Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Ιουλ-2020 17:16

  Αυστρία: "Πολύ σαφής και αμετάβλητη" η στάση της απέναντι στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

  Αυστρία: "Πολύ σαφής και αμετάβλητη" η στάση της απέναντι στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η στάση της Αυστρίας απέναντι στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2021 έως 2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, είναι "πολύ σαφής και αμετάβλητη", τόνισε η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ενόψει του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

  Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καταθέτουν σήμερα τις θέσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και με το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, παραμονές της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

  Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα είναι το πρώτο με φυσική παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, θα συζητηθεί η νέα πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης.

  Με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Αυστρία είναι μία από τις χώρες που αρνούνται τη χορήγηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, και ζητούν να υπάρξει οικονομική ενίσχυση κάτω από αυστηρές απαιτήσεις μεταρρυθμίσεων.

  Στις σημερινές δηλώσεις της, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων χαιρέτισε, όπως είπε, το γεγονός ότι η πρόταση του Σαρλ Μισέλ δείχνει ότι η Αυστρία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι πρέπει τώρα να υπάρχουν προϋποθέσεις και ημερομηνία λήξης για την κατανομή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που, κατά την άποψη της Αυστρίας, πρέπει να είναι εφικτό.

  "Θέλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά", τόνισε η Καρολίνε Έντσταντλερ για τη συνάντηση των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας τη θέση ότι μία μη επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σημαίνει μία αποτυχία της ΕΕ.

  Το προβλεπόμενο ποσό των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης είναι, όπως σημείωσε η ίδια, πολύ υψηλό για την Αυστρία, ωστόσο, δεν θέλησε να δεσμευτεί για αριθμούς, ούτε όσον αφορά τη σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων κατά την κατανομή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε με την έκπτωση που πρέπει να έχει η Αυστρία στη συνεισφορά της στην ΕΕ, σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Όπως τόνισε ο Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η συμμόρφωση με το κράτος δικαίου έχει προγραμματιστεί να αποτελέσει βασικό κριτήριο για την καταβολή βοήθειας σε χώρα-μέλος της ΕΕ, και η Αυστρία το είχε ήδη ζητήσει πριν από την πανδημία και παραμένει σε αυτό.

  Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι θα υπάρξει μια έντονη συζήτηση για το θέμα αυτό, στο οποίο εναντιώνεται σθεναρά η Ουγγαρία, της οποίας το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η πρόσβαση στα κονδύλια δεν επιτρέπεται να συνδέεται με πολιτικές ή ιδεολογικές προϋποθέσεις.

  Μόλις σε χθεσινές δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του στη Βουδαπέστη με τους ομολόγους του των άλλων τεσσάρων κεντροευρωπαϊκών χωρών (Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργ είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και το νέο πολυετές κοινοτικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  "Εάν δεν επιτευχθεί (σ.σ. η συμφωνία) ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν χάλασε και ο κόσμος", δήλωσε ο ίδιος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην ουγγρική πρωτεύουσα των υπουργών Εξωτερικών από τις πέντε κεντροευρωπαϊκές χώρες, των αποκαλούμενων „Central5" (C5).

  Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ τόνισε ότι χρειάζεται μια "δίκαιη συμφωνία", δηλαδή "ένα καλό μείγμα από επιχορηγήσεις και δάνεια", που θα ικανοποιεί όλες τις χώρες, ενώ "αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή κρίση, μια κρίση θεσμών που θα προστίθετο στην κρίση του κορονοϊού".

  Νωρίτερα, την Κυριακή, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του, έθετε όρους για μία συγκατάθεσή του στο Ταμείο Ανασυγκρότησης που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

  "Παίρνοντας στα χέρια μας πάρα πολλά κρατικά χρήματα, θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να κατευθυνθούν στους σωστούς τομείς", τόνιζε σχετικά, σημειώνοντας πως αυτά θα πρέπει να διατεθούν κυρίως για περισσότερη έρευνα και εξέλιξη ψηφιακών υποδομών.

  Θα πρέπει επίσης να γίνουν επενδύσεις σε τεχνολογικές αλλαγές, "κάτι που είναι απαραίτητο για καλύτερη προστασία του κλίματος", και επιπλέον, κατά την άποψή του, η κατανομή των κονδυλίων βοήθειας πρέπει να συνδέεται με απαιτήσεις μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας ή η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαραίτητες "ώστε τα χρήματα να μην χρησιμοποιούνται μόνο για να καλύψουν τις τρύπες των προϋπολογισμών".

  Ο Αυστριακός καγκελάριος επαναλαμβάνοντας επίσης την απαίτηση ότι οι δικαιούχες της βοήθειας χώρες θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα μέρος της ενίσχυσης αργότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Είμαι υπέρ μιας συνολικής ισορροπίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων και ότι οι επιχορηγήσεις δεν θα είναι υπέρμετρα υψηλές".

  Πηγή: ΑΠΕ-MΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ