Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 13:33

  Βυθίζεται το Χρηματιστήριο στη σκιά του διεθνούς sell-off

  Βυθίζεται το Χρηματιστήριο στη σκιά του διεθνούς sell-off
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:27

  Σε επικίνδυνα μονοπάτια εισέρχεται και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τις πιέσεις να εντείνονται όσο το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει άκρως αρνητικό και η εγχώρια αγορά στερείται κάποιου καταλύτη που θα τροφοδοτήσει τις άμυνες, με τις πιέσεις μάλιστα στον τραπεζικό κλάδο να κυριαρχούν στο sell off.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,09% στις 834,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 70,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.073,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 6,03% στις 773,73 μονάδες.


   
  Η στάση αναμονής που κράτησε το τελευταίο διάστημα αν και ήταν ένα θετικό σημάδι για το χρόνο που δίνει η αγορά στη νέα κυβέρνηση να ξεδιπλώσει την πολιτική της, δεν είναι ικανή για να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε risk off.
   
  Και τα ξένα χαρτοφυλάκια γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα περιθώρια η ελληνική αγορά να δώσει περαιτέρω αποδόσεις, οι οποίες ήδη είναι εντυπωσιακές από τις αρχές του έτους, είναι πολύ μικρές, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποιος καταλύτης που να βελτιώσει τις προοπτικές μιας οικονομίας που συνδέεται και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωπαϊκή.
   
  Και εκεί είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι όταν η ευρωπαϊκή οικονομία "έτρεχε" με μεγάλους ρυθμούς, η ελληνική βυθιζόταν στη δεκαετή της κρίση, και όταν η Ελλάδα αναδύεται από τις στάχτες της καλείται να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο διεθνές περιβάλλον.
   
  Βέβαια, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου αναμένεται  η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία του ταμείου των προβληματικών δανείων των συστημικών τραπεζών, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως turning point για την αγορά. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν όμως αυτά και να αξιολογηθούν από την αγορά, το ΧΑ δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αξιώσεις έναντι του risk off των επενδυτών.
   
  Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Εθνικής φτάνουν το 6,70%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με το δικό της -6,28% και την Πειραιώς με το δικό της -5,31%. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Φουρλής και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 3% σε Cenergy, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Λάμδα, Βιοχαλκο και ΓΕΚ Τέρνα.
   
  Η πτώση σε Motor Oil, Aegean και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 2%, ενώ άνω του -1% είναι οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan. Μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ