Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Νοε-2019 10:33

  Κυπριακό: Διατήρηση του πλαισίου χωρίς άμεσες εξελίξεις

  Κυπριακό: Διατήρηση του πλαισίου χωρίς άμεσες εξελίξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  "Σπεύδε βραδέως” θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από την άτυπη τριμερή συνάντηση που διοργάνωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο – ήτοι μακριά από την Κύπρο, αλλά και την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία για τον διερευνητικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας (αλλά και το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής διπλωματίας).

  Αυτό που... επείγει είναι το γεγονός ότι δεν προβλέπονται θεαματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα και συνεπώς θα πρέπει να μην εκπέσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο που κωδικοποίησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας με τα έξι σημεία που παρουσίασε μετά την άκαρπη πενταμερή διάσκεψη του Κραν Μοντανά τον Ιούνιο του 2017.

  Και δεν προβλέπονται θεαματικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, καθώς από τις εγγυήτριες δυνάμεις η μεν Βρετανία είναι απορροφημένη από το Brexit και η Τουρκία από τους δικούς της προγραμματισμούς, ενώ στο ίδιο το νησί η τουρκοκυπριακή κοινότητα οδεύει προς τις εκλογές του Απριλίου στα Κατεχόμενα.

  Η δήλωση

  Στο διάρκειας δυόμιση ωρών δείπνο του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες, χωρίς την παρουσία συνεργατών, η συζήτηση ήταν, όπως την περιέγραψε ο Γ. Γ., "εστιασμένη και ειλικρινής”. Σε απλή μετάφραση, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαφωνίες ως προς τα θέματα που είναι τα κρισιμότερα για την κάθε πλευρά: την πολιτική ισότητα όπως νοείται από τους Τουρκοκύπριους (εκ περιτροπής προεδρία, "αποτελεσματική συμμετοχή” στις ψηφοφορίες του ομοσπονδιακού κράτους) και το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων (δηλ. των κατοχικών στρατευμάτων και των επεμβατικών δικαιωμάτων) για τους Ελληνοκύπριους. Δεν υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

  Η δήλωση που εξέδωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες αμέσως μετά απέχει από την "δήλωση ουσίας” για την οποία προϊδέαζαν πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριο στοιχείο της είναι ο προσανατολισμός προς τη σύγκληση μιας "άτυπης συνάντησης πέντε και πλέον μελών του ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο”, η οποία "αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική”.

  Η στάση της κοινωνίας

  Αν κάτι, όμως, δείχνει πραγματικά να κινείται, αυτό μάλλον είναι η κοινή γνώμη των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – αν και όχι σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις.

  Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Σεπτέμβρη και πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης, Ταυτότητας και Δικαιωμάτων (CMIRS) ο Μουσταφά Ακιντζί διατηρεί την πρωτιά στις προτιμήσεις των Τουρκοκυπρίων σε ποσοστό 31.8% (έναντι 33% στην προηγούμενη μέτρηση). Εάν η δημοσκοπική αντοχή του μετριοπαθούς Τουρκοκύπριου ηγέτη επαληθευτεί, σε μία συγκυρία που σημαδεύεται από την σύγκρουση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή δεξιά λόγω της διόλου ενθουσιώδους δήλωσής του σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία, θα έχουν επιβεβαιωθεί οι ενδείξεις ότι αξιοσέβαστο τμήμα της κοινωνίας βορείως της "πράσινης γραμμής” ασφυκτιά από τον εναγκαλισμό της Άγκυρας και επιθυμεί να διατρανώσει τη διακριτικότητά της.

  Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη δημοσιοποίηση της έρευνας πεδίου που διεξήχθη στο πλαίσιο της European Social Survey από τον Οκτώβριο 2018 έως τον Απρίλιο 2019 μεταξύ των Ελληνοκυπρίων δείχνει σοβαρές τάσεις απομάκρυνσης από τον στόχο της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

  Στο ερώτημα για τις πιθανές λύσεις του Κυπριακού ζητήματος, οι ερωτηθέντες απορρίπτουν σε ποσοστό 72,4% την λύση δύο κρατών, σε ποσοστό 50,8% την διατήρηση του status quo, σε ποσοστό μόλις 35% την διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και στο όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό του 27,4% την επιστροφή στο ενιαίο κράτος.

  Οι διαπραγματευόμενοι την επανένωση του νησιού μάλλον έχουν να προλάβουν εξελίξεις βαθύτερες από τη ένα ή το άλλο ορόσημο του πολιτικού ημερολογίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ