Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 10:45

  Ζαββός: Έρχεται νομοσχέδιο για ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

  Ζαββός: Έρχεται νομοσχέδιο για ενσωμάτωση της 5ης οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Η  Τράπεζα Πειραιώς μας βεβαιώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία διαγραφή χρέους γιατί περιμένει την απάντηση των δικαστικών αρχών" ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού. Την απάντηση έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χρήστου Γιαννούλη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. "Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει γνώση για κανένα δάνειο, δεν είναι δουλειά του αυτή" υπογράμμισε ο κ. Ζαββός. Ο ίδιος σημείωσε με αφορμή την ερώτηση ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την 5η Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος "με σημαντικές διατάξεις για την ευρωστία, την σταθερότητα και την διαφάνεια".

  Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι "η συγκεκριμένη επιχείρηση σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, του κυρίου Πηλαδάκη έχει τρία καζίνο και  500 εργαζόμενους, έχει χρέη 149,5 εκατ. από δάνεια και άλλα 133 εκατ. από παλαιότερες οφειλές. Τι του είπε η τράπεζα; Ότι προτείνεται να του διαγράψει τα 125 εκατομμύρια. Τι θα πληρώσει από τα 149,5; Τα 23,7 εκατομμύρια σε 22 χρόνια με 6ετή περίοδο χάριτος. Δηλαδή θα πληρώσει σίγουρα 11 και άλλα 12 αν επιτευχθεί η πώληση κάποιων ακινήτων".

  Απαντώντας ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι η ερώτηση δίνει την ευκαιρία να διευκρινιστεί ποιος κάνει τι. "Κάθε τράπεζα έχει μονάδες διαχείρισης κινδύνου ιδιαίτερα για την χορήγηση δανείου. Αρμόδια αρχή για την εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μεταξύ των οποίων και η τράπεζα Πειραιώς είναι ο SSM. Ο ευρωπαίος επόπτης αξιολογεί την επάρκεια των διαδικασιών, αξιολογεί τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου σχετικά με τις εξατομικευμένες ενέργειες ώστε να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις. Αλλιώς υπάρχουν κυρώσεις. Τα στοιχεία τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα καλύπτονται από το προσωπικό και επαγγελματικό απόρρητο. Εμείς δεν έχουμε, και δεν μπορούμε να έχουμε γνώση των στοιχείων. Η εν λόγω τράπεζα, η τράπεζα Πειραιώς μας βεβαιώνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία διαγραφή χρέους γιατί περιμένει την απάντηση των δικαστικών αρχών".  

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ