Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Φεβ-2021 08:16

  Όλες οι νάρκες στον δρόμο για έξοδο από την πανδημία

  Όλες οι νάρκες στον δρόμο για έξοδο από την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Η λήψη νέων, ακόμη σκληρότερων περιοριστικών μέτρων, με επίκεντρο αρχικά την Αττική, ήταν μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε μονόδρομος από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και εν συνεχεία από την κυβέρνηση, τόσο για την αναχαίτιση της έκρηξης των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά κυρίως για την αποφυγή ενός χειρότερου και εντονότερου κύματος της πανδημίας. Βασικός στόχος του τρίτου, οριζόντιου, lockdown που θα ισχύσει σε πρώτη φάση έως τις 28 Φεβρουαρίου (με κλειστό το λιανεμπόριο, διατήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις καθημερινές μετά τις εννιά το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις έξι το απόγευμα και την επιστροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πλην της ειδικής αγωγής) είναι να ανακοπεί ο ταχύς ρυθμός της διασποράς, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για εκτόξευση των νοσηλειών και δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία από τον Μάρτιο.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς, που παρακολουθούν πιο στενά από ποτέ την εξέλιξη της πανδημίας, με την εικόνα που παρουσιάζουν πλέον οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας, αν δεν υπάρξει άμεσος έλεγχος της διασποράς, η πίεση στα νοσοκομεία θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, με αποκορύφωμα τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν, όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι, θα αποτυπωθούν στο σύστημα υγείας οι επιπτώσεις της παρούσας αύξησης των κρουσμάτων. Επιπλέον ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού (κυρίως το βρετανικό στέλεχος), που, όπως όλα δείχνουν, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Όπως επισημαίνουν, ενώ η ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων από τον Νοέμβριο, η πανδημία δεν κατέστη εφικτό να περιοριστεί στον επιθυμητό βαθμό, και το άνοιγμα δραστηριοτήτων, αν και έδωσε μερικές μικρές ανάσες ρευστότητας στην αγορά, μπαίνει για ακόμη μία φορά στον πάγο.

  Εύθραυστη κατάσταση

  Ακόμη και μετά την απόφαση για καθολικό lockdown, η κατάσταση στο μέτωπο της εξάπλωσης παραμένει εύθραυστη. Η προσοχή στρέφεται στις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων, σε πρώτη φάση της Αττικής και τη Θεσσαλονίκης, που υποδέχονται τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών με Covid-19, ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες κλίνες και ΜΕΘ. 

  Το στοίχημα είναι να μη φτάσουμε ξανά σε πληρότητες 100% στα νοσοκομεία όπως είχε γίνει το φθινόπωρο πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown, εντούτοις στην πρωτεύουσα οι συνθήκες είναι ήδη πιεστικές. 

  Επί του παρόντος, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 1.300. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας. Από αυτούς, 4.000 νοσηλευτές, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις για 1.423 μόνιμους γιατρούς και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 1.219 μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού.

  Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

  Την εβδομάδα αυτή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για ακόμη δύο ηλικιακές ομάδες του γενικού πληθυσμού: για την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, που θα κάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca και τα ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα 75-79, όμως για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. 

  Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου. Έχουν παραληφθεί ήδη οι πρώτες 45 χιλιάδες δόσεις, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται επιπλέον παραλαβές από την εταιρεία.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την εμβολιαστική κάλυψη, η προσθήκη τού εν λόγω εμβολίου στη διαδικασία, αν και επί του παρόντος η σύσταση είναι να μη γίνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, θα επιταχύνει την προσπάθεια για τη δημιουργία ανοσίας, που υπολογίζεται εντός του καλοκαιριού εφόσον όμως όλα εξελιχθούν ομαλά, και όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και το πόσο αποτελεσματικά θα αποδειχθούν στην πράξη έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. 

  Σημειώνεται πως μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 446 χιλιάδες εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού 4,46%. Έχουν ακόμη αναπτυχθεί 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ που εμβολιάζουν.

  Η εικόνα της διασποράς

  Τα δεδομένα της πανδημίας αλλάζουν διαρκώς. Το διάστημα 24/1-30/1 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. 435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έναντι 297 στα 5.059 την προηγούμενη εβδομάδα.

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (2/2/21), η Ελλάδα με 559 θανάτους ανά 1 εκατ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 1.058. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 78 (από 72 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 60 (από 54 ημέρες).

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, ο δείκτης μετάδοσης Rt για την επικράτεια στις 3 Φεβρουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,88.

  Όπως φαίνεται ακόμη από την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (4/2/2021), από το σύνολο των 74 περιοχών της χώρας, 14 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των νοσοκομείων (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Λέσβος, Μύκονος, Σαντορίνη και Χαλκιδική) και 6 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών) βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένης επαγρύπνησης με τάση επιδείνωσης στα καταγεγραμμένα κρούσματα.

  Ολική ανατροπή για τον τουρισμό μπροστά στα συνεχιζόμενα lockdowns

  Την ίδια ώρα, και ενώ η οικονομία και η αγορά βρίσκονται στον "αναπνευστήρα", μεγαλώνει η ανησυχία για μια από τις βασικότερες δεξαμενές για το ΑΕΠ, τον τουρισμό. Επιχειρηματίες του χώρου ευελπιστούσαν πως με την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη, θα δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν από τον Ιούνιο, και ενώ θα είχε επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας στην Ελλάδα και στις βασικές χώρες προσέλευσης τουριστών και εισπράξεων. 

  Υπό τον φόβο του τρίτου κύματος, και με δεδομένο ήδη το τρίτο lockdown, όλα βρίσκονται στον αέρα και ήδη έχει μπει στο "κάδρο" το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ένα σενάριο που πλήττει ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως εδώ και έναν χρόνο επιβαρυμένη κατάσταση του τουριστικού χώρου. 

  Τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής: όλα δείχνουν πως η τουριστική ζήτηση και η διάθεση για ταξίδια θα είναι μεγάλη μόλις δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ειδικά για τους προορισμούς που έχουν διαχειριστεί καλά τον έλεγχο της πανδημίας και την εμβολιαστική διαδικασία. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία που φτάνουν στους tour operators. Παράλληλα, όμως, το πλήθος και η φύση των περιορισμών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εφαρμοστούν σε κάθε χώρα θεωρούνται το "κλειδί" για την επιτυχία ή μη της φετινής σεζόν.

  Θετικό στίγμα από τους tour operators

  Από την πλευρά τους, πάντως, οι κορυφαίοι τουριστικοί οργανισμοί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παρούσα σεζόν, διαβλέποντας αύξηση της τουριστικής ζήτησης με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού μεγάλου πληθυσμιακού ποσοστού. Η χώρα μας, όπως τονίζουν, εξακολουθεί να φιγουράρει στους προορισμούς με το υψηλότερο ενδιαφέρον.

  Όπως σημειώνει η TUI, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των πελατών της, μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Οι Γερμανοί δείχνουν πως είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν όπως δείχνουν οι αναλύσεις της γερμανικής αγοράς και οι προσδοκίες για επιστροφή στην ταξιδιωτική κανονικότητα αρχίζουν να ανεβαίνουν. Ο γερμανικός όμιλος, που στο α’ τρίμηνο της χρήσης 2021 είχε καθαρές ζημιές 802,9 εκατ. ευρώ έναντι 128,6 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός χωρητικότητας για το καλοκαίρι του 2021 παραμένει στο 80% του προγράμματος που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι το 2019 και ότι για την καλοκαιρινή περίοδο έχει 2,8 εκατ. κρατήσεις σε μέσες τιμές, 20% χαμηλότερες σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

  Διευρυμένη προσφορά στην Ελλάδα περιλαμβάνει και το πρόγραμμα διακοπών του έτερου μεγάλου tour operator FTI για το καλοκαίρι, ο οποίος φέτος επεκτείνει σημαντικά το πρόγραμμά του για τους ελληνικούς προορισμούς, στέλνοντας με τη σειρά του ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας.

  Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια προκειμένου ο τουρισμός να ανακάμψει και να επανακτήσει τη δυναμική που είχε στα τέλη του 2019, όταν και έκλεισε με νέο διπλό ρεκόρ τόσο στα έσοδα (18,2 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις), όσο και στις αφίξεις. Η ζημιά είναι τεράστια τόσο για τον ξενοδοχειακό κλάδο (η περσινή χρονιά έκλεισε για τα ξενοδοχεία της χώρας με μείωση του τζίρου κατά 78%, πέφτοντας στα 1,83 δισ. ευρώ από τα 8,36 δισ. ευρώ που ήταν τα έσοδα το 2019, όπως έδειξε η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος), όσο και για την κρουαζιέρα και τον συνεδριακό τουρισμό.

  Το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι να κερδηθεί ξανά τουλάχιστον το 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, όταν στο τουριστικό ταμείο μπήκαν 18,2 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Σε επίπεδο εσόδων, ο πήχης για τη νέα σεζόν μπαίνει κάπου στα 9 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ. 

  Όμως εάν λόγω της επιμονής της πανδημίας η σεζόν καθυστερήσει να ξεκινήσει, δεν υπάρξει η αναμενόμενη ζήτηση και διατηρηθούν περιορισμοί που καθιστούν δύσκολα τα ταξίδια, τότε είναι πολύ πιθανό ο στόχος αυτός να μην ευοδωθεί τελικά.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ