Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Οκτ-2017 10:45

  DW: Τα γερμανικά σουπερμάρκετ παράγουν τα δικά τους τρόφιμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   


  Οι γερμανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ δεν περιορίζονται πλέον στην πώληση προϊόντων τρίτων. Ολοένα και συχνότερα παράγουν οι ίδιες τρόφιμα και ποτά διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερα κέρδη.

  Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ μετεξελίσσονται αργά αλλά σταθερά σε παραγωγούς. Η Edeka για παράδειγμα, διαθέτει πλέον τη δική της έκταση καλλιέργειας φρούτων 200 εκταρίων, η Lidl παράγει το δικό της παγωτό, ενώ άλλες παράγουν το δικό τους ψωμί. Πρωτοπόρος στον τομέα αυτό θεωρείται η αλυσίδα Edeka, η οποία διαθέτει 17 μονάδες παραγωγής κρέατος, 16 μονάδες αρτοσκευασμάτων, μια μονάδα οινοπαραγωγής και μια για την παραγωγή χυμών. Αιτιολογώντας τη νέα της στρατηγική η γερμανική αλυσίδα επισημαίνει ότι "με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η εξάρτηση από την βιομηχανία τροφίμων, αυξάνεται η ελαστικότητά της και διασφαλίζεται ο εφοδιασμός των καταστημάτων με τρόφιμα".

  Τρόφιμα και ποτά, όπως μεταλλικό νερό, αναψυκτικά, αλλαντικά, αρτοσκευάσματα, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα παράγουν πλέον και τα σουπερμάρκετ Lidl και Kaufland του ομίλου Schwarz. Μόλις πρόσφατα ο όμιλος απέκτησε το δικό του εργοστάσιο παραγωγής παγωτού. Η γερμανική "Εφημερίδα Τροφίμων" (Lebensmittel Zeitung) γράφει ότι στόχος της Lidl είναι "να γίνει πιο ανεξάρτητη από τις εταιρίες παραγωγής και τους προμηθευτές". Μέχρι στιγμής μόνο η αλυσίδα Aldi αρνείται να ασπαστεί τη νέα στρατηγική. Η Aldi Sud διαθέτει δύο καφεκοπτεία για να προσφέρει στους πελάτες φθηνότερο καφέ.

  Το διαδικτυακό εμπόριο αναβαθμίζει την αξία της ιδιόκτητης παραγωγής

  Ο ειδικός μάρκετινγκ Μάρτιν Φάσναχτ από την οικονομική σχολή WHU θεωρεί ότι η νέα τάση είναι απολύτως κατανοητή: "Ως παραγωγοί πια, οι αλυσίδες αυξάνουν σημαντικά τον τζίρο τους από τη στιγμή που καρπώνονται το κέρδος που μέχρι πρότινος πήγαινε στους παραγωγούς τροφίμων και ποτών". Για τους καταναλωτές ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουν τα προϊόντα των αλυσίδων στο ράφι, μιας και δεν κυκλοφορούν με το όνομα των σουπερμάρκετ. Για παράδειγμα, τα προϊόντα κρέατος της Rewe ονομάζονται Brandenburg και το ψωμί της φέρει το όνομα του ιδιόκτητου αρτοποιείου Glocken.

  Ο Μάρτιν Φάσναχτ θεωρεί ότι στο μέλλον κρεοπωλεία, αρτοποιία και καφεκοπτεία θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία για τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και εξηγεί: "Λόγω του διαδικτυακού εμπορίου αναβαθμίζεται η αξία των ιδιόκτητων μονάδων παραγωγής για τις αλυσίδες". Διότι τα προϊόντα αυτά αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους των σούπερ μάρκετ.

  Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

  Πηγή: Deutsche Welle

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ