Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 17:00

  Γιατί η Ελλάδα μπορεί να... μην θέλει νέο QE από την ΕΚΤ

  Γιατί η Ελλάδα μπορεί να... μην θέλει νέο QE από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η πρόσφατη επιτυχής έκδοση του 7ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, έχει επιβεβαιώσει την πρόβλεψη ότι η στρατηγική του εκδοτικού πλάνου ήταν και παραμένει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των "θεσμικών” επενδυτών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

  Το επόμενο βήμα, μετά την προσεκτική ολοκλήρωση του εκδοτικού πλάνου για το 2019 –θα ακολουθήσουν μόνο εκδόσεις βελτίωσης της διάρθρωσης του χρέους– θα... περιμένει τις αντιδράσεις των θεσμών μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020. Και θα αφορά στην καλή εκδοχή του την άρση (μερική ή ολική) του ορίου κατοχής κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου του ΥΠΟΙΚ, αν οι Θεσμοί κρίνουν ως ικανοποιητική την κατεύθυνση και τα όρια της σχέσης εσόδων/δαπανών στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, αλλά και –κυρίως– την εκτίμηση εκτέλεσης του 2019, είναι αναμενόμενο να επανεξετασθεί αυξητικά το όριο κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. 

  Μια τέτοια μεταβολή θα οδηγήσει σε ένα διπλό αποτέλεσμα, αφενός θα διευρύνει τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών και αφετέρου θα "συμπιέσει” ακόμα περισσότερο το επιτοκιακό κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι ήδη σταθεροποιημένο σε επίπεδα πολύ χαμηλά ετησίως (1,60% – 1,61%). 

  Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ πάντως παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ σε ένα νέο QE πριν καν την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι την 1η Νοεμβρίου. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ενδεχόμενο αυτό αντιμετωπίζεται με κάποια ανησυχία. Και αυτό έχει να κάνει με την αιτία μίας τέτοιας κίνησης καθώς θα μπορούσε να αποκαλύψει έναν σοβαρό κίνδυνο για το ελληνικό ΑΕΠ. Η ενσωμάτωση της Ελλάδας σε ένα νέο QE δεν μπορεί να γίνει πριν τα ομολογά της αποκτήσουν διαβάθμιση investment grade, πράγμα που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 στην καλύτερη περίπτωση. 

  Αν λοιπόν, όπως αναφέρεται αρμοδίως, η ΕΚΤ υποχρεωθεί σε μία τόσο βεβιασμένη κίνηση, την ανακοίνωση δηλαδή ενός νέου κύκλου QE, αυτό θα μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες να έχει ως βασική αιτία είτε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει μία νέα φάση ύφεσης, είτε γιατί κάποια σημαντική οικονομία της Ευρωζώνης – π.χ. η Ιταλία – αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα με το τραπεζικό της σύστημα...

  Αν η αιτία είναι το ενδεχόμενο μιας φάσης ύφεσης – που θα επιδεινωθεί και από το Brexit – τότε χώρες όπως η Ελλάδα θα πιεσθούν όσον αφορά το ΑΕΠ σε τομείς όπως ο τουρισμός, το εξαγωγικό εμπόριο, κ.λ.π. Ειδικά οι μεταβολές στον τομέα του τουρισμού έχουν άμεσο αντίκτυπο για τον τουρισμό με ευθεία αντανάκλαση στο ΑΕΠ. Αν βέβαια η αιτία είναι η Ιταλία, οι ανησυχίες αποκτούν γενικότερο χαρακτήρα και δεν αφορούν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως παραδέχονται αρμόδια κυβερνητικά στελέχη...

  Συνολικά πάντως για το θέμα του δημόσιου χρέους, επικρατεί ικανοποίηση μετά την τελευταία έκδοση καθώς, όπως επιβεβαιώνουν οι σχετικοί πίνακες λήξεων του δημόσιου χρέους, οι μέχρι στιγμής ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει στο να "κλειδώσει" άμεσα και έμμεσα το 93% του συνόλου των κρατικών υποχρεώσεων σε ένα επιτόκιο της τάξης του 1,6% για τα επόμενα 17 χρόνια (!). 

  Αυτό σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια μεσοσταθμικά δεν ξεπερνά τα 5 – 5,5 δισ. ευρώ. 

  Ένα επίπεδο δαπανών, που θα μπορούσε δικαιολογημένα να στηρίξει το ενδεχόμενο μιας συζήτησης για την αναθεώρηση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων...      

  Βέβαια δεν συμβαίνει το ίδιο με το ιδιωτικό χρέος, το οποίο λόγω του ύψους και της σύνθεσής του, εξακολουθεί να "φρενάρει” την ισχυροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων