Τι συζήτησαν οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Δευτέρα, 17-Ιουν-2024 21:35

Τι συζήτησαν οι διαπραγματευτές του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και περίπου μία ώρα οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής των 27, με πρωταγωνιστικό ζήτημα στην ατζέντα την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν οι 27 καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του (διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) συναντήθηκαν με τον καγκελάριο Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Σάντσεθ. Τους διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, προκειμένου να συζητήσουν για τις θέσεις στην ευρωπαϊκή ηγεσία.

Νωρίτερα και προσερχόμενος στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι οι ηγέτες θα καταλήξουν σε...λευκό καπνό όσον αφορά στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγο, θα κάνουμε την πρώτη και ελπίζω και την τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ursula von der Leyen στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία", ανέφερε, στη δήλωσή του. "Θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κας von der Leyen, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές. Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.