Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιουν-2022 12:45

  BofA: Ανεβάζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα

  BofA: Ανεβάζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο 3%, από 2,6% πριν, αναβαθμίζει η Bank of America την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, ενώ υψηλότερα βλέπει πλέον να κινείται και ο πληθωρισμός και στο 7,2% από 6,6% πριν.  Παράλληλα ωστόσο, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το 2023, τοποθετώντας πλέον την ανάπτυξη στο 1,8% από 2% πριν, ενώ το 2024 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 2,1%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος στο 2,8% (από 2,4% που προέβλεπε πριν) και το 2024 στο 1,4%.

  Η αμερικανική τράπεζα επικαιροποιεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ σε 2,7% το 2022 από 2,2%, σε 1,3% το 2023 από 1,5% και στο 1,4% το 2024. 

  Οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό κινούνται στο 7,5% το 2022 από 7%, στο 3,4% το 2023 από 2,9% και στο 1,6% το 2024. Οι τιμές της ενέργειας, τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς και η επανεκκίνηση του τουρισμού δημιουργούν πολύ πληθωρισμό φέτος, αλλά μια εξωγενής στασιμοπληθωριστική επίδραση χωρίς αρκετά μεγάλη δημοσιονομική στήριξη και γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σημαίνει ότι οι αντιπληθωριστικές δυνάμεις είναι πιθανό να ξεδιπλωθούν τελικά, όπως προειδοποιεί. 

  Παράλληλα, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και στο 1% μέχρι το τέλος του έτους, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη αλλά και τα spreads των ομολόγων καθώς εκτιμά πως θα κινηθούν υψηλοτέρα στο υπόλοιπο του έτους

  Η BofA επισημάνει πάντως πως δεν αναμένει τεχνική ύφεση στη ζώνη του ευρώ, αλλά η ανάπτυξη το β’/γ’ τρίμηνο θα είναι μόνο περίπου 0,1-0,2% πριν ανακάμψει ελαφρά στη συνέχεια. Αλλά και αυτή η ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι περίμενε πριν. 

  Η βαθιά συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος (-2%), η συμπίεση των εταιρικών κερδών και η υψηλή αβεβαιότητα θα επηρεάσουν την πραγματική ζήτηση φέτος και στη συνέχεια, όπως προσθέτει. Η δημοσιονομική πολιτική βοηθά, αλλά μόνο εν μέρει, και η BofA αρχίζει να ανησυχεί ότι ορισμένα από τα σχέδια της ΕΕ για το NGEU που βασίζονται σε κεφαλαιακές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα θα καθυστερήσουν σε αυτό το πλαίσιο. Οι προοπτικές ανάπτυξης και εκτός ευρωζώνης έχουν επίσης επιδεινωθεί, όπως προσθέτει, με τις ΗΠΑ να πλησιάζουν τη μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ και στην Κίνα η υποκείμενη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ