Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Οκτ-2014 22:54

  ΔΝΤ: Προτείνει αλλαγές στις συμβάσεις των κρατικών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ – Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε υπέρ μιας σταδιακής ανταλλαγής κυβερνητικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο με νέα συμβόλαια ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος οι πιστωτές που διακρατούν χρεοκοπημένα ομόλογα να διακόψουν την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας.

  Το ΔΝΤ, μαζί με ορισμένους επενδυτές και οικονομολόγους, έχουν προειδοποιήσει ότι η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου κατά της Αργεντινής σε μια μακρά μάχη με τους πιστωτές που αρνούνται να ενταχθούν σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο άλλες διαδικασίες στο κρατικό χρέος καθώς δίνει σε μια μικρή μειοψηφία υπέρμετρη δύναμη.

  Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης έχει διαμορφώσει ένα προηγούμενο για κρατικό χρέος αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγγραφεί στη Νέα Υόρκη, αλλά το μέγεθος του αντίκτυπου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Πώς η απόφαση θα επηρεάσει άλλες υποθέσεις, όπως μεταξύ άλλων μια υπόθεση για το χρέος της Γρενάδας, θα καθοριστεί από το πώς άλλα δικαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο θα ερμηνεύσουν τους ίδιους όρους που επιβλήθηκαν στην Αργεντινή.

  Μετά την πτώχευση της Αργεντινής το 2011, η χώρα κατάφερε να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του 93% περίπου του χρέους της μέσω δύο ανταλλαγών ομολόγων το 2005 και το 2010 με μεγάλο κούρεμα. Ωστόσο, μια μικρή ομάδα επενδυτών αρνήθηκε να ανταλλάξει τα ομόλογα για νέα ομόλογα, επιδιώκοντας την πλήρη αποπληρωμή των τίτλων. Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία των επενδυτών να συμμετέχουν σε αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο ακόμα και αν τέτοιες έκτακτες περικοπές στο χρέος είναι αναγκαίες για να αποτραπεί η κατάρρευση ολόκληρης της οικονομίας, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

  Ειδικότερα, το Ταμείο στηρίζει τις αλλαγές σε δύο ρήτρες: μια που δίνει την αρμοδιότητα για την αναδιάρθρωση στην πλειοψηφία των πιστωτών και μια άλλη για τον καθορισμό της πληρωμής των πιστωτών. Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας σε όλες τις σειρές των ομολογιακών εκδόσεων στις αναδιαρθρώσεις χρέους. Οι προτάσεις του ΔΝΤ είναι συμβατές με αυτές που έχουν υποβληθεί από μια ομάδα της αγοράς, την International Capital Market Association.

  Ο γενικός σύμβουλος του ΔΝΤ Sean Hagan δήλωσε ότι με τις προτάσεις αυτές οι πιστωτές σαν ομάδα θα έχουν μεγαλύτερη νομική ισχύ απ’ ό,τι οι μεμονωμένοι πιστωτές. "Θα δώσει στους πιστωτές που λειτουργούν σαν ομάδα μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικασία", δήλωσε.

  Το Καζακστάν έχει ήδη ενσωματώσει τις αλλαγές σε μια νέα ομολογιακή έκδοση.

  Ωστόσο ο Hagan δήλωσε ότι οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα επηρεάσει η περίπτωση της Αργεντινής άλλες διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους πριν αρχίσουν να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα συμβόλαια.

  "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει όρεξη, δεν υπάρχει όρεξη να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως αυτό να αλλάξει αργότερα", δήλωσε.

  Το Ταμείο σημειώνει επίσης ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να αποσαφηνίσει τους νόμους κατά της κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να ακυρώσει τη δύναμη των πιστωτών που αρνούνται να εισέλθουν σε μια συμφωνία. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νομοθέτες είναι πρόθυμοι να εξετάσουν μια τέτοια λύση, ιδίως με την αντιαμερικανική ρητορεία της πολιτικής ηγεσίας στην Αργεντινή.

  © Dow Jones Newswires
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ