Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουν-2019 14:24

  Ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών δυνάμεων συνεχίζεται

  Ο εκσυγχρονισμός των πυρηνικών δυνάμεων συνεχίζεται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος του δ.σ. Του SIPRI, Jan Eliasson, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνει πως "ένα σημαντικό εύρημα είναι πως παρά την γενική μείωση στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών το 2018, όλα τα κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο”.

  Στην αρχή του 2019, εννέα κράτη -οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα- κατέχουν συνολικά περίπου 13.865 πυρηνικά όπλα. Αυτό αποτελεί μείωση σε σχέση με τα 14.465 πυρηνικά όπλα τα οποία εκτιμούσε το SIPRI ότι κατείχαν αυτές οι χώρες στις αρχές του 2018.

  Από αυτά τα 13.865 όπλα, τα 3.750 αναπτύσσονται με επιχειρησιακές δυνάμεις, και σχεδόν 2.000 βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού.

  Η μείωση στον συνολικό αριθμό πυρηνικών όπλων στον κόσμο οφείλεται κυρίως στο ότι Ρωσία και ΗΠΑ -οι οποίες μαζί αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% όλων των πυρηνικών όπλων- μείωσαν περαιτέρω τις στρατηγικές πυρηνικές τους δυνάμεις, σύμφωνα με την εφαρμογή της Συνθήκης του 2010 για Μέτρα για την Περαιτέρω Μείωση και περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (New START) ενώ παράλληλα προχωρούν και σε μονομερείς μειώσεις. Το 2018, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν πετύχει τα τελικά όρια μείωσης της δύναμης της New Start μέχρι την ορισμένη προθεσμία.

  Η New START θα λήξει το 2021 εκτός και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν να την παρατείνουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συζητήσεις για παράταση της New START ή για τη διαπραγμάτευση μιας νέας επόμενης συνθήκης. "Οι προοπτικές μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης για τη μείωση των ρωσικών και αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων, φαίνονται όλο και πιο απίθανες, δεδομένων των πολιτικών και στρατιωτικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε η Shannon Kile, διευθύντρια του Προγράμματος Πυρηνικού Αφοπλισμού, Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης του SIPRI.

  Και η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν εκτεταμένα και ακριβά προγράμματα σε εξέλιξη για την αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των πυρηνικών κεφαλών, των πυραυλικών συστημάτων και παράδοσης αεροσκαφών, και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων. Το 2018, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκπόνησε σχέδια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων και την τροποποίηση άλλων για να τους δώσει εκτεταμένους στρατιωτικούς ρόλους και αποστολές.

  Τα πυρηνικά οπλοστάσια των άλλων πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών είναι σημαντικά μικρότερα, αλλά όλα, είτε παράγουν είτε αναπτύσσουν νέα οπλικά συστήματα ή έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να το κάνουν. Η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν αυξάνουν το μέγεθος των πυρηνικών τους οπλοστασίων. "Η Ινδία και το Πακιστάν διευρύνουν τις δυνατότητες παραγωγής στρατιωτικών σχάσιμων υλικών σε μια κλίμακα που ίσως οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στο μέγεθος των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων στην επόμενη δεκαετία”, αναφέρει η Kile.

  Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα ως ένα κεντρικό στοιχείο της εθνικής στρατηγικής της ασφάλειας, αν και το 2018 ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ στην δοκιμή πυρηνικών όπλων καθώς για συστήματα παράδοσης βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

  Απουσία διαφάνειας στην ανακοίνωση των δυνατοτήτων πυρηνικών όπλων
  Η διαθεσιμότητα αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με το καθεστώς πυρηνικών όπλων και των ικανοτήτων των πυρηνικά εξοπλισμένων κρατών, διαφέρει σημαντικά.

  Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες για τα αποθέματα και τις πυρηνικές τους δυνατότητες ενώ και η Γαλλία έχει δηλώσει κάποιες πληροφορίες. Η Ρωσία δεν έχει καταστήσει διαθέσιμη δημοσίως μια πλήρη ανάλυση των δυνάμεών της που υπολογίζονται με βάση τη New START, παρά το ότι μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με τις ΗΠΑ.

  Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν κάνουν δηλώσεις για κάποιες από τις πυραυλικές τους δοκιμές αλλά δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για το καθεστώς ή το μέγεθος των οπλοστασίων τους. Επί του παρόντος, η Βόρεια Κορέα έχει αναγνωρίσει ότι διεξάγει πυραυλικές δοκιμές και δοκιμές πυρηνικών όπλων, αλλά δεν παρέχει καμία πληροφορία για τις δυνατότητες των πυρηνικών της όπλων. Το Ισραήλ εδώ και χρόνια διατηρεί μια πολιτική μη σχολιασμού για το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.sipri.org/media/press-release/2019/modernization-world-nuclear-forces-continues-despite-overall-decrease-number-warheads-new-sipri

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ