Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 22:01

  ΗΠΑ: Τριπλασιάστηκε το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το 2020, στα 3,13 τρισ. δολάρια

  ΗΠΑ: Ένα αυστηρότερο lockdown θα οδηγούσε σε ισχυρότερη ανάκαμψη τώρα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εκτίναξαν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το δημοσιονομικό έτος 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

  Ειδικότερα, τα τελικά στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το τρέχον έτους ανήλθε στα 3,13 τρισ. δολάρια, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι οπότε διαμορφώθηκε στα 984 δισ. δολάρια, αλλά και υπερδιπλάσιο των 1,4 τρισ. δολαρίων του 2009, 

  Το μεγαλύτερο "πλήγμα” στον φετινό προϋπολογισμό επέφερε ο νόμος CARES, το πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, που μεταξύ άλλων προέβλεπε και την παροχή ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας στους εργαζόμενους που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και χαριστικά δάνεια προς επιχειρήσεις ως κίνητρο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

  Οι εισπράξεις, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανήλθαν σε 3,42 τρισ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες εκτινάχθηκαν στα 6,55 τρισ. δολάρια, με τον Ιούνιο να είναι ο χειρότερος μήνας καθώς οι δαπάνες ανήλθαν στο 1,1 τρισ. δολάρια.

  Η φετινή δημοσιονομική χρήση ολοκληρώθηκε με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ να διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα από τα 27 τρισ. δολάρια.

  Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 522,8 δισ. δολάρια, που ωστόσο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, εν μέρει λόγω της παρέμβασης της Federal Reserve, βοήθησαν ώστε να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ