Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Δεκ-2020 13:40

  Σεισμοί και κλιματική αλλαγή φέρνουν στο προσκήνιο την ασφάλιση της περιουσίας

  Ελλάδα: Σεισμοί και κλιματική αλλαγή φέρνουν στο προσκήνιο την ασφάλιση της περιουσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μπορεί η Ελλάδα να θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες χώρες της γης από άποψη φυσικής ομορφιάς, είναι, όμως, ταυτόχρονα μία από τις πιο ευάλωτες απέναντι σε φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πλημμύρες ή φωτιές. Παρόλα αυτά και ενώ οι περισσότεροι κάτοικοί της επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους σε ακίνητα, ελάχιστοι τα ασφαλίζουν. 

  Έτσι, όποτε συντελεσθεί κάποια φυσική καταστροφή (πχ σεισμός Σάμο, κυκλώνας "Ιανός”) το κράτος -ως επί τo πλείστον- καλείται, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, να αποζημιώσει τους πληττόμενους πολίτες των οποίων οι περιουσία θίγεται ή ακόμα και καταστρέφεται ολοσχερώς.

  Ωστόσο, οι κρατικές αποζημιώσεις προς αυτούς, όχι μόνο δεν επαρκούν για την κάλυψη του συνόλου των ζημιών που προκαλούν οι εν λόγω καταστροφές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί και η καταβολή τους.  

  Από αυτήν την άποψη και καθώς λόγω κλιματικής αλλαγής διαχρονικά αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές και συνακόλουθα οι ζημιές στις περιουσίες των πολιτών στη χώρα μας, καθίσταται αναγκαία η ανάπτυξη πλαισίου από την πολιτεία  για την παροχή κινήτρων (φορολογικών και άλλων) σε όσους πολίτες ασφαλίζουν τα ακίνητά τους, όπως συμβαίνει σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. 

  Μία σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της ασφάλισης ακινήτων θα ήταν επωφελής, τόσο για τους πολίτες, όσο και για το κράτος.

  Καταρχάς, για τους πολίτες, των οποίων η περιουσία έχει υποστεί ζημιά εξαιτίας σεισμών ή πλημμυρών, καθώς μέσω της ασφάλισης πχ των ακινήτων τους, θα αυξανόταν το ποσοστό της αποκατάστασης της όποιας φθοράς, μερικής ή ολικής. 

  Από εκεί και πέρα, για το κράτος και κατ΄ επέκταση για όλους τους πολίτες του (δηλαδή και για εκείνους που δεν υφίστανται ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών, αλλά επιβαρύνονται έμμεσα από την κρατική κάλυψή τους, μέσω των φόρων που πληρώνουν), θα μειωνόταν το δημοσιονομικό βάρος αντιμετώπισης των εκάστοτε φυσικών καταστροφών. 

  Έτσι θα περίσσευαν περισσότερα κρατικά κονδύλια για επενδύσεις και για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην οποία θα μπορούσαν, εξάλλου, να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο, από τη μεριά τους και οι ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον αυξηθούν και τα κεφάλαια τα οποία θα διαχειρίζονται (μέσω της αύξησης του ποσοστού ασφάλισης περιουσιών). 

  Ελλάδα : Στα ύψη οι φυσικές καταστροφές, χαμηλά η ασφάλιση περιουσιών 

  Το πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα στις φυσικές καταστροφές αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 πιο σεισμογενών χωρών του πλανήτη.

  Ενδεικτικά, αναφέρεται πως στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας ολόκληρης της Ευρώπης. 

  Παράλληλα, διαχρονικά συχνές είναι στον τόπο μας οι πυρκαγιές και τελευταία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, σημειώνονται μακρές περίοδοι ξηρασίας, οι οποίες ακολουθούνται από απότομες καταιγίδες που οδηγούν σε πλημμύρες, οι οποίες προξενούν δραματικές ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία πολιτών σε διάφορες περιοχές. 

  Μάλιστα, διεθνείς έρευνες δείχνουν πως σε βάθος χρόνου σταδιακά αυξάνονται τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, ενώ θεωρείται δεδομένο πως θα συνεχισθούν ειδικά τα ακραία καιρικά φαινόμενα αμείωτα, τουλάχιστον αν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. 

  Από την άλλη μεριά, σε "πείσμα” των παραπάνω φυσικών φαινομένων, αλλά και των διεθνών τάσεων, σχεδόν 9 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα παραμένουν ανασφάλιστα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν επενδύσει το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων τους για να χτίσουν ή να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι. 

  Με άλλα λόγια, ενώ η χώρα μας πλήττεται όσο λίγες αναπτυγμένες χώρες από φυσικές καταστροφές, οι κάτοικοί της, παρά το γεγονός ότι επενδύουν τις περισσότερες "οικονομίες” τους στην απόκτηση σπιτιών, δεν τα ασφαλίζουν μαζικά. 

  Από αυτήν την άποψη, θα έλεγε κανείς πως οι Έλληνες, κάνουν "μισή δουλειά”. Δηλαδή, ενώ δίνουν πολλά για να αποκτήσουν περιουσία, δίνουν ελάχιστα ή τίποτα για να την ασφαλίσουν, παρότι αυτή απειλείται από φυσικούς κινδύνους, εξίσου με άλλες χώρες ή, στην περίπτωση σεισμού, περισσότερο συγκριτικά με άλλες χώρες. 

  Σε πλήρη ετοιμότητα η ελληνική ασφαλιστική αγορά 

  Την ίδια ώρα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά, έχει όλα τα αναγκαία "εργαλεία” (κατάλληλα, προγράμματα, εμπειρία κλπ.), τα κεφάλαια , αλλά και την κατάλληλη εθνική και ευρωπαϊκή εποπτεία να αναλάβει ένα αυξημένο ρόλο στην ασφάλιση της περιουσίας των κατοίκων της χώρας.

  Συγκεκριμένα, μπορεί άμεσα να προσφέρει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια περιουσίας καλύπτοντας τα σπίτια από τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμού, κλοπής, κ.ά.

  Aξίζει να σημειωθεί πως το κόστος τέτοιων συμβολαίων είναι απολύτως προσιτό για κάθε εισόδημα. Για παράδειγμα, για να εντάξει κάποιος σε ένα συμβόλαιο ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων για 100.000 ευρώ, το ασφάλιστρο το οποίο θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ανέρχεται μόλις σε 10 ευρώ.

  Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ασφαλιστικές αποζημιώνουν τους δικαιούχους ταχύτατα, έτσι ώστε να αποκαταστήσουν αντίστοιχα γρήγορα τις ζημιές τους πχ από ένα σεισμό ή μία πλημμύρα. Αντίθετα, το κράτος καλύπτει μέρος μόνο των ζημιών, ενώ η κάλυψη αυτή γίνεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, επιβαρύνοντας τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνική συνοχή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ