Στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν τα όριά τους, χωρίς εντάσεις- "Καρφιά" Ανδρουλάκη και οι θέσεις κορυφαίων
Τρίτη, 04-Νοε-2025 08:45
Της Νίκης Ζορμπά
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί ... κάποια στιγμή εντός του πρώτου τριμήνου του 2026. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια κρίσιμη καμπή , αλλά δεν έχουν όλοι ηγεσία και κορυφαίοι, την ίδια θεώρηση για το πώς θα βγει νικητής από αυτό. Και ασφαλώς, στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν οι χαμηλοί τόνοι έναντι μιας ανοιχτής σύγκρουσης ακόμη και όταν ο αέρας στο δωμάτιο είναι τόσο παγωμένος ώστε να κόβεται μόνο με τσεκούρι.
Με άλλα. η πρεμιέρα της χθεσινής επιτροπής για το Συνέδριο του κόμματος, απλώς "συναρμολόγησε" και επικύρωσε τις γνωστές ήδη και εκπεφρασμένες θέσεις ενός εκάστου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επαναλαμβάνει και πάλι ότι πρέπει να σταματήσουν οι "παραφωνίες" ( η άσκηση δημόσιας κριτικής στην ηγεσία επί της ουσίας) και να δουλέψουν όλοι για τον ίδιο σκοπό και το πλαίσιο που ο ίδιος έχει θέσει".
"Δεν αξίζει"
Εισηγητικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , δεν εξέπληξε με τις θέσεις που διατύπωσε στο Όργανο. Έχει "ξανατραβήξει" το αυτί στα στελέχη του που διατυπώνουν δημόσια επιφυλάξεις και ανησυχία, μιλώντας για λάθος δηλώσεις που θολώνουν το μήνυμα, ακριβώς τη στιγμή που το κόμμα ετοιμάζεται για φύγει μπροστά.
Μετά τη ΔΕΘ εν προκειμένω , εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , αν και μετά τη ΔΕΘ το εκλογικό Σώμα, όπως κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις, δεν έδειξε τον παραμικρό ενθουσιασμό για το πρόγραμμα που παρουσίασε.
Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως, ζήτησε να "μην πυροβολούμε τα πόδια μας" με δημόσιες λανθασμένες δηλώσεις καθώς "δεν αξίζουν στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ".
Δεν απέφυγε αναφορά - απαξιωτική ασφαλώς- στον Αλέξη Τσίπρα: "Θυμάστε τι έγινε με τον Τσίπρα; Έλεγαν όλο το καλοκαίρι ότι "έρχεται η μεγάλη του παρέμβαση". Θυμάστε κάτι από αυτή την παρέμβαση; "Έρχεται το Ινστιτούτο που θα είναι οι κορυφαίοι από όλο τον κόσμο"; Οι ίδιοι που ήταν, είναι".
Οι παρεμβάσεις των κορυφαίων στελεχών πάντως, επίσης δεν εξέπληξαν ούτε αιφνιδίασαν κανέναν.
Η γραμματέας Πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Άννα Διαμαντοπούλου, έθεσε τα -διατυπωμένα και δημόσια- όρια: " Ούτε στην αυλή της ΝΔ, ούτε στη μικρή θάλασσα των κομματιδίων του ΣΥΡΙΖΑ".
Υπέρ του διαλόγου και των συνεργασιών με τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολόγησαν οι Χ. Δούκας ( με επιστολή του καθώς απουσίαζε στη Βραζιλία, ο Π. Γερουλάνος, ο Μ. Κατρίνης, με κοινό τόπο, να ανοίξει ο διάλογος για συνεργασίες με "προοδευτικές δυνάμεις", όχι στη Ν.Δ.
Από τη συνεδρίαση πάντως αποχώρησαν χωρίς να έχουν λάβει ημερομηνία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, όπως ζήτησε εντός της σύσκεψης ο κ. Γερουλάνος.