Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Αυγ-2021 15:00

  Ελληνικός Χρυσός: Ολοκλήρωσε νέο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Χαλκιδική

  Ελληνικός Χρυσός: Ολοκλήρωσε νέο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης στη Χαλκιδική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός επενδύοντας περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. 

  Πρόσφατα η εταιρεία ολοκλήρωσε το έργο απομάκρυνσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον.

  Με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, η περιοχή πλέον έχει ξεκινήσει να επανέρχεται στη φυσική της πρότερη κατάσταση και να ξαναπρασινίζει με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που προέρχονται από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα. 

  H περιοχή πριν και μετά 

  Η αποκατεστημένη περιοχή βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, και αποτελούσε έναν υπαίθριο χώρο απόθεσης μεταλλευτικών υλικών που σύμφωνα με τα ιστορικά διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε τη δεκαετία του ‘80 και λειτούργησε μέχρι το 1995 - πολύ πριν την ανάληψη της ιδιοκτησίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την Ελληνικός Χρυσός - για την αποθήκευση των παραγόμενων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Η συνολική έκταση του παλαιού αυτού χώρου απόθεσης ανέρχεται σε 32 περίπου στρέμματα.

  Πέραν της απομάκρυνσης του αρσενοπυρίτη, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, απαιτήθηκαν και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους. Ακολούθησαν εργασίες εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου. 

  elchryssos2

  Τα υπόλοιπα έργα 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η  εταιρεία στο πλαίσιο του έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης έχει υλοποιήσει ήδη μεγάλα έργα όπως η αποκατάσταση της Παλαιάς Λίμνης Τελμάτων στην Ολυμπιάδα, η αξιοποίηση του παλαιού χώρου Φιρέ στο Στρατώνι και η αποκατάσταση-πρότυπο στο χώρο απόθεσης "Καρακόλι". 

  Για την αποκατάσταση όλων αυτών των περιοχών, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός ειδικού φυτωρίου στην Ολυμπιάδα, έκτασης 150 στρ., ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, καλλιεργώντας περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης.

  Ακόμη, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ