Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 11:31

  Κ. Χατζηδάκης: Θα ξεκαθαρισθεί ποια Σωματεία είναι ''σφραγίδες''

  Κ. Χατζηδάκης: Θα ξεκαθαρισθεί ποια Σωματεία είναι ''σφραγίδες''
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην ανάλυση των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου το οποίο έφερε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προχώρησε ο Υπ. Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο TheTOC

  Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως οι εργαζόμενοι "θα έχουν σε κάθε περίπτωση ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιούν για να δηλώνουν τις ώρες εργασίας, θα δηλώνουν πότε είναι σε υπερωρίες, πότε είναι σε διευθέτηση, πότε είναι και στα δύο, πότε φεύγουν από τη δουλειά”. Το εργαλείο αυτό αυτό "θα είναι συνδεδεμένο με το Εργάνη ΙΙ, εδώ τον κεντρικό μηχανισμό του υπουργείου και παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση με τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας”.

  Σε σχέση με τον συνδικαλιστικό νόμο, ο Υπ. Εργασίας, σημειώνει πως "φέρνουμε μία ρύθμιση πρώτα από όλα για τα μητρώα των Σωματείων, για να ξεκαθαριστεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί ποιον και πού είναι τα σωματεία σφραγίδες”. 

  Ο ίδιος, επίσης, σημειώνει πως "φέρνουμε μία απαγόρευση για χρηματοδότηση των συνδικαλιστών, είτε από ΔΕΚΟ είτε από ιδιώτες εργοδότες είτε από κόμματα, ρυθμίσεις για τις ψηφοφορίες, έτσι ώστε να γίνονται αντικειμενικά και αξιόπιστα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οπωσδήποτε, και για τις γενικές συνελεύσεις και για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων”. 

  Όσον αφορά τις γονικές άδειες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το νομοσχέδιο "θεσμοθετεί άδεια πατρότητας για 14 μέρες, παίρνει μέτρα για την προστασία από φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, διευρύνει τα μέτρα που ισχύουν για την τηλεργασία προς όφελός του εργαζόμενου, με το δικαίωμα της αποσύνδεσης, αυξάνει τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών και τις εξισώνει με τους υπαλλήλους.” 
   

  Η συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο TheTOC και τον Μανόλη Καψή

  Ερ: Καλημέρα κύριε Χατζηδάκη. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχετε δώσει τον τελευταίο μήνα για το νομοσχέδιο, όλες ξεκινάνε με την ίδια ερώτηση. Τελικά κινδυνεύει ή καταργείται το οκτάωρο; Κι εσείς μονότονα δίνετε την ίδια απάντηση. Όχι δεν καταργείται το οκτάωρο. Ας τηρήσουμε λοιπόν την παράδοση. Καταργείται το 8ωρο;

  Απ: Μήπως σας δώσω καμιά διαφορετική απάντηση και σας αποκαλύψω τα κρυμμένα μυστικά του νομοσχεδίου.. Είναι γραμμένο (ότι δεν καταργείται το 8ωρο)

  Ερ: Εντάξει, οφείλω να σας πω ότι παρόλο που προσωπικά είμαι πολύ δύσπιστος με τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η επισήμανση που κάνει ότι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όταν δεν υπάρχει συνδικάτο, γίνεται απευθείας ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο -και προφανώς δεν είναι η διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις- βρίσκω ότι υπάρχει ένα επιχείρημα.

  Απ: Μια και μου το λέτε, να σας το δείξω, το έχω πρόχειρο. Τούτο εδώ, φαντάζομαι φαίνεται, τι είναι αυτό εδώ; Είναι η οδηγία 1158 του '19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 20 Ιουνίου, λίγο πριν πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ερ: Εντάξει, έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα προσωπικής διευθέτησης. Σύμφωνοι...

  Απ: Ατομική. Ατομική. Επειδή εμείς το φέρνουμε τώρα και το υιοθετούμε στη Βουλή, θα περίμενα τουλάχιστον αυτό, επειδή αυτό αφορά τους γονείς, τους γονείς με παιδιά, τουλάχιστον αυτό, αφού το ψήφισαν, να τιμήσουν την υπογραφή τους και να το ψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο.

  Ερ: Αυτή είναι η πολιτική σας απάντηση και θα το συζητήσετε στη Βουλή. Εχει βάση όμως το επιχείρημα; Γιατί δεν είναι επί ίσοις όροις η διαπραγμάτευση, μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

  Απ: Ερχόμαστε σε αυτό. Λοιπόν δεν θα σας πω ότι η διευθέτηση ισχύει για μία σειρά μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, για ολόκληρο τον κλάδο του τουρισμού -με κλαδική σύμβαση- οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο... Υπάρχει μία παρεξήγηση στην Ελλάδα. Θεωρείται ότι οι υπερωρίες είναι ένα μέτρο που βολεύει επιχειρήσεις και εργαζόμενους και πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετεί, την ίδια στιγμή όμως η διευθέτηση θεωρείται κάτι τρισκατάρατο και εξοβελιστέο.

  Ισχύει στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ως δυνατότητα, ισχύει όπως σας είπα στην Ελλάδα και ξανάρχομαι σε τούτο εδώ. Γιατί τα κράτη-μέλη, γιατί ήρθαν και δέχτηκαν αυτό το πράγμα να ισχύει και σε ατομική βάση για γονείς. Διότι βλέπουν τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για έναν εργαζόμενο. Διότι μπορεί ο άνθρωπος να κάθεται να δουλεύει από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη παραπάνω και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται. Αλλά μπορεί να βλέπει τα παιδιά του, μπορεί να βλέπει την οικογένειά του. Αυτή τη λογική έχει η ρύθμιση που εμείς παίρνουμε και διευρύνουμε, δεν την περιορίζουμε μόνο στους γονείς με παιδιά, το πάμε και στους γονείς χωρίς...

  Ερ: Σε περίπτωση που βολεύει τον εργαζόμενο, το επιχείρημά σας είναι απόλυτα κατανοητό. Η ερώτησή μου είναι σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος δεν θέλει τη διευθέτηση, μπορεί να αποκρούσει την πίεση του εργοδότη; Αυτή είναι ερώτηση.

  Απ: Γι' αυτό το θέτουμε ως δικαίωμα του εργαζόμενου. Γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου μόνο και αυστηρά. Και επίσης προσθέτουμε μία άλλη διάταξη. Οτι εάν ο εργοδότης πάει στο αυτί του εργαζόμενου και του πει "έλα να κάνουμε μία σύμβαση διευθέτησης" και ο εργαζόμενος του αρνηθεί και μετά πάει και τον απολύσει εκδικητικά, αυτός είναι λόγος άκυρης απόλυσης. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο και για να ρυθμίσουμε τα θέματα του οκταώρου με έναν τρόπο που να τηρείται το οκτάωρο, αλλά το ίδιο και για τις υπερωρίες και για τη διευθέτηση, φέρνουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, έτσι ώστε να μην κλέβει κανένας τον εργαζόμενο.

  Ερ: Θα ήταν η επόμενη ερώτηση που θα σας έκανα. Πλέον θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι ψηφιακή κάρτα;

  Απ: Ολοι. Μπορεί να μην έχουνε όλοι μία κάρτα, αλλά μπορεί κάποιοι να μπορούν να χρησιμοποιούν το tablet τους ή το κινητό, θα έχουν σε κάθε περίπτωση ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιούν για να δηλώνουν τις ώρες εργασίας, θα δηλώνουν πότε είναι σε υπερωρίες, πότε είναι σε διευθέτηση, πότε είναι και στα δύο, πότε φεύγουν από τη δουλειά... Και θα είναι συνδεδεμένο το σύστημα με το Εργάνη 2, εδώ τον κεντρικό μηχανισμό του υπουργείου και παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση με τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, για να τηρούνται πράγματι όλες αυτές οι προβλέψεις.

  Και θα το προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έτσι όπως έγινε και με τους εμβολιασμούς, όπως έγινε με διάφορα ψηφιακά πιστοποιητικά, για να προχωρήσει το πράγμα χωρίς καθυστέρηση και με έναν τρόπο αξιόπιστο. Γιατί για μας αυτό είναι κομβικής σημασίας. Και φαντάζεστε και για μένα, θα 'θελα πάρα πολύ πραγματικά να ταυτιστώ με αυτή την αλλαγή, η οποία θα συμβάλει να αντιμετωπιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, το φαινόμενο της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.

  Ερ: Οφείλω να σας ομολογήσω ότι για τις δικές μου αντιλήψεις, πιο ενδιαφέρουσα μου φαίνεται η παρέμβαση όσον αφορά τις απεργίες. Το είδαμε πρόσφατα με την απεργία στο Μετρό, όπου ένα μόνο συνδικάτο παρέλυσε τις συγκοινωνίες στην Αθήνα, το είδαμε στον Πειραιά, όπου ένα μόνο συνδικάτο εμπόδιζε τους επιβάτες να μπουν στο πλοίο, ενώ η απεργία είχε κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική... Νομίζετε ότι αυτή η πρόβλεψη περί αστικών ευθυνών θα είναι αποτελεσματική;

  Απ: Κοίταξε φέρνουμε ένα πλέγμα ρυθμίσεων, προσπαθώντας να βρούμε τη σωστή ισορροπία με βάση και τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη. Φέρνουμε λοιπόν μία ρύθμιση πρώτα από όλα για τα μητρώα των Σωματείων, για να ξεκαθαριστεί ποιος πραγματικά εκπροσωπεί ποιον και πού είναι τα σωματεία σφραγίδες. Φέρνουμε μία απαγόρευση για χρηματοδότηση των συνδικαλιστών, είτε από ΔΕΚΟ είτε από ιδιώτες εργοδότες είτε από κόμματα. Φέρνουμε ρυθμίσεις για τις ψηφοφορίες, έτσι ώστε να γίνονται αντικειμενικά και αξιόπιστα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οπωσδήποτε, και για τις γενικές συνελεύσεις και για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων.

  Ερ: Δηλαδή για να κηρυχθεί μια απεργία θα χρειάζεται το 51%, η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του συνδικάτου;

  Απ: Βάζουμε τις προϋποθέσεις, υπάρχει ένας νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σε σχέση με τις προϋποθέσεις. Εκείνο το οποίο αλλάζουμε είναι, λέμε ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη και ηλεκτρονική ψηφοφορία, δηλαδή μέσα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όχι μόνο στη γενική συνέλευση αλλά και στην εκλογή των οργάνων του σωματείου.

  Και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε φέρει και δύο ρυθμίσεις οι οποίες νομίζω έχουν το ενδιαφέρον τους, που έχουν να κάνουν και με όσα έγιναν τελευταία στο μετρό και στο λιμάνι. Αφενός λέμε ότι αν μία απεργία κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική από ένα δικαστήριο, στη συνέχεια δεν μπορεί όπως έγινε εδώ με το Εργατικό Κέντρο, να έρχεται η Δευτεροβάθμια οργάνωση ή η τριτοβάθμια και να καλύπτει την ίδια απεργία. Διότι τελικά εδώ παρακάμπτουν ουσιαστικά την απόφαση της Δικαιοσύνης. Αν θέλει το πρωτοβάθμιο σωματείο μπορεί να τηρήσει τις προθεσμίες, μπορεί να τηρήσει τον νόμο, αυτά που είπε το δικαστήριο και να προχωρήσει στην απεργία.

  Διασφαλίζεται το δικαίωμα της απεργίας, αλλά με τον τρόπο που προσδιορίζουν οι νόμοι και οι μέχρι τώρα ισχύοντες. Γιατί δεν το αλλάζουμε αυτό. Τώρα το ίδιο και για την αστική ευθύνη. Λέμε δηλαδή ότι αν κάποιος συνδικαλιστής, όπως έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, πάει μπροστά και κλείσει και δεν επιτρέπει να μπούνε μέσα οι επιβάτες, κάνοντας ζημιά και στους επιβάτες -που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους- και στην εταιρεία που δεν μπορεί να εκτελέσει το δρομολόγιο, θα έχει αστικές ευθύνες. Επομένως είναι ένα μήνυμα αυτό, ότι άλλο απεργία και άλλο παρανομία.

  Ερ: Αυτή είναι η ερώτηση, αν αυτό το πλέγμα των ρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό. Έχω την εντύπωση ότι το δικαίωμα σε αιφνιδιαστικές απεργίες, είναι στο DNA των Ελλήνων συνδικαλιστών. Αμφιβάλλω αν ο φόβος της αστικής ευθύνης, που είναι μία διαδικασία, πρέπει κάποιος να προσφύγει, να κάνει αγωγή, πότε θα εκδικαστεί, που μπορεί να την πληρώσει και το κόμμα... αμφιβάλλω για την αποτελεσματικότητα.

  Απ: Θα ήταν λάθος να ενοχοποιήσουμε τις απεργίες. Οι απεργίες είναι δικαίωμα, ασκείται σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με τη βούληση των εργαζομένων και των συνδικάτων. Εκείνο όμως το οποίο δεν πρέπει να δεχτούμε, είναι τη λογική του ότι "δεν βαριέσαι, ας γράφει ο νόμος ό,τι θέλει", εμείς θα προκηρύσουμε τις απεργίες με τον τρόπο με τον οποίον εμείς θεωρούμε. Διότι δεν είναι νοητό να είναι κάποιοι συνδικαλιστές εκτός νόμου, όπως δεν είναι δυνατόν κάποιοι βουλευτές να είναι εκτός νόμου και ο καθένας εδώ πέρα να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι.

  Λοιπόν αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε και βεβαίως ο νόμος αυτός, συνδυαστικά κύριε Καψή, μπορεί να λειτουργήσει μαζί με άλλες υπάρχουσες διατάξεις, άλλων ρυθμίσεων που υπάρχουν στο Δίκαιό μας, στο ισχύον Δίκαιο. Και είναι και ευθύνη από κει και πέρα όλων των αρμοδίων αρχών, να κάνουν ότι πρέπει.

  Ερ: Σας εξέπληξε το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι εναντίον του νομοσχεδίου, χωρίς καμία διαφοροποίηση;

  Απ: Είχαν ξεκινήσει να μιλάνε εναντίον του νομοσχεδίου, προτού το νομοσχέδιο αυτό τεθεί σε διαβούλευση. Προτού καν παρουσιαστεί. Νομίζω ότι από την πλευρά ορισμένων κομμάτων και μόνο η αναφορά στις λέξεις εργασιακό νομοσχέδιο, έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι μία χρυσή ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θεωρείται μία κυβέρνηση της κεντροδεξιάς και άρα στη δική τους ανάλυση, είναι μία κυβέρνηση που στα ζητήματα αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί ευάλωτη.

  Έλα όμως που το νομοσχέδιο αυτό έρχεται και φέρνει μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και τη διάταξη που σας έδειξα προηγουμένως, που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και δεν είναι μόνο αυτό βεβαίως. Είναι ένα νομοσχέδιο που διευρύνει τις γονικές άδειες, που θεσμοθετεί άδεια πατρότητας για 14 μέρες, παίρνει μέτρα για την προστασία από φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, διευρύνει τα μέτρα που ισχύουν για την τηλεργασία προς όφελος του εργαζόμενου, με το δικαίωμα της αποσύνδεσης, αυξάνει τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών και τις εξισώνει με τους υπαλλήλους και λοιπά.

  Ερ: Επαναλαμβάνετε συνέχεια τα μέτρα αυτά, θέλοντας να πείσετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει μία διάθεση κατάργησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων... Δεν τους έχετε πείσει.

  Απ: Είμαι περίεργος, επειδή θα γίνει και η ψηφοφορία κατ άρθρο... Θα καταψηφίσουν όλες αυτές τις ρυθμίσεις και θα πουν ότι δεν θέλουν τις γονικές άδειες για παράδειγμα, γιατί απλώς τις παίρνει μία ανάλγητη κυβέρνηση, νεοφιλελεύθερη και πείξε δείξε και τα λοιπά. Πραγματικά δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη συλλογιστική τους και είμαι περίεργος να δω τι θα γίνει στην κατ' άρθρο ψηφοφορία στη Βουλή.

  Ερ: Υποθέτω ακόμη πιο περίεργος να δείτε πώς θα ψηφίσει το ΚΚΕ την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών, που ήταν -αν δεν κάνω λάθος- ένα πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.

  Απ: Πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, ήμασταν όντως οι τελευταίοι στην Ευρώπη που είχαμε αυτή τη διάκριση και πολύ σωστά κάνουμε και την καταργούμε. Και πραγματικά είμαι περίεργος να δω τι θα κάνουν και σε αυτή ειδικά την ψηφοφορία.

  Ερ: Θα τα δούμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Χατζηδάκη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ