Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Απρ-2020 00:55

  Ανακούφιση στην Ιταλία: Ο S&P τη διατήρησε στο ΒΒΒ

  Ανακούφιση στην Ιταλία: Ο S&P τη διατήρησε στο ΒΒΒ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας στο BBB, με αρνητικές προοπτικές επιβεβαίωσε ο οίκος S&P, κάτι που αποτελεί ανακούφιση για τις αγορές που περίμεναν σε μεγάλο βαθμό ότι ο οίκος θα μειώσει την αξιολόγηση της χώρας κάτω την επενδυτική βαθμίδα ή σε "jank". Η αξιολόγηση BBB βρίσκεται δύο βαθμίδες πάνω από τα "σκουπίδια". 

  Ωστόσο, ο S&P είπε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας εάν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους δεν καταφέρουν να κινηθούν προς μια σαφώς διακριτή πτωτική πορεία τα επόμενα τρία χρόνια, ή αν οι συνθήκες στις αγορές επιδεινωθούν και θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της.

  Ωστόσο, σημειώνει ότι το τρέχον πρόγραμμα της ΕΚΤ, επιτρέπει στην Ιταλία να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με πραγματικά επιτόκια περίπου 0%. 
   
  Ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προοπτικές για την ιταλική οικονομία σε σταθερές αν δει την οικονομία της Ιταλίας να αποδίδει καλύτερα από την τρέχουσα πρόγνωσή του, οδηγώντας σε δημοσιονομικά αποτελέσματα ισχυρότερα από αυτά που προβλέπονται αυτή τη στιγμή. 
   
  Παράλληλα, θα μπορούσε επίσης να αναθεωρήσει τις προοπτικές σε σταθερές αν το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας αντέξει το σοκ από τον COVID-19, χωρίς σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ή εξάντληση της κεφαλαιακής της βάσης. 

  Όπως αναφέρει, στις 9 Μαρτίου, η Ιταλική κυβέρνηση έθεσε την χώρα σε lockdown για να περιορίσει τη διάδοση του COVID-19, ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα στοιχεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείχνουν πρόοδο στη μείωση των νοσηλευομένων και των ποσοστών θνησιμότητας. 
   
  Για να μετριάσουν την οικονομική κατάρρευση από το lockdown, οι ιταλικές αρχές έχουν δρομολογήσει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης αξίας 1,5% του ΑΕΠ, πέραν των αυτόματων σταθεροποιητών του προϋπολογισμού, καθώς και εγγυήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς, ίσες με το 25% του ΑΕΠ. 
   
  Αυτά τα μέτρα ενδέχεται να ωθήσουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ιταλίας στο 6,3% του ΑΕΠ φέτος σε σύγκριση με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 1,6% του 2019, το οποίο ήταν το χαμηλότερο από το 2007. Εκτός της φετινής αναμενόμενης συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 10%, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 153% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2020, προτού μειωθεί στο 140% του ΑΕΠ έως το 2023, καθώς η οικονομία θα ανακάμψει.
   
  Ο S&P αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ιταλικού δημόσιου χρέους που δημιουργήθηκε φέτος ως συνέπεια της πανδημίας θα αγοραστεί από την ΕΚΤ με προϋπάρχουσες και νέες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του PEPP, ενός νέου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναμένουμε ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ το 2020 θα ξεπεράσουν άνετα το 9% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει τονίσει την προθυμία του να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να διευρύνει τα κριτήρια απόκτησης δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων, ώστε να υποστηρίξει την οικονομία της ζώνης του ευρώ καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020. Κατά την άποψή του οίκου, αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί με ονομαστικά επιτόκια περίπου 0,8% κατά μέσο όρο φέτος σε σύγκριση με το μέσο επιτόκιο δανεισμού 2,5% στο υπάρχον χρέος της. Σε ονομαστικούς όρους, και χωρίς σημαντική επιδείνωση του κόστους δανεισμού, η Ιταλία θα πληρώσει λιγότερα για να εξυπηρετήσει το συνολικό χρέους της φέτος και έως το 2021-2023, από ό,τι πλήρωσε το 2019. 

  Ενώ τα αποθέματα δημόσιου χρέους είναι υψηλά και αυξανόμενα, τα επίπεδα ιδιωτικού χρέους της Ιταλίας είναι τα χαμηλότερα τόσο στην G7 όσο και στη Δυτική Ευρώπη. Από τα τέλη του 2019, τα επίπεδα χρέους των ιταλικών νοικοκυριών συν το εταιρικό χρέος ανήλθαν στο 110% του ΑΕΠ έναντι 114% στη Γερμανία, 150% στην Ισπανία και 250% στην Ολλανδία. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους του χρηματοπιστωτικού τομέα, το ιταλικό ιδιωτικό χρέος έχει μειωθεί περισσότερο από όσο αυξήθηκε το δημόσιο χρέος από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Ιταλία  έγινε καθαρός εξωτερικός πιστωτής στον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, η οικονομία διαθέτει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών περίπου 3% του ΑΕΠ, το όγδοο υψηλότερο εξωτερικό πλεόνασμα στον κόσμο σε απόλυτους όρους. 
   
  Αν και ο οίκος πιστεύει ότι ακόμη υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους μπορεί να είναι βιώσιμα σε οικονομίες όπως η Ιταλία , όπου το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να μειώνεται, οι τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής εντός της ζώνης του ευρώ δεν είναι βέλτιστες. Συγκεκριμένα, η ευρωζώνη φαίνεται να παρεμποδίζεται, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την έλλειψη κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας ικανής να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ, όπως αυτό που ακολούθησε την πανδημία. Πράγματι, η απουσία ιδιωτικού και δημόσιου διασυνοριακού επιμερισμού των κινδύνων - και οι έντονες διαφωνίες σχετικά με την αμοιβαιοποίηση της έκδοσης χρέους - φαίνεται να θέτουν σε μειονεκτική θέση την ευρωζώνη και τις μεμονωμένες οικονομίες της σε σύγκριση με παλαιότερους νομισματικούς τομείς όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που εκδίδουν κοινά μέσα χωρίς κίνδυνο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ