Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Δεκ-2021 17:25

  Έμεινε "πιστό" στη ζώνη των 890 μονάδων το Χρηματιστήριο

  Άντεξε, με ήπια πτώση, στις διεθνείς αναταράξεις το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Η απουσία διαθέσεων ρίσκου, η "συνήθεια" της ήδη 9μηνης συσσώρευσης, αλλά και η εορταστική ανάπαυλα πολλών χαρτοφυλακίων καθήλωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται να κλείνει το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, αλλά και ολόκληρο το έτος, στη ζώνη των 890 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32% στις 890,76 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 889,90 μονάδων (-0,42%) και 895,16 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,31%, στις 2.142,11 μονάδες, ενώ στο -0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.487,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 573,25 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει την άγκυρα από το εύρος των 880-895 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η κίνηση των διεθνών αγορών αποτυπώνει τη διάθεση των ξένων επενδυτών να αναλάβουν νέα ρίσκα ακόμη και στα ιστορικά υψηλά αρκετών δεικτών. Έτσι και σήμερα αναλώθηκε σε ένα διαδικαστικό και επιλεκτικό trading, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο να διαταράξει το κλείσιμο του έτους, το οποίο αναμένεται πλησίον, αλλά χαμηλότερα των 900 μονάδων.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αν και το 2021 αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, η πολύμηνη περίοδος συσσώρευσης που έχει συντελεστεί από τον Απρίλιο και στη συνέχεια οι επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες για υπέρβαση των 900 μονάδων, έχουν καλλιεργήσει τις προσδοκίες ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να δώσει στο 2022 την ποθητή ανοδική διαφυγή προς τις 1.000 μονάδες. Ωστόσο, θα χρειαστεί να ξεπεραστεί η παρούσα μετάλλαξη και να μην εμφανιστεί μια ακόμη που θα εγείρει εκ νέου αμφιβολίες για τον ρυθμό της ανάκαμψης. Το Χρηματιστήριο άλλωστε, είναι γνωστό για τη μεγάλη ευαισθησία που έχει στα εξωτερικά σοκ, λόγω και της ρηχότητάς του.

  Εις το… 2022 τα σπουδαία

  Το πρώτο στοίχημα που θα κληθεί να κερδίσει πάντως το Χρηματιστήριο από την προσεχή Δευτέρα, δηλαδή από το νέο έτος, είναι η διάσπαση του "ταβανιού" της εξαετίας, στις 950 μονάδες και η προσέγγιση των 1.000 μονάδων. Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, με βασικό οδηγό ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται το 2022, σε συνέχεια μιας επίδοσης που πιθανολογείται ότι θα ξεπεράσει το +8%, αλλά και τις ισχυρές αποδόσεις που αναμένεται να προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του.

  Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 από την μία είναι ένα έτος με τον φόβο του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων, από την άλλη είναι μία χρονιά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της τελευταίας 10ετίας στην χώρα. Αν κάποιος δει χρηματιστηριακά την αγορά σε μεγάλη εικόνα θα αντιληφθεί ότι ο Γενικός Δείκτης από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο μιας και οι 900 μονάδες έχουν στοιχειώσει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, το στοίχημα παραμένει στο τραπέζι.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Λάμδα, Titan και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 2,38%, με τις ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Quest, Coca Cola, Alpha Bank και ΕΛΧΑ να κλείνουν με μικρή άνοδο. Χωρίς μεταβολή οι Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ