Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 11:20

  Πιέσεις στο Χρηματιστήριο εν μέσω rebalancing και παραγώγων

  Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο εν μέσω rebalancing και παραγώγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:45

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αυξάνονται σταδιακά οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να ανεβάζει συναλλακτικούς ρυθμούς εν μέσω του rebalancing στους δείκτες FTSE και Stoxx, και της τριπλής λήξης των παραγώγων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,54% στις 659,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.580,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,66% στις 323,30 μονάδες.

  Από τη μία η τριπλή λήξη των παραγώγων και από την άλλη η αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στο FTSE και στον Stoxx, ο όγκος των συναλλαγών σήμερα έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα. Βέβαια, σε αυτό έχει συμβάλει και το πακέτο των 314 χιλ. τεμαχίων στον ΟΠΑΠ, το οποία ανέβασε τον τζίρο κατά 2,65 εκατ. ευρώ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ συνδέεται με τις αλλαγές στον Stoxx, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελληνικών Πετρελαίων, Εθνικής, ΟΤΕ, Aegean, αλλά και ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη, Άβαξ, Quest, Τράπεζα της Ελλάδος, Intralot, Πλαστικά Κρήτης και Ιασώ.

  Την ίδια ώρα, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι θετικό, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη από την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Ένα νέο κύμα μολύνσεων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στην εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας το β' τρίμηνο, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, προειδοποιούν οι αναλυτές.

  Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο κλίμα, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, δεν αλλάζει όσο παραμένει χαμηλότερα των 660-670 μονάδων ο ΓΔ και των 1.600-1.620 μονάδων ο FTSE, σύμφωνα με την Fast Finance. Θετικό στοιχείο αποτελεί η διάσπαση των ΚΜΟ 25 (ΓΔ 643 FTSE 1543) & 50 (ΓΔ 641 FTSE 1541) ημερών, που αρχίζουν να λαμβάνουν ελαφρά ανοδική κλίση και αποτελούν τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις, οι οποίες πρέπει να διαφυλαχτούν για να διατηρηθούν και οι ελπίδες για κάτι καλύτερο.

  Αντίθετα ο τραπεζικός κλάδος παλεύει να κρατηθεί κοντά στον ΚΜΟ expo 25 ημερών (329 μον.) Όσο όμως ο ΔΤΡ παραμένει κάτω από την ζώνη των 350-360 μονάδων, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητας τους), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών. Τα επιπλέον 30 δισ. που έλαβαν με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ , αλλά και τα προγράμματα τιτλοποιήσεων, καλύπτουν προς το παρόν τα προβλήματα, αλλά με πληγωμένη την πραγματική οικονομία, είναι άγνωστο για πόσο, αναφέρει η Fast Finance.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλο τώρα, ο Ελλάκτωρ διορθώνει σήμερα, καταγράφοντας απώλειες 4,50%, με τις Βιοχάλκο, Alpha Bank, Aegean και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2% και τις Coca Cola, Εθνική, ΔΕΗ, Titan και ΕΧΑΕ με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Motor Oil.

  Στον αντίποδα, η Λάμδα ενισχύεται κατά 2,98%, με τις ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Σαράντη, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, να ακολουθούν με μικρά κέρδη.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ