ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλουν πρόταση δυσπιστίας μόλις προσκομιστούν τα νέα στοιχεία των Βέλγων για τα Τέμπη

Κυριακή, 02-Φεβ-2025 15:50

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Ανδρουλάκης - Θρίλερ για τη δεύτερη θέση, στήθος με στήθος Δούκας - Γερουλάνος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:58. 

"Το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μίας επικίνδυνης κυβέρνησης αμέσως μόλις προσκομιστούν τα νέα στοιχεία", σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωση του με αφορμή πληροφορίες της εφημερίδας Real News για την υπόθεση των Τεμπών και τονίζει πως "δεν υπάρχει πια οδός διαφυγής για την κυβέρνηση της διαφθοράς και της συγκάλυψης".

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει:

"Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Real News", οι Βέλγοι ειδικοί μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας υπήρχε φορτίο 3,5 - 4 τόνων με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχε δηλωθεί. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, το "μανιτάρι" από τις εκρήξεις έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.

Τα νέα στοιχεία των πορισμάτων που επίκεινται, φαίνεται ότι είναι συντριπτικά για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας αλλά και το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας του Πρωθυπουργού και της συγκάλυψης που επιχειρήθηκε. Συνεπώς, απαιτούν εξαιρετικά σοβαρή διαχείριση.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μίας επικίνδυνης κυβέρνησης αμέσως μόλις προσκομιστούν τα νέα στοιχεία.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι "εξυφαίνεται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας", είναι ενδεικτικές του πανικού της κυβέρνησης.

Όποτε έρχεται σε δυσχερή θέση η Νέα Δημοκρατία, το κυβερνητικό αφήγημα είναι η "αποσταθεροποίηση".

Δεν υπάρχει όμως πια οδός διαφυγής για την κυβέρνηση της διαφθοράς και της συγκάλυψης.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα συμφέροντα της χώρας, δεν είναι τα στενά κομματικά συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας ούτε η διάσωση του Πρωθυπουργού".

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, παραπέμποντάς στα δημοσιεύματα της εφημερίδας Real News και της Αυτής της Κυριακής", με αποκαλύψεις για αδήλωτο φορτίο πτητικών υδρογονανθράκων στην εμπορική αμαξοστοιχία,  καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να έρθει στην ολομέλεια της Βουλής και να λογοδοτήσει, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας ή της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και έξι μέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής

"Οι αποκαλύψεις του κυριακάτικου Τύπου αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη, καταρρίπτουν πλήρως όλα όσα ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, σχετικά με το αν υπήρχαν ή όχι εύφλεκτα υλικά σε αυτό. Και, την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενορχήστρωσε μια τερατώδη απόπειρα συγκάλυψης.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της Αυγής της Κυριακής, το οποίο επικαλείται στοιχεία από την έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους, επισημαίνει πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε πάνω από 13.000 λίτρα ξυλόλιο, ποσότητα που υπερβαίνει 400 φορές το ανώτατο επιτρεπτό όριο, αλλά και άλλες εύφλεκτες χημικές ουσίες. Επιπλέον, το ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, το οποίο επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου της Γάνδης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), κάνει λόγο για φορτίο υδρογονανθράκων που υπερέβαινε τους 3,5 τόνους, το οποίο ήταν αδήλωτο.

Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολλαπλά υπόλογος σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός όχι μόνο έστησε το κουκούλωμα της υπόθεσης, αλλά το έπραξε προκειμένου να προστατεύσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να έρθει άμεσα στην ολομέλεια της Βουλής και να λογοδοτήσει, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας ή άμεσα της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και έξι μέρες".