Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Οκτ-2021 10:25

  Τα κρυφά κόστη των επιχειρήσεων που αγνοούν το ESG

  Τα κρυφά κόστη των επιχειρήσεων που αγνοούν το ESG
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κλιματική αλλαγή και τα υπόλοιπα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο περιβάλλον η κατασπατάληση φυσικών πόρων των τελευταίων δεκαετιών, έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού για τις δράσεις των επιχειρήσεων που αφορούν όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

  Τα κόστη των επιχειρήσεων που αγνοούν όμως το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (το λεγόμενο ESG) δεν εξαντλούνται απλά σε ένα πλήγμα στη δημόσια εικόνα τους αλλά επεκτείνονται και σε θέματα διαχείρισης κεφαλαίων και χρηματοδοτήσεων. 

  Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις με υψηλές βαθμολογίες ESG παρουσιάζουν χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων και χαμηλότερο κόστος δανεισμού συγκριτικά με εταιρείες που είχαν χαμηλότερη ESG βαθμολογία. 

  Περισσότερες από 2.000 ακαδημαϊκές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι καλύτερες βαθμολογίες ESG μεταφράζονται σε περίπου 10% χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου. Αυτό σχετίζεται με χαμηλότερους κανονιστικούς, περιβαλλοντικούς και δικαστικούς κινδύνους που συνδέονται με εταιρείες με υψηλή βαθμολογία ESG. Το ESG είναι πολύ περισσότερο από μια επιφανειακή πολιτική - είναι στρατηγική επιταγή.

  Για αυτό δεν είναι και καθόλου τυχαίο πως οι δράσεις βιωσιμότητας μπαίνουν πλέον στο επίκεντρο των επιχειρηματικών στρατηγικών. Μέσα σε ένα χρόνο στις ΗΠΑ  δαπανήθηκαν περίπου  17,1 τρισ. δολάρια  για τις λεγόμενες δράσεις ESG. 

  Οι πολιτικές ESG αποθαρρύνουν τις εταιρείες από το να στηρίζονται μόνο σε χρηματοοικονομικούς δείκτες, και τις ενθαρρύνει για την ευρύτερη χρήση περιβαλλοντικών δεικτών κατά τη λήψη αποφάσεων. Τα ESG προγράμματα, ειδικά των μεγάλων επιχειρήσεων, είναι καλά καθορισμένα και μετρήσιμα. 

  H "πορεία προς το μηδέν”

  Ένα κοινό θέμα είναι η "πορεία προς το μηδέν", η οποία καθορίζει πώς και πόσο γρήγορα, μια εταιρεία θα φτάσει στις καθαρές, μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία είτε έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εκπομπές άνθρακα κατά την επιχειρηματική δραστηριότητα εξαλείφονται ή αντισταθμίζονται μέσω έργων που δεσμεύουν τον άνθρακα.

  Είτε εμφανίζεται σαν ευκαιρία είτε σαν ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ο ενεργειακός κλάδος επικεντρώνεται στην επιτυχία των ESG αποτελεσμάτων. Τα περισσότερα από αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από τη μείωση επιβλαβών εκπομπών, και συγκεκριμένα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. 

  Οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να συμπεριλάβουν στην στρατηγική τους τον δείκτη ESG, ως βασικό χαρακτηριστικό για τη λειτουργία τους. Οι ηγετικές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν ήδη, και απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματά που τους προσφέρει. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις με υψηλό ESG έχουν χαμηλότερο δανειακό και κεφαλαιακό κόστος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ