Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Ιουλ-2022 12:10

  Κ. Λάουτερμπαχ για κορονοϊό: "Θα είναι ένα δύσκολο φθινόπωρο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι"

  25089987
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach φοβάται ότι η Γερμανία θα έχει "μεγάλες δυσκολίες" με την παραλλαγή Corona BA.5 το φθινόπωρο. Το "ένα ή το άλλο μέτρο" θα μπορούσε τότε να έχει και πάλι νόημα, δήλωσε ο Lauterbach.

  Η Γερμανία οδεύει σύντομα προς μια σημαντική αυστηροποίηση της κατάστασης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach. "Αντιμετωπίζουμε ισχυρά κύματα το φθινόπωρο και το χειμώνα", δήλωσε ο πολιτικός του SPD στην εκπομπή "heute journal" του ZDF το βράδυ της Παρασκευής. Ο Lauterbach υποσχέθηκε ταχύτητα στην αναθεώρηση του νόμου για την προστασία από τις λοιμώξεις μετά την υποβολή έκθεσης εμπειρογνωμόνων. Την άνοιξη, οι κανονισμοί είχαν περικοπεί σημαντικά και η τρέχουσα ομοσπονδιακή νομική βάση λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου.

  Την Παρασκευή, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρουσίασε μια πολυαναμενόμενη έκθεση εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων προστασίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, μπορούν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες θέτουν ερωτηματικά για πολλές άλλες γνωστές απαιτήσεις, λέγοντας ότι λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων δεν είναι δυνατή η αξιόπιστη αξιολόγηση.

  "Θα είναι ένα δύσκολο φθινόπωρο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι", δήλωσε επίσης ο Lauterbach στην εκπομπή "Tagesthemen" του ARD. Πιστεύει ότι "θα έχουμε μεγάλες δυσκολίες με την παραλλαγή BA.5 που εξαπλώνεται τώρα εδώ". Υπολογίζει πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση των κρίσιμων υποδομών.


  Το Lockdown αποκλείεται από τον Lauterbach


  Ο Lauterbach απέκλεισε το ενδεχόμενο αποκλεισμού όπως στην αρχή της πανδημίας: "Δεν θα το επαναλάβουμε αυτό. Μπορεί όμως το ένα ή το άλλο μέτρο να έχει και πάλι νόημα. Ο Λάουτερμπαχ δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, επικαλούμενος εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP). Είχε ήδη ξεκινήσει με μια συζήτηση μιάμισης ώρας την Παρασκευή, είπε. "Νομίζω ότι θα είμαστε γρήγοροι", τόνισε, ωστόσο, ο Lauterbach. Τις επόμενες εβδομάδες, είπε, θα προετοιμάσουν έναν νόμο για την προστασία από τις καλές λοιμώξεις.

  Η Γερμανική Ένωση Πόλεων προτρέπει επίσης σε βιασύνη. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει μια νομοθετική διαδικασία για έναν νέο νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις μέχρι το φθινόπωρο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Helmut Dedy στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει δυνατή "τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους σε περίπτωση κινδύνου", απαίτησε ο Dedy. Οι κανονισμοί πρόσβασης για 2G/3G ανήκουν επίσης στην εργαλειοθήκη.

  Ο Andreas Gassen, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (Kassenärztliche Bundesvereinigung), ζήτησε να απομακρυνθούμε από τα στοιχεία επίπτωσης ως βάση για εκτεταμένα μέτρα για τον κορονοϊό. Ο Gassen δήλωσε στην εφημερίδα "Rheinische Post" ότι η πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως στην προστασία των ομάδων κινδύνου κατά τη μετάβαση στην ενδημικότητα. Χαρακτήρισε κατανοητό τον περιορισμό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ή σε χώρους με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με τον Gassen.

  "Αποφύγετε το κλείσιμο των σχολείων"


  "Αυτό δεν θα συμβεί πλέον", ξεκαθάρισε επίσης ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Christian Dürr στην Welt am Sonntag. Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, Κλάους Ράινχαρντ, πρότεινε στις εφημερίδες Funke τη σύγκληση στρογγυλής τράπεζας από υπουργούς υγείας και παιδείας, γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους εμπειρογνώμονες "για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης στρατηγικής για τον κορονοϊό για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς".

  Οι αριθμοί των λοιμώξεων αυξάνονται και πάλι εδώ και αρκετό καιρό και η πιο μεταδοτική υπομετάξη όμκρον BA.5 κυριαρχεί ήδη στη σκηνή των λοιμώξεων. Σύμφωνα με έρευνα, σχεδόν οι μισοί πολίτες στη Γερμανία τάσσονται συνεπώς υπέρ της άμεσης αυστηροποίησης των κανόνων. Σε έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Civey για λογαριασμό της εφημερίδας "Augsburger Allgemeine", το 49% απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν τα ισχύοντα μέτρα Corona πρέπει να αυστηροποιηθούν άμεσα. Το 43% ήταν κατά, ενώ το 8% ήταν αναποφάσιστο.

  Εν όψει μιας σκληρότερης κατάστασης το φθινόπωρο, η Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων ζητά την έγκαιρη επανάληψη των δωρεάν δοκιμών Corona για τους πολίτες. "Υποθέτουμε ότι το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο, όταν απειλείται το επόμενο μεγάλο κύμα Corona, θα πρέπει να γίνουν και πάλι δωρεάν δοκιμές σε όλους τους τομείς", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gerd Landsberg στο Redaktionsnetzwerk Deutschland. Οι δωρεάν ταχείες εξετάσεις αποτελούν ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την καταπολέμηση της πανδημίας.


  Τα τεστς κοστίζουν χρήματα από την Πέμπτη


  Από την Πέμπτη, οι δωρεάν εξετάσεις είναι διαθέσιμες μόνο για ομάδες κινδύνου και άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις. Για δοκιμές για οικογενειακές γιορτές, συναυλίες ή συναντήσεις με άτομα άνω των 60 ετών, για παράδειγμα, απαιτείται επιπλέον πληρωμή τριών ευρώ. Όποιος επιθυμεί μια τέτοια εξέταση πρέπει να υπογράψει ότι γίνεται για τον σκοπό αυτό. Ο Lauterbach είχε δικαιολογήσει τον περιορισμό μεταξύ άλλων με το υψηλό κόστος των δοκιμών.

  Η Εθνική Ένωση Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλιστικών Οργανισμών (KBV) και οι ενώσεις των ιατρών της υποχρεωτικής ασφάλισης που είναι υπεύθυνες για την τιμολόγηση είχαν δηλώσει την Πέμπτη ότι "δεν θα είναι πλέον σε θέση να τιμολογούν και να πληρώνουν τις εξετάσεις των πολιτών στο μέλλον", αναφερόμενοι στη δυσκολία επαλήθευσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Ο Λάουτερμπαχ υπολογίζει σε συμφωνία με τους γιατρούς τις επόμενες ημέρες.

   

   

   

   

  υμφωνία με τους γιατρούς τις επόμενες ημέρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ