Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 10:03

  Πρώτη φορά αύξηση στις πωλήσεις όπλων από το 2010

  Πρώτη φορά αύξηση στις πωλήσεις όπλων από το 2010
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών (Sipri Top 100), διαμορφώθηκαν στα 374,8 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τη διεθνή βιομηχανία όπλων που ανακοινώθηκαν από το Stockholm International Peace Research Institute.

  Το συνολικό ποσό για τις Sipri Top 100 το 2016 είναι 1,9% υψηλότερο σε σχέση με το 2015 και αντιστοιχεί σε αύξηση 38% από το 2002 (όταν το Sipri ξεκίνησε να ανακοινώνει τις πωλήσεις όπλων). Αυτό ήταν το πρώτο έτος αύξησης των πωλήσεων μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια πτώσης.

  Οι αμερικανικές εταιρείες αυξάνουν το μερίδιό τους στις συνολικές πωλήσεις όπλων το 2016
  Από το συνολικό ποσό των 217,2 δισ. δολαρίων, οι πωλήσεις όπλων από αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται στο Top 100 του Sipri, αυξήθηκαν κατά 4% το 2016. Οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό καθώς και η εξαγορά μεγάλων οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες, έχουν οδηγήσει σε αυτή την αύξηση. Οι πωλήσεις όπλων από τη Lockheed Martin -την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής όπλων παγκοσμίως- αυξήθηκαν κατά 10,7% το 2016, εξέλιξη που ήταν καθοριστική για την αύξηση του του μεριδίου των ΗΠΑ στις συνολικές πωλήσεις όπλων, στο 57,9%. "Με την απόκτηση της εταιρείας κατασκευής ελικοπτέρων Sikorsky στα τέλη του 2015 και με τους υψηλότερους όγκους παράδοσης των πολεμικών F-35, η Lockheed Martin ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των πωλήσεων όπλων το 2016”, τόνισε ο Aude Fleurant, διευθυντής του προγράμματος οπλικών και στρατιωτικών δαπανών του Sipri.

  Η αύξηση των πωλήσεων και ο αριθμός των αμερικανικών επιχειρήσεων στρατιωτικών υπηρεσιών που κατατάσσονται στο Sipri Top 100, είναι αξιοσημείωτες τάσεις για το 2016. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους μέσω της εξαγοράς των τμημάτων στρατιωτικών υπηρεσιών μεγαλύτερων παραγωγών όπλων. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με τη Leidos, η οποία απέκτησε τις δραστηριότητες πληροφοριών τεχνολογίας και τεχνικών υπηρεσιών της Lockheed Martin το 2016.

  Οι πωλήσεις όπλων από εταιρείες στη Δυτική Ευρώπη παραμένουν σταθερές αλλά οι τάσεις αποκλίνουν
  Οι συνδυασμένες πωλήσεις όπλων από εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται στη λίστα του Sipri, παρέμειναν σταθερές το 2016 στο συνολικό ποσό των 91,6 δισ. δολαρίων -σε μια αύξηση 0,2% σε σχέση με το 2015. Ωστόσο, οι τάσεις για τις πωλήσεις όπλων στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής όπλων -δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία- παρουσίασαν σαφείς αποκλίσεις. Υπήρξαν συνολικά μειώσεις στις πωλήσεις όπλων γαλλικών και ιταλικών εταιρειών, ενώ οι εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία κατέγραψαν συνολικά αυξήσεις.

  "Η αύξηση 6,6% των πωλήσεων όπλων της Γερμανίας για το 2016 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας παραγωγής θωρακισμένων οχημάτων Krauss-Maffei Wegmann (12,8%) και της εταιρείας παραγωγής συστημάτων εδάφους Rheinmetall (13,3%)”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Sipri, Pieter Wezeman. "Και οι δύο εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την ζήτηση για όπλα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία”.

  Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ δεν φάνηκε να έχει επίδραση στις πωλήσεις όπλων των βρετανικών επιχειρήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν 2% το 2016. Οι πωλήσεις όπλων της BAE Systems, του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού όπλων παγκοσμίως, παρέμειναν σταθερές (αύξηση 0,4%). Η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων όπλων από μια βρετανική εταιρεία (43,2%) καταγράφτηκε από την GKN, μια εταιρεία κατασκευής μερών αεροναυπηγικής.

  Αυξήθηκαν οι ρωσικές πωλήσεις όπλων, αλλά ο ρυθμός της αύξησης επιβραδύνεται
  Οι συνολικές πωλήσεις όπλων από ρωσικές εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα των Sipri Top 100 αυξήθηκαν κατά 3,8%, στα 26,6 δισ. δολάρια το 2016. Οι ρωσικές εταιρείες αντιστοιχούν στο 7,1% του συνολικού ποσού. "ΟΙ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ρωσία το 2016 έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεων ρωσικών εταιρειών”, αναφέρει ο Wezeman.

  Μεταξύ των 10 ρωσικών επιχειρήσεων που είναι στο Sipri Top 100, οι τάσεις στις πωλήσεις όπλων είναι μεικτές: πέντε εταιρείες εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων, ενώ οι άλλες πέντε εμφάνισαν πτώση. Την υψηλότερη θέση στη λίστα μεταξύ των ρωσικών εταιρειών για το 2016, κατέχει η United Aircraft Corporation, η οποία βρίσκεται στη 13η θέση. Οι πωλήσεις της όπλων αυξήθηκαν κατά 15,6% σε σχέση με το 2015, εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και του υψηλότερου όγκου εξαγωγών.

  Η Νότια Κορέα κυριαρχεί στις πωλήσεις όπλων από αναδυόμενες χώρες
  Η κατηγορία "αναδυόμενων παραγωγών” του Sipri καλύπτει εταιρείες με έδρα τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Η τάση σε αυτή την κατηγορία για το 2016 κυριαρχείται από την συνολική αύξηση κατά 20,6% των πωλήσεων από νοτιοκορεάτικες επιχειρήσεις, με τις συνολικές πωλήσεις να αντιστοιχούν σε 8,4 δισ. "Η συνεχιζόμενη και αυξανόμενη αίσθηση απειλής είναι αυτή που οδηγεί στην εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού τη Νότια Κορέα, και στρέφεται όλο και περισσότερο στη δική της βιομηχανία όπλων για να καλύψει τη ζήτησή της για όπλα”, αναφέρει ο Siemon Wezeman. "Την ίδια στιγμή, η Νότια Κορέα επιδιώκει να πετύχει τον στόχο της που είναι να γίνει ένας μεγάλος εξαγωγός όπλων”.

  Η μείωση των πωλήσεων των ιαπωνικών όπλων ηγείται της συνολικής πτώσης άλλων καθιερωμένων παραγωγών
  Η κατηγορία "άλλοι εδραιωμένοι παραγωγοί” καλύπτει εταιρείες με έδρα την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ουκρανία. Ο συνολικός αριθμός πωλήσεων όπλων από εταιρείες αυτών των χωρών, μειώθηκε κατά 1,2% το 2016, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων από ιαπωνικές εταιρείες (-6,4%). Οι μεγαλύτερες εταιρείες όπλων εμφάνισαν μεγάλη πτώση το 2016: οι πωλήσεις της Mitshubishi Heavy Industries μειώθηκαν κατά 4,8%, ενώ αυτές της Kawasaki Heavy Industries και της Mitsubishi Electric Corporation μειώθηκαν κατά 16,3% και 29,2% αντιστοίχως.

  Μπορείτε να δείτε τα κείμενα εδώ: https://www.sipri.org/media/2017/global-arms-industry-first-rise-arms-sales-2010-says-sipri

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων