Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Φεβ-2022 11:54

  Η Ουκρανία αγοράζει χρέος που συνδέεται με το ΑΕΠ

  90014363
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουκρανία μείωσε το χρέος της αγοράζοντας πίσω μέρος του ευρωομολόγου της για το 2022 και ορισμένους τίτλους που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, γνωστά ως warrants του ΑΕΠ (σ.σ. ένα υποσύνολο χρεογράφων, κυρίως ομόλογα που υπόσχονται να πληρώσουν ένα τοκομερίδιο με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας έκδοσης), ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο τις "ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς", σύμφωνα με το reuters.

  Οι τιμές της αγοράς για τα ευρωομόλογα της Ουκρανίας μειώθηκαν εν μέσω φόβων για πιθανή ρωσική επίθεση. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.

  Η Ουκρανία επαναγόρασε το 10% του ευρωομολόγου της σε δολάρια που λήγει τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τον όγκο του ομολογιακού σε 912 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

  Είπε επίσης ότι "ως αποτέλεσμα των ασκήσεων διαχείρισης ευθυνών" που διεξήχθησαν στις 4 Φεβρουαρίου, είχε διπλασιάσει τα δικαιώματα αγοράς αγοράς στο ΑΕΠ στο 20%. Η Ουκρανία αγόρασε πίσω το 10% το 2020.

  Η Ουκρανία εξέδωσε warrants 3,6 δισ. δολαρίων για να "γλυκάνει” την αναδιάρθρωση χρέους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, η οποία ανάγκασε τους επενδυτές να διαγράψουν το 20%της αρχικής αξίας των συμμετοχών τους. Διαπραγματεύτηκαν στο 76% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

  Η στρατηγική διαχείρισης του χρέους της Ουκρανίας για την περίοδο 2021–2024 της επιτρέπει να αγοράζει πίσω κρατικούς τίτλους προκειμένου να εξομαλύνει "το προφίλ εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους και να μειώσει την πίεση αιχμής στον κρατικό προϋπολογισμό", ανέφερε το υπουργείο.

  Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, "μπορεί να εξαγοράσει, ανά πάσα στιγμή και από καιρό σε καιρό, πρόσθετους εκκρεμείς τίτλους της Ουκρανίας".

  Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται στους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ ή τα ομόλογα του 2022, σε αγορές ανοιχτής αγοράς, συναλλαγές με ιδιωτική διαπραγμάτευση ή άλλως ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς", ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ