Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Φεβ-2015 00:01

  Τέλος εποχής για μνημόνιο - αντιμνημόνιο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κυρίες και κύριοι πλησιάζει η ώρα που η θλιβερή παράσταση των τελευταίων πέντε ετών θα πάρει τέλος. Έπειτα από πέντε ολόκληρα  χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ "μνημονιακών" και "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, η Ελλάδα αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τα φαντάσματά της. Η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα ήταν συγκλονιστική.  Δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό πράγμα. Επί της ουσίας! Πάμε παρακάτω! Χάσαμε πέντε χρόνια σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Όχι άλλο χαμένο χρόνο! 

  Τι είπε ο κ. Βενιζέλος; Το ακριβές σημείο της δήλωσή τους που κατά την άποψή μας παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το ακόλουθο:"Έδωσα στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου για να δούμε πώς είναι αυτή η δανειακή σύμβαση η οποία παραπέμπει στο μνημόνιο και τις αξιολογήσεις. Από την αρχή έτσι συνέβαινε. Άρα το αίτημα που υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους της χώρας για παράταση της δανειακής σύμβασης, είναι ένα αίτημα που πρέπει να οδηγήσει αυτόματα στη σύγκλιση του Eurogroup, στην αποδοχή του αιτήματος και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης επί της ουσίας". 

  Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος είναι ότι δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι το ίδιο και το αυτό πράγμα. Ότι είναι αλληλένδετα. Κι έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι ο κ. Τσίπρας έκανε όλες τις αναγκαίες υποχωρήσεις. Με άλλα λόγια, καλεί και την άλλη πλευρά να ρίξει νερό στο κρασί της. 

  Ίσως τώρα καταλαβαίνουν ορισμένοι στην κυβέρνηση το άτοπο των ακραίων συμπεριφορών που τραυμάτισαν από την αρχή αυτή την συζήτηση. Το να δίνει κανείς διαλέξεις σε υπουργούς Οικονομικών 18 ευρωπαϊκών χωρών είναι κάτι χρήσιμο για τα απομνημονεύματά τους, αλλά εντελώς άχρηστο για την περίσταση. 

  Δεν θα κατηγορήσουμε τον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι η ελληνική αντιπροσωπεία πήγαινε σε όλες τις συζητήσεις με μη κοστολογημένες προτάσεις. Το ίδιο λάθος έκαναν στο παρελθόν και άλλες αντιπροσωπείες. Δυστυχώς στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι οι αριθμοί δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ο πολιτικός κόσμος αντιμετώπιζε πάντα τους αριθμούς με καχυποψία. Επειδή ακριβώς δεν τους καταλάβαινε. Η κυβέρνηση δεν είχε κοστολογημένες προτάσεις επειδή δεν μπορούσε να έχει. Όπως δεν είχε και η προηγούμενη και η προ-προηγούμενη. Κι είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν τα κάνουν όλα λάθος οι Ευρωπαίοι. Εφόσον έχουμε καταφέρει να εκνευρίσουμε όλο τον κόσμο, είναι βέβαιο ότι κάτι πρέπει να κάνουμε λάθος κι εμείς. 

  Ο κ. Βενιζέλος είπε την αλήθεια. Ότι η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο βήμα από την στιγμή που ζητάει την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ότι δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι το ίδιο και το αυτό. Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που απαιτούν ένα "σκληρό μάθημα" για την Αθήνα. Τους λέμε ότι αυτό είναι άδικο. Ότι δεν έχουν ιδέα τι έχει συμβεί σε αυτή την χώρα τα τελευταία χρόνια. Κι ότι η επιμονή τους σε μια τακτική «τιμωρίας» θα σπρώξει τελικά την Ελλάδα μακριά από την Ευρώπη. 

  Αλλά και στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι τελείωσε η εποχή των ανέξοδων δηλώσεων. Όπως αυτή του κ. Καμμένου. Ποιός τους είπε ότι είναι υποχρεωμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δέχονται δηλώσεις του τύπου "ή μας δίνετε αυτά που θέλουμε ή το κάνουμε Κούγκι". Ήταν μία εντελώς απαράδεκτη δήλωση. 

  Ο κ. Τσίπρας έχει την στήριξη των πολιτικών του αντιπάλων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε αντίδραση σε μία γενναία απόφαση ενός έντιμου συμβιβασμού. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Θεοδωράκης έδειξαν πολιτική ωριμότητα. Στην δύσκολη ώρα έδωσαν το χέρι τους στον πολιτικό τους αντίπαλο. Κι αυτό ήταν το σωστό. Τώρα είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε χτες. Κι εντός κι εκτός Ελλάδος. 

  Δεν ξέρουμε τι στάση θα κρατήσει τελικά η Ευρώπη. Ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα. Και σε μία νέα αρχή σε αυτή την χώρα. Να μάθουμε κάποια στιγμή να μην αντιμετωπίζουμε την πολιτική με όρους ποδοσφαίρου και το ποδόσφαιρο με όρους πολιτικής... 

  Αυτό είναι το σπουδαιότερο όλων. Αν μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Και τους πάντες. Αν μάθουμε να μιλάμε την γλώσσα της κοινής λογικής, μπορούμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα μας παρουσιαστεί. Γι΄ αυτό η χτεσινή μέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Έγινε ένα μεγάλο βήμα. Ουσιαστικά τελείωσε η εποχή του μνημονίου και του αντιμνημονίου! 

  Θανάσης Μαυρίδης

  thanasis.mavridis@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ