Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 09-Οκτ-2021 15:37

  Γερμανία και Γαλλία στο πλευρό της Κομισιόν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών επικρίνουν την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Υπερέχει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Μετά την απόφαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για την υπεροχή του εθνικού έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Χάικο Μάας και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ασκούν κριτική στην απόφαση αυτή και ζητούν από τη Βαρσοβία να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

  Σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε χθες αργά το βράδυ επισημαίνουν "ότι η ιδιότητα του κράτους- μέλους της ΕΕ συνεπάγεται την πλήρη και άνευ όρων τήρηση των κοινών αξιών και κανόνων". Αυτό δεν συνιστά μόνο μια "ηθική" αλλά και μια "νομική δέσμευση", τονίζουν οι κκ. Μάας και Λε Ντριάν.

  Συγκεκριμένα με απόφασή του την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Πολωνίας απεφάνθη ότι έχει το δικαίωμα να εξετάζει κατά πόσο άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι συμβατά με το πολωνικό Σύνταγμα. Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι το εθνικό δίκαιο υπερέχει των ευρωπαϊκών συνθηκών. Επιπλέον, εκφράζουν τη στήριξη τους προς την Κομισιόν. Μετά την απόφαση του πολωνικού συνταγματικού δικαστηρίου η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να τηρηθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Πλήρης στήριξη του Βερολίνου

  Την πρόθεση αυτή στηρίζει πλήρως το Βερολίνο. Όπως τόνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Κομισιόν είναι "ο θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών". Είναι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός θεσμός που ελέγχει αν τα κράτη-μέλη τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στην Κομισιόν εναπόκειται να αποφασίσει στην περίπτωση της Πολωνίας ποια θα είναι επόμενα βήματα. "Επ’ αυτού έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

  Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ