Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουλ-2022 08:33

  Πολιτική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με…άρωμα προεκλογικής περιόδου

  Πολιτική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, με…άρωμα προεκλογικής περιόδου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία ημέρα πριν τη συμπλήρωση τριών ετών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, το…πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται ότι θα ανέβει κατακόρυφα στην Ολομέλεια, με αφορμή τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις κοινωνικές πολιτικές.

  Και η…κόντρα σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ανήμερα της επετείου του δημοψηφίσματος του 2015, φαίνεται ότι αποτέλεσε, απλά, την…πρόβα τζενεράλε για το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα, που έρχεται για να εγκαινιάσει και επίσημα την είσοδο στον τέταρτο χρόνο της "γαλάζιας" κυβερνητικής πορείας, με τη χώρα να μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, εν αναμονή των τελικών πρωθυπουργικών αποφάσεων για το πότε θα στηθούν οι εθνικές κάλπες.

  Από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αποτυπώσει, σε ολόκληρη την έκταση, τις πολιτικές που προώθησε η κυβέρνηση, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

  Και αυτό ακριβώς το κοινωνικό πρόσημο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων παρουσίασε και στη διπλή παρέμβασή του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας, έτσι κι αλλιώς, τη σύγκριση των πεπραγμένων της "γαλάζιας" διακυβέρνησης με αυτήν της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι καταλυτική.

  "Στη διάρκεια της πανδημίας διαθέσαμε δεκάδες δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές, που απελευθέρωσαν τις επενδύσεις και τόνωσαν το διαθέσιμο εισόδημα.

  Κυρίως, όμως, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Μια πολιτική που συνοψίζεται σε έξι λέξεις: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή. Αυτή τη χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού αθροιστικά συμπλήρωσε έναν ακόμα μισθό ετησίως.

  Καθιερώσαμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως ασπίδα απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και ο εργαζόμενος σήμερα μπορεί να καθορίζει με διαφάνεια το χρόνο της απασχόλησής του και της άδειάς του.

  Αλλά και οι συνθήκες στους χώρους δουλειάς προσαρμόστηκαν επιτέλους στα ευρωπαϊκά δεδομένα κι εκεί δεν ισχύει πια κανενός είδους διάκριση και παντού ισχύουν ειδικές μέριμνες για τους εργαζόμενους γονείς. Προφανώς και μπροστά στις ανάγκες, η όποια πρόοδος έχουμε πετύχει δεν μπορεί να μας ικανοποιεί.

  Δίνει όμως το μέτρο της προσπάθειας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού. Οικονομία, ανάπτυξη, προώθηση επενδύσεων, προώθηση μεταρρυθμίσεων, μείωση φόρων και εισφορών, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

  Σε αυτούς τους… πυρήνες στοχεύει όσον αφορά και στη σημερινή και σε επίπεδο Ολομέλειας παρουσία του ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αναδείξει τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. "Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση". "Δημιουργία ή καθήλωση". "Αποτέλεσμα ή αδράνεια".

  Αυτά είναι ορισμένα από τα διλήμματα, στα οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή του και ένα ακόμα διακύβευμα. Αυτό της σταθερότητας και της αποφασιστικότητας σε ταραγμένες γεωπολιτικά και οικονομικά εποχές.

  "Σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών", είναι το μήνυμα που έχει εκπέμψει.

  Όσον αφορά στη σύγκριση των πεπραγμένων της τετραετίας 2015-2019 του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μόνο τυχαίο δε μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με αναφορές στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης Τσίπρα.

  "Τέτοιες ημέρες, το 2015, η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Την κοινωνία της τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή.

  Και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα υπήρξε βαρύ: κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο τρίτο, αχρείαστο μνημόνιο, που μας οδήγησε σε έναν νέο κύκλο λιτότητας. Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.

  Ευτυχώς για την πατρίδα μου, η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015. Επτά χρόνια μετά βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το βήμα, να σας πω ότι εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μία νέα κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα μας σε μία νέα εποχή.

  Αυτήν που την θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων. Αποδεσμευμένη πια, από τον Αύγουστο -σε ένα μήνα από τώρα- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτοιμη πλέον μέσα στον επόμενο χρόνο, εντός του 2023, να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα", σημείωσε.

  Η διπλή παρέμβαση στο Στρασβούργο

  Ένας κύκλος διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ολοκληρώθηκε στο Στρασβούργο. Με πρώτο σταθμό την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο και ενδιάμεσες στάσεις τις Συνόδους Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και στο σώμα των ευρωβουλευτών τις αναθεωρητικές εξάρσεις της γείτονος, εκπέμποντας δύο βασικά σήματα.

  -Πρώτον, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

  -Δεύτερον, ότι η Αθήνα κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου. Με σταθερό σημείο αναφοράς, σε κάθε περίπτωση, το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο…

  Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη περιέγραψε μία χώρα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέραν των γεωπολιτικών, η ομιλία, όπως επισημαίνεται, είχε ως στόχο να παρουσιάσει την εικόνα μίας σύγχρονης Ελλάδας.

  Που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος, αλλά έχει ξεπεράσει τα προβλήματα, αναπτύσσεται οικονομικά, έχει κατακτήσει το στοίχημα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και βαδίζει σταθερά προς τον επόμενο στόχο. Την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023. Ο πρωθυπουργός προέταξε το κοινωνικό πρόσημο που έχουν οι πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση.

  "Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή…", είναι το τρίπτυχο που παρουσίασε, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνουν παράγοντες, ανέδειξε μία χώρα που συμμετέχει πρωταγωνιστικά στις συζητήσεις για το μέλλον της Ένωσης και τις πολλαπλές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες. Όπως, η απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η πράσινη μετάβαση και η στρατηγική αυτονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ