Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 14:02

  Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο

  Συνέχισε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Δυσκολίες συναντά το Χρηματιστήριο Αθηνών στην προσπάθεια διάσπασης και υπέρβασης των 900 μονάδων, κάτι που αν και είναι εφικτό ακόμη και χωρίς τζίρο, όπως φαίνεται για μία ακόμη φορά, το επίπεδο αυτό αποτελεί σημαντικό "οχυρό". Λίγο μετά τις 11:30 ο Γενικός Δείκτης έγραψε το "9" μπροστά, ωστόσο στη συνέχεια ασκήθηκαν πιέσεις, στέλνοντας την αγορά ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Οι στηρίξεις από τα blue chips έχουν περιοριστεί, ενώ η μεταβλητότητα και η νευρικότητα είναι έντονες. Το τελικό πρόσημο παραμένει αβέβαιο, και πολλά θα κριθούν και από το άνοιγμα της Wall Street, τη στιγμή που και στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί η επιφυλακτικότητα.

  Πάντως, επενδυτές στρέφονται τις τελευταίες ημερες σε περιορισμένες και επιλεκτικές κινησεις, βάζοντας στι ραντάρ τους, εκτός από τα blue chips, και τίτλους από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, μία κινητικότητα η οποία, έστω και με μικρά βήματα, μπορεί να διατηρήσει την ανοδική τάση στον Γενικό Δείκτη, με το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες ημέρες να τοποθετείται μεταξύ των 870-930 μονάδων.

  Κατά τα άλλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανακοίνωση αργά το βράδυ της τρίμηνης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI για τυχόν ελληνικό ενδιαφέρον, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Κατά τους αναλυτές υπάρχει πιθανότητα προσθήκης των Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίος αλλά μπορεί να μετατεθεί και για το rebalancing του φθινοπώρου.

  Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες 0,01% στις 897,1 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 21,1 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όπως εκτιμά η Merit Securities, με τον εκθετικό Κινούμενο Μέσο Όρο 30 ημερών στις 884 μονάδες. Το σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 884 μονάδες και το σημείο αντίστασης στις 900 μονάδες.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,01% στις 2.154,86 μονάδες, ενώ άνοδο 0,14% σημειώνει ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και κινείται στις 1.445,36 μονάδες.

  Από τα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχωρίζουν ο ΑΔΜΗΕ με άνοδο 1,96% και η ΕΥΔΑΠ με κέρδη 1,43%, ενώ πιέσεις άνω του 1% καταγράφονται στην Τέρνα Ενεργειακή και ακολουθεί ο ΟΤΕ στο -0,98% και η Jumbo στο -0,90%.

  Ο τραπεζικός δείκτης έχει περιορίσε σημαντικά τα κέρδη και κινείται στο +0,19% στις 557,66 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,49%, την Alpha Bank να κινείται στο +0,35%, την Eurobank στο +0,42% και την  Εθνική Τράπεζα στο -0,04%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σε χθεσινή της έκθεση η Bank of America επανέλαβε τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες στις οποίες δίνει σύσταση buy, τις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, παραθέτοντας αυτά που είχε επισημαίνει κατά την πρόσφατη έκθεσή της στις 26/7 χωρίς καμία αλλαγή και τονίζοντας ότι διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις σε σχέση με το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

  Οι καταλύτες και οι κίνδυνοι

  Οι επενδυτές δεν εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό βάρος του πύρινου εφιάλτη αναμένεται να επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, ωστόσο είναι σημαντικό το καμπανάκι που χτυπά σήμερα η Moody's τονίζοντας πως μπορεί το κόστος που σχετίζεται με τις φωτιές να είναι διαχειρίσιμο, αλλά τα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι η χώρα είναι ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, και αυτό επηρεάζει το πιστωτικό της προφίλ.

  Στα του Χ.Α, η έναρξη των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρει πάντως ένα σημαντικό καταλύτη για το Χ.Α τον οποίο μένει να εκμεταλλευτεί. Η NBG Securities αναμένει αύξηση του τζίρου καθώς και της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α το επόμενο διάστημα, με την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης να αποτελεί το "κλειδί" για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

  Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επίσης αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις, παράλληλα με την κινητοποίηση πόρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

  Στους πιθανούς κινδύνους για το Χ.Α τοποθετεί την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που ενδέχεται να αποθαρρύνουν την όρεξη των επενδυτών για συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο, την παραλλαγή Δέλτα που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, την αργή επιστροφή στην κανονικότητα και μία έντονη αναταραχή στις ξένες αγορές.

  Αναμφίβολα, η πορεία των διεθνών αγορών αποτελεί "πυξίδα" για το Χ.Α. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά με την Goldman Sachs Να ανεβάζει τον στόχο της για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 εκτιμώντας πως οι μετοχές των τραπεζών, του κλάδου της ενέργειας και των πρώτων υλών θα πρωταγωνιστήσουν στο επόμενο 12μηνο. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ