Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Μαϊ-2020 16:17

  Powell (Fed): Αβέβαιες οι προοπτικές, ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα (upd)

  Powell (Fed): Αβέβαιες οι προοπτικές, ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:51

  Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δηλωσε σήμερα πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν έχει τελειώσει με την απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

  Το να αποφευχθεί η διαρκή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη ύφεση, "ίσως απαιτήσει επιπλέον μέτρα πολιτικής. Στην Fed, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας στο έπακρο, έως ότου η κρίση περάσει και η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη”, πρόσθεσε ο Powell.

  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, τόνισε πως "δεν είναι κάτι που εξετάζουμε” και ότι δεν φαίνεται να ταιριάζει με το πώς λειτουργεί το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι "πιστεύω πως έχουμε μια καλή εργαλειοθήκη και πιστεύω ότι λειτουργεί”, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την ανάγκη για μια δραστική ενέργεια όπως τα αρνητικά επιτόκια.

  Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις αυτές του Powell υποδηλώνουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία από τη συνδυαστική κρίση υγείας και οικονομική, που δημιούργησε η πανδημία.

  "Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή”, τόνισε ο Powell.  Αλλά, πρόσθεσε, η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

  Όσο περισσότερο παραμένουν αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία, τόσο πιο πιθανό είναι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν μειωμένα εισοδήματα σε μια κρίση που έχει επηρεάσει περισσότερο εκείνους που είναι λιγότερο ικανοί να ανταπεξέλθουν.

  Μια πρόσφατη έρευνα της Fed, τόνισε ο Powell, εκτιμά ότι το 40% των νοικοκυριών με εισόδημα χαμηλότερο των 40.000, περιλαμβάνει κάποιον που έχει χάσει τη δουλειά του από τον Φεβρουάριο.

  Το χειρότερο σενάριο αφήνει την οικονομία σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας και στάσιμων εισοδημάτων. 

  "Η επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να είναι δαπανηρή αλλά το αξίζει εάν βοηθήσει να αποφευχθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική ζημιά και να μας αφήσει με μια ισχυρότερη ανάκαμψη”, πρόσθεσε ο Powell σε μια άμεση έκκληση προς το Κογκρέσο να αυξήσει το ποσό των σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων που έχει κατανείμει για οικονομική ανακούφιση στη διάρκεια της πανδημίας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ