Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Οκτ-2021 16:57

  Επιφυλακτικότητα και μικρές μεταβολές στη Wall Street

  Wall Street 23.09.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με μικρές μεταβολές συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό λίγο πριν την έναρξη της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων την Τετάρτη

  Το ΔΝΤ προειδοποίησε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της, ενώ η άνοδος του πληθωρισμού δίνει στις κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες μικρότερα περιθώρια ελιγμών.

  Ειδικότερα, Το Ταμείο τοποθετεί πλέον την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,9% αυτό το έτος από 6% προηγουμένως, ενώ για το 2022 κράτησε αμετάβλητη την εκτίμηση του στο 4,9%.

  Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ μείωσε την εκτίμηση του για το 2021 στο 6% από 7% προηγουμένως, προειδοποιώντας ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη της πιο πλούσιες χώρες. 

  Παράλληλα, το Ταμείο αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας ότι είναι πιο πιθανό να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το να μετριαστεί. Ειδικότερα, το ΔΝΤ βλέπει πλέον τον πληθωρισμό στις πλούσιες χώρες να φτάνει το 2,8% φέτος και το 2,3% το 2022.

  Οι κεντρικές τράπεζες των πλούσιων χωρών θα πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εάν διαπιστώσουν απότομη άνοδο των τιμών, προειδοποιεί.  

  Οι προειδοποιήσεις του Ταμείου ήρθαν ενώ δύο αξιωματούχοι της Federal Reserve εκτίμησαν σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα είναι πλέον κοντά στη μείωση των αγορών ομολόγων.

  Δείκτες – Στατιστικά 

  Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 14,51 μονάδες ή -0,04% στις 34.481,55 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 1,28 μονάδες ή -0,03% στις 4.359,91 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει οριακές μεταβολές στις 14.486,49 μονάδες. 

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 κινούνται με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Salesforce.com με κέρδη 6,51 δολ. ή σε ποσοστό 2,38% στα 280,26 δολ. και ακολουθούν American Express στα 175,73 δολ. με άνοδο 1,31% και Nike στα 152,10 δολ. με κέρδη 1,21%. 

  Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Amgen (-2,13%), Intel (-2,10%) και Verizon Communications (-1,64%).

  Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, παραμένοντας πάντως σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

  Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 659.000 στις 10,4 εκατ. στο τέλος του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. 

  Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ταυτόχρονα ότι ο δείκτης παραιτήσεων σκαρφάλωσε στο 2,9% συνολικά και 3,3% για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για τα υψηλότερα μεγέθη που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας που ξεκίνησε το 2000.

  Συνολικά, 4,27 εκατ. άτομα παραιτήθηκαν από την εργασία τους, ένας αριθμός ρεκόρ, τον Αύγουστο. Σε γενικές γραμμές, περισσότεροι άνθρωποι παραιτούνται όταν η οικονομία πηγαίνει καλά ή θεωρούν ότι μπορούν να βρουν καλύτερη εργασία.

  Παράλληλα, η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε κατά μία μονάδα στις 99,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο καθώς οι ελλείψεις σε προμήθειες συνεχίζουν να πλήττουν τις επιχειρήσεις.

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Matson Inc. σημειώνει άλμα σχεδόν 4% μετά την ανακοίνωση της ναυτιλιακής ότι η αυξημένη ζήτηση για τις υπηρεσίες της αναμένεται να οδηγήσει σε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη. 

  Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group φέρεται να έχασε άλλα μια πληρωμή στα κουπόνια της, την τρίτη στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ