Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 18:10

  Τι λέει ο Π. Δενδρινός για το έργο της MOm

  Τι λέει ο Π. Δενδρινός για το έργο της MOm
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστολή στο Capital.gr με αφορμή άρθρο του κ. Θοδωρή Γιάνναρου έστειλε ο πρόεδρος του ΔΣ της MOm Παναγιώτης Δενδρινός. Ακολουθεί η επιστολή: 

  "Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή το δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου, 31 Ιουλίου 2021, στο Capital.gr με υπογραφή του κ. Θοδωρή Γιάνναρου και τίτλο "Τι γίνεται με τη Monachus monachus”, το οποίο θεωρώ ότι βρίθει από ανακρίβειες και ψέματα και ότι είναι γραμμένο, ξεκάθαρα, με κύριο στόχο να συκοφαντήσει και να δυσφημίσει το έργο της MOm/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Προσωπικά πιστεύω ότι οι απόψεις του κ. Γιάνναρου κινούνται μεταξύ του θλιβερού, του αστείου και του άσχετου και δε θα σπαταλούσα καθόλου χρόνο να ασχοληθώ με αυτές, αν πίσω από τις απόψεις του κ. Γιάνναρου δεν διέβλεπα τη σαφή πρόθεσή του να συκοφαντήσει δημόσια το έργο της MOm.

  Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους:

  Το μόνο πραγματικό δεδομένο της ιστορίας του κ. Γιάνναρου είναι ότι όντως το 1988 ήταν ένας από τους 24 ανθρώπους που υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό της MOm. Πέραν τούτου όμως, και ειδικά μετά το 1990, οπότε και η MOm δραστηριοποιήθηκε πλήρως στον τομέα της προστασίας της μεσογειακής φώκιας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κ. Γιάνναρος ουδεμία ενεργό συμμετοχή είχε στα δρώμενα της MOm, ούτε ως ερευνητής, ούτε ως εθελοντής, ούτε με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα. Τα όσα λοιπόν αναφέρει, με ρομαντική δήθεν διάθεση, όπως παραδείγματός χάριν "στην εποχή μας, τα περιπολικά της MOm και τα ιδιωτικά τα δικά μας, έπλεαν μέρα-νύχτα στο θαλάσσιο πάρκο και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των "κακών”" είναι απλώς ψέματα που στόχο έχουν να παραπληροφορήσουν το αναγνωστικό σας κοινό, καθώς, όταν το 1991 ξεκίνησε το πράγματι πρωτοποριακό πρόγραμμα φύλαξης του Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου από την MOm ο κ. Γιάνναρος ήταν απλά άφαντος. Και μπορώ να το διαβεβαιώσω αυτό καθώς είμαι ιδρυτικό μέλος της MOm, ενώ από το 1988 μέχρι σήμερα ασχολούμαι ανελλιπώς με τη δράση του Σωματείου.

  Σε κάποια σημεία (η έντεχνη πρέπει να παραδεχθούμε) παραπληροφόρησή του ξεπερνά κάθε όριο σοβαρότητας, όπως όταν λέει: "η ομάδα οριοθέτησε το "Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων” και ξεκινήσαμε με την ανέγερση του ερευνητικού σταθμού στα Βόρεια της Αλοννήσου, στον Κόλπο του Γέρακα". Τι εννοεί αλήθεια ο κ. Γιάνναρος με το… "ξεκινήσαμε την ανέγερση του ερευνητικού σταθμού;" Βάλανε τα χρήματα, ρίχνανε τα μπετά ή κουβαλούσανε τα τούβλα? Γελοιότητες επιτρέψτε μου να πω (σκόπιμες βέβαια), καθώς είναι γνωστό ότι το περίφημο κτίριο του Ερευνητικού Σταθμού του Γέρακα ανεγέρθηκε από την τότε Νομαρχία Μαγνησίας την περίοδο 1986-88, με ευρωπαϊκά χρήματα που εξασφάλισε το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ), δηλαδή ουδεμία απολύτως σχέση έχει, ούτε με τον κ. Γιάνναρο, ούτε φυσικά με τη MOm.

  Και εδώ γίνεται ξεκάθαρος ο σκοπός του κ. Γιάνναρου, να συκοφαντήσει δηλαδή δημόσια, μέσα από ένα ενημερωτικό μέσο με ευρύ αναγνωστικό κοινό, τη MOm. Προσπαθεί δηλαδή, παραπληροφορώντας, να συνδέσει τη MOm με την κατάσταση του κτιρίου στο Γέρακα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι η οργάνωσή μας καμία σχέση ή ευθύνη έχει, ούτε με την ανέγερση ούτε με τη συντήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι προ δεκαετίας παρόμοια συκοφαντική παραπληροφόρηση είχε υποστεί η MOm και από τον τότε καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστο Νεοφύτου, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση, ενώ κατέβαλε και σχετική αποζημίωση στο Σωματείο μας.

  Ήδη από τον τίτλο του άρθρου του φαίνεται ότι ο κ. Γιάνναρος έχει άλλο ενδιαφέρον και σκοπό και σε καμιά περίπτωση δεν τον απασχολεί η απάντηση στο ερώτημα με το τι γίνεται πραγματικά με την Monachus monachus. Διότι στο ερώτημα αυτό υπάρχει πλέον ΜΙΑ και μόνο απάντηση, την οποία ο κ. Γιάνναρος, ως "γνώστης" του θέματος, αν μη τι άλλο θα όφειλε να γνωρίζει: Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά παγκοσμίως τη δεκαετία του 1980 και μετά από δεκαετίες συρρίκνωσης των πληθυσμών της, δείχνει σήμερα σημαντικά σημάδια ανάκαμψης! Για τον λόγο αυτό στην τελευταία επιστημονική αξιολόγηση του είδους από την IUCN (Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης) η μεσογειακή φώκια "κατέβηκε" μια βαθμίδα επικινδυνότητας, από είδος "κρισίμως κινδυνεύον" σε "κινδυνεύον".

  Κλείνοντας, και για την πληρέστερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας, αναφέρουμε μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της MOm από την εποχή που την "ίδρυσε ο κ. Γιάνναρος":

  - Οκτώ περιοχές της Ελλάδας εντάχθηκαν στο δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία του είδους, μετά από τεκμηριωμένες προτάσεις της MOm,

  - Τρεις προστατευόμενες περιοχές ιδρύθηκαν για την προστασία του είδους,

  - Εικοσιπέντε φώκιες περιθάλφθηκαν και επέστρεψαν υγιείς στο φυσικό τους περιβάλλον,

  - Τριακόσιες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις της MOm,

  - Εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρακολουθήσει ενημερωτικό υλικό της MOm, 

  - Σαρανταπέντε επιστημονικές μελέτες για τη μεσογειακή φώκια (περισσότερες από κάθε άλλο σχετικό με το αντικείμενο φορέα) έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά από τους ερευνητές της MOm, σε συνεργασία με εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα και ειδικούς επιστήμονες παγκοσμίως.

  Το επιστέγασμα όλης αυτής της αφοσιωμένης και συστηματικής δουλειάς ήταν να συμμετέχει η MOm στην Ειδική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης ως ο ειδικός σε θέματα που αφορούν τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας.

  Ως αναγνώριση του σημαντικού έργου της MOm στον τομέα αυτό, η οργάνωση έλαβε το 2017 το σημαντικό βραβείο "Conservation Merit Award” από την Παγκόσμια Ένωση για την Μελέτη και Προστασία των Θαλάσσιων θηλαστικών.

  Φυσικά, όσον αφορά στην αξία του έργου και τη συνεισφορά της MOm δεν περιμένουμε από τον κ. Γιάνναρο να είναι σε θέση να κρίνει, καθώς είναι σαφές ότι έχει άλλες προθέσεις και φιλοδοξίες. Αυτοί που κρίνουν είναι οι χιλιάδες υποστηρικτές και φίλοι του Σωματείου καθώς και η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

  Εκ μέρους της MOm σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

  Παναγιώτης Δενδρινός
  Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας
  Πρόεδρος του ΔΣ της MOm"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ