Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 14:15

  Η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια

  Η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Camilla Born, Karolina Eldow, Dr Malin Mobjork

  Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος συζητήθηκαν έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, υπάρχει αυξημένη ανησυχία από πολλά κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, για την έλλειψη επαρκών απαντήσεων στους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή στην ειρήνη και στην ασφάλεια.

  Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μετριοπαθείς αλλά αξιοσημείωτες αλλαγές στον ΟΗΕ έχουν λάβει χώρα, εκ των οποίων βασικό παράδειγμα είναι η δημιουργία του Μηχανισμού Κλιματικής Ασφάλειας.

  Το Sipri Policy Brief συνοψίζει την πρόσφατη εξέλιξη του διαλόγου για την κλιματική ασφάλεια στον ΟΗΕ και αναδεικνύει τρεις τομείς προτεραιότητας για μελλοντική δράση: α/υποστήριξη και καθιέρωση της δράσης για την κλιματική ασφάλεια στον τομέα, β/ καλλιέργεια της παροχής γνώσης και γ/ οικοδόμηση βιώσιμων πηγών χρηματοδότησης για δράση αναφορικά με την κλιματική ασφάλεια. Όλα αυτά τα βήματα θα απαιτήσουν φορείς που να είναι δεσμευμένοι, καινοτομία και μακροχρόνιες επενδύσεις.

  Η κλιμάκωση των κλιματικών επιπτώσεων καθιστά τον μετριασμό των κινδύνων ασφαλείας για το κλίμα από τον ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη του, όχι μόνο απαιτητικό, αλλά και επείγον.

  Η πρόσφατη θεσμική πρόοδος καταδεικνύει ότι δεσμευμένοι και συνεργάσιμοι φορείς, μπορούν να φέρουν τη θεσμική αλλαγή. Αυτή η πρόοδος πρέπει να ενισχυθεί και η δράση να λάβει χώρα στον τομέα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:  https://www.sipri.org/publications/2019/sipri-policy-briefs/advancing-united-nations-responses-climate-related-security-risks

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ