Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 13:17

  Algebris Investments: Χρέος και QE είναι καθοριστικά στην έξοδο από το μνημόνιο

  Algebris Investments: Χρέος και QE είναι καθοριστικά στην έξοδο από το μνημόνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιτυχία του swap και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προσθέτουν momentum για την έξοδο της Ελλάδας από τον πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει ο Alberto Gallo, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Algebris Investments, σε έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2018.

  Όπως επισημαίνει, είναι εδώ και πολύ καιρό long στην Ελλάδα, τόσο το 2016 όσο και το 2017. Τους τελευταίους μήνες ο  Αλέξης Τσίπρας ενήργησε περισσότερο ως πραγματιστής της ΕΕ παρά ως επικεφαλής του άλλοτε πιο δημοφιλούς λαϊκιστικού κόμματος της ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατά την άποψη της Algebris, το κίνητρό του, εκτός από την αποφυγή του default, ήταν η αναγνώριση ότι για να επιτύχει μια πολιτική λύση για την ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να οικοδομήσει πολιτικό κεφάλαιο έτσι ώστε να πείσει την ΕΕ, καλύπτοντας το ελάχιστο των προσδοκιών των πιστωτών της.

  Η διαφορετική προσέγγιση στις προσαρμογές του προϋπολογισμού και στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις αντικατοπτρίζεται έντονα στα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας - η κυβέρνηση οδεύει στο να επιτύχει τον στόχο της για το τρέχον έτος της τάξης του 2,2% - ενώ απέκτησε και ένα "δώρο" από την πιστωτική αγορά, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, μετά την επιτυχία του swap.

  Σύμφωνα με την Algebris, το 2018 θα είναι το καθοριστικό έτος για την οδύσσεια της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την Βουλή δεκάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη εκταμίευση του προγράμματος, ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

  Μετά από χρόνια καταστροφής των αποταμιεύσεων και φυγής κεφαλαίων, η Algebris θεωρεί ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες για την τόνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, τις οποίες η χώρα θα χρειαστεί για να επιτύχει την επιπρόσθετη ανάπτυξη που απαιτείται για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΚΤ για το 2019 σε ότι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να είναι ορατή στα προσεχή stress tests ).  

  Λόγω της προσπάθειας του Τσίπρα να πετύχει την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα τηρήσει την προθεσμία του Ιανουαρίου. Ωστόσο, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα θα προκύψει από τις τις συζητήσεις γύρω από την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για το ΔΝΤ και οι εξελίξεις γύρω από αυτό το μέτωπο θα καθορίσουν την ψυχολογία της αγοράς σε σχέση με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, καθώς και οποιαδήποτε πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων