Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Δεκ-2017 14:17

  Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ: Ιδού η απόφαση για το πόθεν έσχες, γιατί λέγονται ανακρίβειες

  Ένωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ: Ιδού η απόφαση για το πόθεν έσχες, γιατί λέγονται ανακρίβειες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του συμβουλίου Επικρατείας για το πόθεν έσχες, όλων των υπόχρεων και όχι μόνο των δικαστικών λειτουργών, επιχειρεί να αποτυπώσουν με ανακοίνωσή τους οι δικαστές του ΣτΕ, μια ημέρα μετά την σφοδρή αντιπαράθεση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Νικ.Σακελλαρίου με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή. Ουσιαστικά αποσαφηνίζουν πως με βάση την απόφαση, και οι ίδιοι υποβάλλουν (όπως κάνουν εδώ και δεκαετίες) δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ ακυρώνονται συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου, οι οποίες αφορούν όλους τους υπόχρεους:

  "Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το "πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:

  1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις "πόθεν έσχες”.

  2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις "πόθεν έσχες”.

  3. ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΧΡΕΟΣ (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.

  4. Ο έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΟ (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).

  5. Οι δηλώσεις "πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων