Η "Προεδρολογία" ανακατεύει την Κεντροαριστερά- Το ΠΑΣΟΚ "νικητής" στο Κέντρο σε νέα δημοσκόπηση
Τρίτη, 10-Δεκ-2024 08:57
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.33
Της Νίκης Ζορμπά
Η πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς δια του προέδρου της Α. Χαρίτση, να προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν σκοπεύει το κόμμα, να γίνει "φωτοβολίδα". Παρά την εμφανή ενόχληση που έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ και την αμηχανία της Κουμουνδούρου.
Επανήλθε χθες ο κ. Χαρίτσης, ζητώντας με επιστολή του στα όμορα κόμματα, συνάντηση επί του θέματος: Το ΠΑΣΟΚ απαντά " θα τα πούμε σε εύλογο διάστημα" και δεν είναι της παρούσης, γιατί αυτή τη στιγμή προέχει η "μάχη του προυπολογισμού" και δεν είναι δυνατόν , να αποπροσανατολίζεται η Κοινή Γνώμη από το μείζον, που αυτή τη στιγμή είναι η κοινοβουλευτική μάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης επί του επόμενου προυπολογισμού του Κράτους.
Σκοπεύει το ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί ουσιαστικά στη συζήτηση; Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ξεκαθαρίσει ότι αναμένει την πρωθυπουργική πρόταση επ αυτού. Εάν δεν καλυφθεί, θα κάνει τη δική του αντιπρόταση. Δεν προβλέπεται πάντως να λειτουργήσει ως επισπεύδουσα δύναμη στο πεδίο αυτό.
Επιθυμεί εξάλλου τη διατήρηση της "αυτόνομης πορείας" του και τον διαχωρισμό του από τα "γειτονικά" του κόμματα, πολλώ περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία δημοσκοπικά βρίσκεται σε εξαιρετικά θετικό momentum, που εμφανίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθαρό κυρίαρχο στο Κέντρο και περί τις 8 μονάδες πίσω από τη Ν.Δ ( η οποία συγκεντρώνει προβληματικό ποσοστό για επιδίωξη αυτοδυναμίας):
Συγκεκριμένα σε δημοσκόπηση της Alco χθες, τα κόμματα έλαβαν:
Νέα Δημοκρατία 24%, ΠΑΣΟΚ 15,9%, ΣΥΡΙΖΑ 7,1%
ΚΚΕ 7,9%, Ελληνική Λύση 8,8%, Νίκη 3,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, ΜέΡΑ25 2%
Νέα Αριστερά 1%, Φωνή Λογικής 5,1%, Κίνημα Δημοκρατίας 4,5%.
Ζυμώσεις για "επανένωση" με ΣΥΡΙΖΑ
Στην πρόσκληση Χαρίτση για συνάντηση, ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος, έδωσε σήμα πως επείγεται η Κουμουνδούρου να ανοίξει και τυπικά το θέμα.
Ευρισκόμενος στην Κύπρο, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε δια κομματικών πηγών, ότι:
" Θα συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα μετά τον προυπολογισμό τα συλλογικά μας Όργανα για αυτό το ζήτημα και θα απαντήσουμε στο αίτημα Χαρίτση.
Βεβαίως και δεν είμαστε αρνητικοί στον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, αλλά όλα πρέπει να γίνουν την κατάλληλη ώρα".
Επ αυτού μερικές διευκρινίσεις:
1. Η Νέα Αριστερά έχει διαμηνύσει από καιρό ότι είναι ένα νέο κόμμα, δεν είναι ένωση θραυσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν σκοπεύει να λειτουργήσει ως τέτοιο.
2. Η φυγή Κασσελάκη ωστόσο , οι συνεχείς προσκλήσεις Φάμελλου και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή όσων έφυγαν και συνεργασία , σε συνδυασμό με τα πενιχρά δημοσκοπικά αποτελέσματα αυτής της πλευράς, δημιουργούν συνθήκες για ...αναθεωρήσεις.
3. Η ύπαρξη Πολάκη ως το νούμερο 2 της Κουμουνδούρου , δεν βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση ( υπενθυμίζεται ο πόλεμος που κήρυξε στην πρώτη κούρσα διαδοχής ο βουλευτής Χανίων ενάντια στην Έφη Αχτσιόγλου -και με αθέμιτα μέσα- προκειμένου να εκλέξει τον τότε εκλεκτό του, Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
4. Στον ΣΥΡΙΖΑ "λείπουν" έξι βουλευτές ( μετά και από τη σημερινή ανεξαρτητοποίηση Θρασκιά) για να επιστρέψει το κόμμα στη δεύτερη θέση κοινοβουλευτικά. Τους διαθέτει τυπικά η Νέα Αριστερά μεν , αλλά προς ώρας τουλάχιστον, τέτοιου είδους συγκολλήσεις, δύσκολο να διαφανούν.
*Διαβάστε ακόμα
-Σ. Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά): Καμία περίπτωση επιστροφής μας σε ΣΥΡΙΖΑ