Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Νοε-2019 11:59

  Τι περιμένει η JP Morgan από τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου των ελληνικών τραπεζών

  Τι περιμένει η JP Morgan από τα αποτελέσματα γ΄τριμήνου των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η JP Morgan εκτιμά πως και το γ' τρίμηνο θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες με την τάση στα βασικά λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων να παραμένει θετική καθώς η αύξηση των προμηθειών και ο συνεχιζόμενος έλεγχος του κόστους, θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση ορισμένων προκλήσεων που υπάρχουν στα καθαρά έσοδα από τόκους.

  Παράλληλα εκτιμά πως η ποιότητα του ενεργητικού θα σημειώσει περαιτέρω οργανική βελτίωση, αλλά καθώς μπαίνουμε στο επόμενο στάδιο της επίλυσης του ζητήματος των NPEs με την επικείμενη νομοθεσία του σχεδίου "Ηρακλή", η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα ανόργανα σχέδια των τραπεζών τα οποία και θα οδηγήσουν σε ένα πιο "επεισοδιακό" δ' τρίμηνο καθώς και σε ένα επίσης πιο "επεισοδιακό" 2020, σε σχέση με το φετινό έτος.

  Σε ό,τι αφορά την πορεία των τραπεζών στο ταμπλό, η JP Morgan σημειώνει πως ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 105% από τις αρχές του έτους και 15% από την ημέρα της έγκρισης του σχεδίου "Ηρακλής" από την Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου. Η αγορά αποτιμά σαφώς τους καταλύτες-κλειδιά του επόμενου διαστήματος, στους οποίους περιλαμβάνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του "Ηρακλή" και η ολοκλήρωση της συναλλαγής του Cairo και του FPS της Eurobank. Έτσι, η άμεση ορατότητα σε αυτά τα μέτωπα θα είναι καθοριστική για την πορεία του κλάδου στο Χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του έτους.


  Ισχυρό μομέντουμ

  Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να σημειώσει τον υψηλότερο δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 7%, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά επίσης και των ισχυρών τάσεων στα βασικά της μεγέθη. Επίσης, όπως τονίζει η JP Morgan όλα τα βλέμματα αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στην ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha Bank και στο σχέδιο μείωσης των NPEs.

  Η JP Morgan εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αν και ίσως χαμηλότερα σε σχέση με το β' τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα να εμφανίζονται μειωμένα κατά 34% σε μέσο όρο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων κερδών από συναλλαγές αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο (αλλά αυξημένα κατά 7% σε ετήσια βάση).

  Η πορεία των βασικών εσόδων θα είναι θετική καθώς η αύξηση των προμηθειών κατά 6% σε τριμηνιαία βάση (κυρίως σε αυτές που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού) θα αντισταθμίσει τα οριακά χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι τάσεις στο μέτωπο του κόστους είναι επίσης σε καλό δρόμο, καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε μειώσεις του δικτύου των καταστημάτων τους, με τις λειτουργικές δαπάνες να σημειώνουν πτώση 1% σε τριμηνιαία βάση και 2% σε ετήσια βάση.

  Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η JP Morgan αναμένει ότι οι δείκτες NPEs θα μειωθούν κατά 1%-2% σε τριμηνιαία βάση, απουσία ανόργανων δράσεων, με το κόστος κινδύνου να κινείται σύμφωνα με το guidance των διοικήσεων.  Η Alpha Bank ωστόσο αποτελεί εξαίρεση, όπου οι αυξημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης σε αυτό το τρίμηνο μπορεί να οδηγήσουν τις προβλέψεις του γ' τριμήνου πάνω από το guidance του 1,8% για το σύνολο του έτους.

  Όλα τα βλέμματα στην Alpha Bank

  Παρά την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση με δείκτη CET 1 στο 17,8%,  η Alpha Bank συνεχίζει να περιορίζεται από το υψηλό απόθεμα NPEs ύψους  24,7 δισ. ευρώ (έναντι 13,7 δισ. ευρώ για την ΕΤΕ και  14,3 δισ. ευρώ για την Eurobank), διατηρώντας έτσι το κόστος κινδύνου υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σημειώνει η JP Morgan.

  Η εστίαση της αγοράς είναι σαφώς στο σχέδιο στρατηγικής που θα ανακοινώσει αύριο η Alpha Bank, το οποίο θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πιο εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs με τιτλοποιήσεις έως και 10 δισ. ευρώ και με καθορισμένους στρατηγικούς στόχους για τις δραστηριότητές της. Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία για τις αποτιμήσεις της μετοχής της, στηρίζοντας τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ