Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 11:15

  Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας

  Μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε τα επιτόκια και ξεκίνησε να προσφέρει φθηνά δάνεια στις τράπεζες καθώς προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα από το διπλό πλήγμα του κορονοϊού και την μείωση των τιμών πετρελαίου.

  Η Norges Bank μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 1% από το 1,5%, δηλώνοντας πως αναμένει η βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα στη νορβηγική οικονομία να μειωθεί σημαντικά λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

  Πολλές επιχειρήσεις αισθάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις, έχοντας ήδη προχωρήσει σε notice απολύσεων, ενώ αναμένεται αύξηση της ανεργίας. Οι οικονομικές προοπτικές της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο χώρας έχουν επίσης αποδυναμωθεί εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών πετρελαίου.

  "Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη διάρκεια και την επίδραση του ξεσπάσματος του κορονοϊού, με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση της.

  "Η επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι διατεθειμένη να προβεί σε περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων”, τονίζει.

  Αν και μια πολιτική χαμηλότερων επιτοκίων δεν μπορεί να αποτρέψει το ξέσπασμα του κορονοϊού από το να έχει μια ουσιαστική επίδραση στην νορβηγική οικονομία, θα μπορούσε να μετριάσει την ύφεση και το ρίσκο πιο επίμονων επιδράσεων στην παραγωγή και την απασχόληση.

  Μαζί με τη μείωση των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας δήλωσε ότι θα προσφέρει έκτακτα δάνεια τριών μηνών για την παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

  Τα λεγόμενα F-loans θα προσφέρεται για όσο θεωρείται σκόπιμο και προσφέρονται για να διασφαλιστεί ότι η επιτοκιακή πολιτική θα περάσει στα επιτόκια της αγοράς χρήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ