Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Μαρ-2015 12:24

  "Η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ; Οι κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  «Ένας υπουργός Οικονομικών που ποζάρει για το Paris Match όταν δεν γράφει στο blog ή στο twitter. Ένας πρωθυπουργός που με οργισμένο ύφος απαιτεί αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί και κάνει μαθήματα στους Γερμανούς για το παρελθόν τους. Αυτό το δίδυμο που είναι επικεφαλής της ελληνικής οικονομίας, οι Γ. Βαρουφάκης και Αλ. Τσίπρας, διασκεδάζουν τα παγκόσμια ΜΜΕ», σχολιάζει σε άρθρο του στο marketwatch ο Matthew Lynn.

  Όπως υποστηρίζει, όσο διασκεδαστικοί και αν είναι, δεν θα τους ήθελε κανείς να κρατούν στα χέρια τους την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει, και η έναρξη του QE από την ΕΚΤ θα δώσει κάποιο επιπλέον momentum. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα.

  «Είναι διαρκώς σε κίνδυνο εξαιτίας των ερασιτεχνισμών της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένας από την ανώτερη διοίκηση δεν έχει κάποια εμπειρία στη διοίκηση ή είχε κάποια στιγμή κάποιου είδους σοβαρή δουλειά», αναφέρει ο Lynn.

  Ένα Grexident (έξοδος της Ελλάδας από ατύχημα), γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό. Και θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

  «Κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης δεν είναι καλή ψυχαγωγία. Με τα πρότυπα των ΥΠΟΙΚ, ο Γ. Βαρουφάκης είναι πνευματώδης, και έχει μια ικανότητα να πηγαίνει στο θέμα κατευθείαν. Με το δερμάτινο σακάκι του, δεν αποτελεί έκπληξη που τον ονομάζουν ροκ σταρ. Το πρόβλημα είναι πως έχει αρχίσει να φέρεται ως τέτοιος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Και ο Αλ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά καλύτερος είναι, αναφέρει ο Matthew Lynn. Σε μια ομιλία του στις αρχές του μήνα, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν είχε ποτέ πληρώσει σωστά τις αποζημιώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χρησιμοποίησε τεχνάσματα για να γλιτώσει από την πληρωμή των ζημιών που έγιναν στη χώρα από τους ναζί. «Ήταν ένα παιδικό ξέσπασμα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν περάσει πολλά από τα τελευταία 2.000 χρόνια σε πόλεμο μεταξύ τους για το ένα πράγμα ή το άλλο».

  Και την ίδια στιγμή, η Ελλάδα υποχωρεί όλο και πιο βαθιά σε μπελάδες. Η είσπραξη των φόρων έχει καταρρεύσει, οι τιμές υποχωρούν ακόμη περισσότερο, οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει και το καλύτερο που μπορεί να προτείνει η κυβέρνηση είναι σχέδια που περιλαμβάνουν τους τουρίστες να δρουν ως φορολογικοί ελεγκτές για να συλλάβουν τους bar tenders που αποφεύγουν τις πληρωμές στην κυβέρνηση.

  Αλλά και πάλι, αυτοί δεν είναι άνθρωποι που είχαν ποτέ οποιαδήποτε εμπειρία διαχείρισης οτιδήποτε.

  Ο Αλ. Τσίπρας από την φοιτητική πολιτική πέρασε στο να δουλεύει για ακροαριστερές πολιτικές ομάδες. Ποτέ δεν είχε μια πραγματική δουλειά, ποτέ δεν δούλεψε για ένα mainstream πολιτικό κόμμα. Ο Γ. Βαρουφάκης έχει υπάρξει ένας ακαδημαϊκός οικονομολόγος, ειδικευμένος στο game theory, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως πολιτικός σύμβουλος. Γνωρίζει πολλά για τα διαγράμματα προσφοράς και ζήτησης, αλλά όπως ξέρει ο οποιοσδήποτε που έχει σπουδάσει οικονομικά, δεν θα ήθελε κανείς να βάλει τον παλιό του καθηγητή επικεφαλής σε οτιδήποτε εκτός από μια αίθουσα σεμιναρίου γεμάτη από μαθητές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ