Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 17:28

  Οι τράπεζες "κράτησαν" το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου

  Οι τράπεζες "κράτησαν" το θετικό πρόσημο του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε μια "συντηρητική" όσον αφορά τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει και σήμερα θετικά, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του πάνω από τις 670 μονάδες και την επαφή του με το κρίσιμο επίπεδο των 680 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 674,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 671,82 μονάδων (+0,13%) και 677,48 μονάδων (+0,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 86 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 14,3 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,53%, στις 1.625,35 μονάδες, ενώ στο +2,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 896,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,08% στις 355,51 μονάδες.

  Από τις 22 Μαΐου, όταν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στις 601 μονάδες, το ΧΑ έχει καταγράψει μια σημαντική αντίδραση, προσφέροντας ανακούφιση σε πολλά χαρτοφυλάκια που προσπαθούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα να υπερκεράσουν τη συσσώρευση στα επίπεδα κάτω από τις 650 μονάδες. Ωστόσο, αν και χρειάζεται μια "στάση αφομοίωσης" των επιπέδων που είχε να ανακτήσει από τις αρχές Μαρτίου το ΧΑ, αυτό που έχει σημασία είναι η αγορά να καλύψει το κενό της ετεροχρονισμένης αντίδρασης σε σχέση με την ανάκαμψη των διεθνών δεικτών.

  Όπως σχολιάζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεδομένης της σφοδρότητας της πτώσης κατά την κορύφωση της κρίσης του κορονοϊού, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε και από υψηλούς τζίρους, θα πρέπει η αντίδραση να δείξει την τοποθέτηση μεγάλων κεφαλαίων σε τίτλους, των οποίων οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές για μακροπρόθεσμες θέσεις. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει, βέβαια, μια μικρή αύξηση των μέσων συναλλαγών, ωστόσο σε αυτήν την εξίσωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κινήσεις που υποδηλώνουν profit taking σε επιλεγμένους τίτλους.

  Τεχνικά, βέβαια, ο Γενικός Δείκτης έχει επαφή με το κρίσιμο επίπεδο των 680 μονάδων, η διάσπαση του οποίου θα "βγάλει" κίνηση προς τις 730 μονάδες, διαφορετικά η διόρθωση προς τις 650 μονάδες θα είναι το αντίστροφο σενάριο. Παράλληλα, ο FTSE 25 πλέον "βλέπει" τη ζώνη των 1.635 μονάδων, με την κοντινή του στήριξη να είναι στις 1.600 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να "αναμετρηθεί" με την αντίσταση των 370 - 380 μονάδων.

  Τέλος, η αγορά αναμένει πλέον τις αυριανές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το πρόγραμμα της πανδημίας. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ξένων δεν αποκλείουν να υπάρξει επί τα βελτίω αναθεώρηση του μεγέθους του PEPP που σήμερα φτάνει τα 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές στην Φρανκφούρτη, αναφέρουν απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Capital.gr ότι "δεν θα ήταν παράδοξο αν το Συμβούλιο της Πέμπτης δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αγορών... ίσως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από τη συνάντηση αυτή”.

  Πάντως οι προσδοκίες και εντός των ελληνικών τειχών είναι υψηλές, όπως διαφαίνεται και στα αρνητικά επίπεδα στα οποία  επέστρεψε μετά από αρκετό καιρό το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να κινείται χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού, μία εξέλιξη η οποία είχε σημειωθεί το 2019 όταν το εκρηκτικό ράλι των ελληνικών τίτλων τους είχε οδηγήσει να αποτελούν το μεγάλο trade της αγοράς με πολλούς οίκους να συστήνουν τοποθετήσεις σε αυτούς.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +5,80% της Alpha Bank και το +5,43% της Εθνικής έκαναν τη διαφορά, όπως και το +3,53% της Πειραιώς (η οποία ανέκαμψε από το ενδοσυνεδριακό -1,94%) και το +3,14% της Λάμδα. Κέρδη που έφτασαν το 2,22% σημείωσε ο Titan και το 2,09% η ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Aegean, Coca Cola, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ. Μικρά κέρδη σημείωσαν ο Μυτιληναίος και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, το -4,55% της Τέρνα Ενεργειακή και το -3,09% της Jumbo "χάλασαν" την τελική εικόνα της αγοράς, όπως και τα άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. Η ΓΕΚ Τέρνα έχασε 0,15%, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Φουρλής και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ