ινδίας στην επενδυτική τράπεζα UBS, σε αυτό το πλαίσιο. "Αναμένουμε ότι η χώρα θα επιτύχει δυνητική ανάπτυξη 5,75 έως 6,25 % μεσοπρόθεσμα". Αυτό είναι το ποσοστό που η Ινδία είναι πιθανό να επιτύχει κατά μέσο όρο μακροπρόθεσμα - αλλά μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο βραχυπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο της Κίνας.

  Για να συνεχιστεί αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Τότε, ωστόσο, η Ινδία μπορεί να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της έναντι του γείτονά της: το κράτος δικαίου και το άνοιγμα μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας. Ενώ η Κίνα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα δυστοπικό κράτος επιτήρησης σε οργουελικό στυλ, οι επενδυτές στην Ινδία μπορούν να ζουν την ελεύθερη ζωή που έχουν συνηθίσει.

  Ελευθερία για τους επενδυτές


  Αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις στο ινδικό χρηματιστήριο. Δεν υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες μετοχών για ημεδαπούς και αλλοδαπούς ή περιορισμοί στην αγορά και πώληση επενδύσεων, όπως συμβαίνει στην Κίνα. Οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν επίσης να συμμετέχουν ελεύθερα στην ινδική χρηματιστηριακή αγορά. Για αυτούς, τα διαχειριζόμενα αμοιβαία κεφάλαια ή τα ETF είναι ιδιαίτερα κατάλληλα, καθώς λίγοι είναι πιθανό να έχουν την τεχνογνωσία για να αξιολογήσουν μεμονωμένες ινδικές εταιρείες.

  Τα δύο μεγαλύτερα ETF στην Ινδία είναι της iShares (αριθμός αναγνώρισης ασφαλείας A2AFCY) και της Lyxor (LYX0BA). Και οι δύο βασίζονται στον δείκτη MSCI India Index. Τα ινδικά αμοιβαία κεφάλαια με τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων που προσφέρονται στη Γερμανία είναι το Goldman Sachs India Equity (A0QYZN) και το Fidelity India Focus (A14175). Εξετάζοντας τις αποδόσεις, το Ashoka India Opportunities (A2PSVU) έχει τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία τρία χρόνια.

  Ωστόσο, όσοι επενδύουν τώρα σε ινδικές μετοχές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επί του παρόντος είναι αρκετά υψηλά αποτιμημένες, προειδοποιεί ο Sean Taylor, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές της DWS. "Πολλοί επενδυτές έχουν υποχωρήσει στην Ινδία λόγω των προβλημάτων στην Κίνα", λέει. "Και αν η Κίνα εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική της μηδενικής κίνησης και ανοίξει και πάλι, αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί". Παρ' όλα αυτά, ο Taylor τηρεί τη δέσμευσή του στην Ινδία. Αυτό που είναι καθοριστικό γι' αυτόν είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική. Και αυτό τον κάνει αισιόδοξο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ