Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Δεκ-2011 00:05

  Ο Έλληνας "Κέρβερος" της επιχειρηματικής ασφάλειας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πως μια ελληνική εταιρεία διεκδικεί τα πρωτεία στην αγορά των mobile enterprise application platforms, που «τζιράρει» 6 δισ. δολάρια ετησίως  Του Νίκου Χρυσικόπουλου 

  Θεωρητικά, ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Globo, της ελληνικής -εισηγμένης στο AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου-εταιρείας πληροφορικής με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών στον τομέα επιχειρηματικού λογισμικού και ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, δεν θα έπρεπε να περνά τον χρόνο του στο γραφείο. Βλέπετε, το τελευταίο προϊόν που έχει αναπτύξει η εταιρεία, τον GO!Enterprise Server, επιτρέπει με ασφάλεια και, κυρίως, χωρίς μεγάλο κόστος να διαχειρίζεται κανείς από το κινητό του τηλέφωνο εργασίες που θα πραγματοποιούσε από τον προσωπικό του υπολογιστή στον χώρο εργασίας. «Αυτό, όμως, δεν το έχει κάνει εδώ και χρόνια η Blackberry;», θα ρωτήσει κάποιος. Όχι ακριβώς.

  Στον
  χώρο των mobile enterprise application platforms, μιας αγοράς που αποτιμάται στα 6 δισ. δολάρια ετησίως, η Blackberry (RIM) συνεχίζει να αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη. Το κύριο προϊόν του καναδικού κολοσσού αφορά το e-mail και τη σύνδεσή του αποκλειστικά με Blackberry συσκευές. Ωστόσο, η επιμονή της RIM να μην τοποθετηθεί στη νέα γενιά των smartphones είχε ως αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά μερίδια αγοράς, προς όφελος άλλων συσκευών στις οποίες ήδη στρέφεται ο επιχειρηματικός κόσμος.

  Διείσδυση

  Αυτό συμβαίνει διότι οι χρήστες είναι πια αυτοί που επιλέγουν τεχνολογίες και πολλές φορές οι επιχειρήσεις δέχονται τα στελέχη τους να χρησιμοποιούν τις δικές τους συσκευές, αντί οι ίδιες να τους παρέχουν ένα δεύτερο τηλέφωνο, πρακτική που έχει πάρει την ονομασία bring your own device. Είναι ενδεικτικό πως αυτήν τη στιγμή η διείσδυση των συσκευών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Android και iPhone ξεπερνά το 55% σιις αμερικανικές επιχειρήσεις.

  Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για την Globo; «Είναι πλέον απαραίτητο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών πλατφορμών - operating systems με το επιχειρηματικό λογισμό και την πληροφορία, στοιχεία που είναι πολύ ευαίσθητα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, και όλο αυτό πάνω στη συσκευή ενός τρίτου, που δεν μπορεί να ελεγχθεί, αφού δεν είναι εταιρική.

  Πρόκειται για ένα τεράστιο κύμα, που έχει φέρει κάποιες επιχειρήσεις, όπως και την Globo, στο να προτείνουν λύσεις οι οποίες μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα», αναφέρει ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος. Η λύση που πρότεινε η Globo -πρόσφατα η εταιρεία έλαβε Βραβείο Καινοτομίας από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τιμήθηκε με ανάλογη διάκριση από τα World Finance Awards- ονομάζεται GO!Enterprise Server. Μέσω αυτής, όποια εταιρεία επιθυμεί μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρησιακές δραστηριότητές της από οποιαδήποτε κινητή συσκευή, όχι μόνο για τις ίδιες εφαρμογές που διαθέτει η Blackberry, αλλά και για πολύ περισσότερες, όπως, για παράδειγμα, αυτή που αφορά τα έγγραφα του χρήστη.

  «Υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα να βρίσκεται κάποιος, λ.χ., στη Νέα Υόρκη και να μπορεί να μπει στον υπολογιστή του γραφείου του στην Αθήνα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε cloud εφαρμογή, ώστε να μπορεί να αναζητήσει ένα έγγραφο, να το διαχειριστεί και μετά να το προωθήσει μέσα από το εταιρικό mail», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας.

  [[pagebreak]]

  Στο σημείο αυτό, όμως, δημιουργείται φυσιολογικά ένα ερώτημα: γιατί μια εταιρεία να αποκτήσει τον GO!Enterprise Server για να έχει e-mail, τη στιγμή που στον exchange server μπορεί ένας χρήστης να έχει το ίδιο e-mail πάνω στο iPhone ή στη συσκευή με λογισμικό Android; «Για τον εξής λόγο: Το iPhone έχει τη δυνατότητα, εκτός από τον exchange server, να ρυθμίσει και έναν δεύτερο λογαριασμό, το gmail ή το yahoo του χρήστη.

  Από τη στιγμή που τα e-mails που δέχεται ο χρήστης μέσω του exchange server βρίσκονται πάνω στο τηλέφωνο και μπορεί να προωθήσει αυτά τα μηνύματα όπου επιθυμεί, αυτόματα η επιχείρηση έχει ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο κομμάτι της ασφάλειας. Διότι δεν μπορεί να ελέγχει εάν κάποιος από τη συσκευή του θα πάρει το εταιρικό μήνυμα ή memo και θα το προωθήσει με το gmail στον ανταγωνιστή», εξηγεί ο κ. Παπαδη-μητρακόπουλος.

  Βλέπει Nasdaq
  Η λογική στην οποία στηρίχτηκε η Globo είναι απλή: Αντί μια εταιρεία να κάνει το λεγόμενο device management, να μπλοκάρει, δηλαδή, ολόκληρη τη συσκευή και να τη χειρίζεται από μακριά (κάτι που απαιτεί τεράστιο κόστος), μπορεί να διαχειρίζεται ένα application που τρέχει μέσα στο τηλέφωνο, δίπλα από οποιοδήποτε άλλη εφαρμογή έχει ο χρήστης, και από εκεί να μην μπορεί να πάρει τίποτε και να το βγάλει έξω. «Ακόμα και το copy-paste απαγορεύεται. Πρόκειται για μια μοναδική λύση συνολικά, αφού, εκτός των άλλων, παρέχει και ένα ανοιχτό περιβάλλον με πρότυπα APIs για σύνδεση με γνωστές CRM και ERP εφαρμογές - και όλα αυτά με 1 1 δολάρια τον μήνα ανά χρήστη».

  Το προϊόν ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, λανσαρίστηκε πρόσφατα στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα έκλεισαν συμβόλαια με τέσσερις τράπεζες, τρεις ελληνικές και μία από τα ΗΑΕ, με πάνω από 60 επιχειρήσεις, ενώ επεκτάθηκαν οι συμφωνίες με τέσσερις mobile operators. Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος θεωρεί πως πρόκειται για τον καταλύτη που θα «απογειώσει» τα οικονομικά μεγέθη. «Φέτος η εταιρεία αναμένει αύξηση πωλήσεων άνω του 50%, στα 47 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι άσχημα. Το μικτό κέρδος στην Ελλάδα, από 45% που ήταν προ ετών, έχει φτάσει το 12%, τη στιγμή που τα μικτά περιθώρια κέρδους συνολικά για το mobility είναι κοντά στο 75%. Με τον ρυθμό που αναπτυσσόμαστε συν κάποιες εξαγορές που σχεδιάζουμε, σε επίπεδο ομίλου μπορεί να κινηθούμε το 2012 στα επίπεδα των 80100 εκατ. ευρώ. Εάν συνεχίσουμε έτσι, ίσως να σκεφτούμε την εισαγωγή μας στο Nasdaq».

  Άρα, λοιπόν, όντως μπορεί κάποιος να «τρέχει» μια εταιρεία, ακόμα και εάν δεν είναι παρών σε αυτή; «Πάντοτε θα είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία στο γραφείο, ακόμα και όταν απασχολείς περισσότερους από 200 ανθρώπους σε μόνιμη βάση στο Λονδίνο, το Ντουμπάι, στη Σιγκαπούρη, την Ατλάντα, τη Λευκωσία και στο Βουκουρέστι, εκτός από την Αθήνα, όπως η Globo», απαντά χαμογελώντας ο επικεφαλής της.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 23ης Δεκεμβρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ