Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Σεπ-2021 14:40

  Εκατοντάδες νέες αφίξεις μεταναστών στη Λαμπεντούζα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τυνήσιοι. Η κυβέρνηση Ντράγκι επιμένει, πως η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Λιβύη.

  Ξεπέρασαν τις πεντακόσιες οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Λαμπεντούζα τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες: 125 μετανάστες είχαν "αγκιστρωθεί" στα βράχια, στο μικρό νησάκι dei Conigli, το οποίο δεν κατοικείται. Καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, τους έσωσαν οι άνδρες και οι γυναίκες της ακτοφυλακής. Χρησιμοποίησαν σωσίβιες λέμβους και μετέφεραν ανά τριάδες τους ναυαγούς στο ταχύπλοο, το οποίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει την βραχώδη περιοχή.

  Παράλληλα, από την Τετάρτη μέχρι σήμερα, στην Λαμπεντούζα έφτασαν άλλοι 305 "απελπισμένοι της θάλασσας". Στο κέντρο προσωρινής παραμονής του νησιού, έχουν μεταφερθεί συνολικά πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι. Πολλοί ξεκινούν τα ταξίδι τους από την Τυνησία. Η Ιταλία επιμένει ότι, από την στιγμή που πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες, θα πρέπει να επαναπατρισθούν, αλλά οι μέχρι τώρα διμερείς συμφωνίες για την συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. "Μην ξεχνάτε την Λαμπετούζα, και στην Ευρώπη έχουμε την δική μας πραγματικότητα, με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης" δηλώνει ο δήμαρχος, Τοτό Μαρτέλο.

  Αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών

  Στο μεταξύ, από την Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι (παρά το ότι μετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι) συνεχίζει να επιτίθεται στην υπουργό Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. "Ή επιτέλους αρχίζει να αναλαμβάνει δράση ως υπουργός Εσωτερικών, ή το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο", λέει ο γραμματέας της Λέγκα. Η Λαμορτζέζε, όμως, του απαντά ότι "η αύξηση των αφίξεων των μεταναστών την τελευταία περίοδο είναι και αποτέλεσμα της πανδημίας κορωνοϊού, η οποία έπληξε πολύ έντονα τις αφρικανικές χώρες".

  Η κυβέρνηση Ντράγκι, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών της είναι σαφής: Θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει να εστιάσει, σε ό,τι αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Λιβύη. Με την βεβαιότητα, παράλληλα, ότι οι μεταναστευτικές ροές θα μειωθούν μόνον όταν εγκριθεί ένα μεγάλο, ουσιαστικό ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης όλων των χωρών της βόρειας Αφρικής.

  Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ