Συνεχης ενημερωση
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) (σχετικός σύνδεσμος ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται και ΚΑΔ επιχειρήσεων που κλείνουν με κρατική εντολή).
Η παρούσα δημοσίευση αποτελεί συνέχεια των σχετικών Δελτίων Τύπου που δημοσιεύθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ (σύνδεσμος ΔΤ), με ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον κύκλο εργασιών από Διοικητικές Πηγές, Σεπτεμβρίου και 3ου τριμήνου 2020.
Αντίστοιχη δημοσίευση έχει προγραμματιστεί και πραγματοποιείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε μηνιαία βάση, καθόλη την περίοδο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και είναι εύλογη η καταγραφή των επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επιπλέον, με έναρξη το Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2020, έχουν ενσωματωθεί πίνακες και γραφήματα με συγκεντρωτικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων και των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας καθόλη την εξεταζόμενη περίοδο, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν βάση σύγκρισης για την αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε όρους μεταβολής του κύκλου εργασιών συνολικά και κλαδικά.
Σκοπός των δημοσιεύσεων αυτών είναι η παρακολούθηση και παρουσίαση της εξέλιξης του βασικού οικονομικού μεγέθους (κύκλος εργασιών από Διοικητικές Πηγές) των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας, διαχρονικά και συγκεκριμένα από την αρχή του τρέχοντος έτους, καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και κατά την περίοδο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς επίσης και συγκριτικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Τα στοιχεία που δημοσιεύονται, μπορούν να αναδείξουν, αφενός ποιες επιχειρήσεις πλήττονται περισσότερο, σε όρους μείωσης του κύκλου εργασιών, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και αφετέρου ποιες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα ή βραδύτερα κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων αυτών.
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται, μπορεί να συναχθεί, από την πλευρά της προσφοράς, ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές ανταποκρίθηκαν - προσαρμόστηκαν γρηγορότερα στην άρση των περιοριστικών μέτρων και στη λειτουργία υπό τις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.
Παράλληλα, από την πλευρά της ζήτησης, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα, έμμεσα συμπεράσματα σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις οποίες επέλεξαν κατά προτεραιότητα και μαζικότερα οι καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) από την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων για να καλύψουν βασικές και άλλες ανάγκες τους.
Ειδικότερα,
Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 69.807.414 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 82.914.982 χιλ. ευρώ. Tη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 10,6%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 50,4%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,8% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία.
Για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 19.061.914 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 21.612.901 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 11,7% τον Σεπτέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 46,8% τον Σεπτέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία.
Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 7.102.002 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 10.610.210 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 2,2% μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της Εκπαίδευσης. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 61,6%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου 2020 και του τρίτου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων και του κλάδου της Παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεων και μουσικών εκδόσεων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 6,5% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.
Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2020 ανήλθε σε 1.513.135 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2019, που είχε ανέλθει σε 2.087.571 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 76,4% τον Σεπτέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Δραστηριότητες Οργανώσεων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 1,7%, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της Εκπαίδευσης.
-
21:57 ΟΑΕΔ: Κατά 2,42% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα
-
21:51 Φωτιά στο εργοστάσιο της "Υφαντής": Κάηκε το κεντρικό κτήριο και μία αποθήκη
-
21:46 Reuters: Στο στόχαστρο της ΕΕ οι διαφημιστικές πρακτικές της Google
-
21:39 Συνελήφθη στη Φλόριντα μέλος των ακροδεξιών Proud Boys για συμμετοχή στα επεισόδια στο Καπιτώλιο
-
21:18 Μακρόν σε Μπάιντεν: "Welcome back" στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
-
21:15 Αύξηση ρεκόρ 171% των ηλεκτρονικών αγορών το α΄ εξάμηνο
-
21:10 Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ βλέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
-
21:04 Σε υψηλό σχεδόν 2 εβδομάδων ο χρυσός
-
21:01 Συγχαρητήρια από τον επικεφαλής του ΠΟΥ στον Μπάιντεν
-
21:00 Χατζηδάκης: "Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού"
-
Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει...
-
Καλόγριες των Καλαβρύτων, δεν θέλουν το φως μας!!
-
Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
-
Ο Τραμπ θα μπορούσε άνετα να είχε κερδίσει
-
Ο Μπάιντεν "κληρονομεί" τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ
-
Τραπεζική αφύπνιση
-
Από εβδομάδα οι πληρωμές για Επιστρεπτέα 5 και επίδομα θέρμανσης
-
Πώς κινήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων τις δύο πρώτες μέρες των εκπτώσεων
-
Ο Τραμπ αποχώρησε οριστικά από τον Λευκό Οίκο - "Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο", δήλωσε
-
Βρέθηκε επιτέλους το "φάρμακο" κατά της γήρανσης;
-
Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιστρέψει... (172)
-
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα στις πρώτες 49 εβδομάδες του 2020 (61)
-
Μ. Χρυσοχοΐδης: Χωρίς πυροβόλα όπλα οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια (47)
-
Καλόγριες των Καλαβρύτων, δεν θέλουν το φως μας!! (38)
-
Ο Μπάιντεν "κληρονομεί" τη χειρότερη οικονομία στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ (24)
-
Η συγγνώμη που δεν ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (16)
-
Μπορεί ένα DNA τεστ να αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά στο λιανεμπόριο; (14)
-
Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ (12)
-
Fitch Solutions: Στο 5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος - Καμία ανησυχία για το χρέος, σημαντικό όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης (12)
-
Βρέθηκε επιτέλους το "φάρμακο" κατά της γήρανσης; (12)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
