Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 02-Απρ-2022 11:22

  Moody's: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Νότιας Αφρικής

  Moody's: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Νότιας Αφρικής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο οίκος Moody's Investors Service αναβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Νότιας Αφρικής, καθώς οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος και να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

   
  Ο οίκος διατήρησε τις αξιολογήσεις της χώρας σε ξένο και τοπικό νόμισμα στο Ba2, δύο επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και άλλαξε τις προοπτικές σε σταθερές από αρνητικές. Η κίνηση αυτή αντανακλά τις βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές που αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης της επιβάρυνσης του χρέους της κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα, ανέφερε η Moody's σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

  "Η δημοσιονομική θέση της Νότιας Αφρικής έχει ανακάμψει αισθητά από την πανδημία χάρη στα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης και τις θετικές εξωτερικές εξελίξεις", ανέφερε ο Moody's. "Ως αποτέλεσμα, φαίνεται τώρα πιθανό ότι ο λόγος χρέους της κυβέρνησης προς το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 80% μεσοπρόθεσμα".

  Οι σταθερές προοπτικές σηματοδοτούν ότι η πτωτική τάση στην αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής από τη Moody's, η οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, μπορεί να φτάσει σε σημείο καμπής. Ο οίκος ήταν ο τελευταίος μεγάλος οίκος που πήγε την αξιολόγησή του για το χρέος της χώρας στα σκουπίδια, με δύο υποβαθμίσεις το 2020. Η αξιολόγησή της για το χρέος της Νότιας Αφρικής εξακολουθεί να είναι ένα επίπεδο υψηλότερη από εκείνες των S&P Global Ratings και Fitch Ratings.

  Η Moody's αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη δημοσιονομική εξυγίανση, αν και μια αναβάθμιση της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από τη "σημαντική" πρόοδο προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των διαρθρωτικών περιορισμών στην οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε. 

  Η αλλαγή των προοπτικών ακολουθεί έναν προϋπολογισμό που ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα από τα ορυχεία και προβλέψεις που δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί τώρα στο 75,1% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος 2025 - ένα χαμηλότερο επίπεδο και ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως - και ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η εύρωστη ζήτηση και οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων οδήγησαν σε βελτίωση των κερδών των εταιρειών εξόρυξης στη Νότια Αφρική, τον μεγαλύτερο παραγωγό πλατίνας στον κόσμο.

  Παρόλα αυτά, οι πιέσεις στις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης στήριξης των κρατικών εταιρειών που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, το υψηλό μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα και οι αυξανόμενες ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας παρουσιάζουν κινδύνους για τη σταθεροποίηση της πορείας του χρέους. 

  Η σταδιακή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης που απορρέει από τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Νοτιοαφρικανικής Υπηρεσίας Εσόδων θα πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση "ένα βαθμό δημοσιονομικής ευελιξίας" για να διαχειριστεί ορισμένους από τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων κοινωνικών απαιτήσεων εν μέσω πιέσεων στις τιμές και της ανεργίας ρεκόρ, ανέφερε η Moody's.  

  Η κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Moody's και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επιταχύνει τη σταθεροποίηση του χρέους, ανέφερε το Εθνικό Υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι προσπάθειες για τη μείωση του χρέους και τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων των κρατικών εταιρειών θα παράσχουν μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη και θα διευκολύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών, ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ