Το χαρτί κατά του λαϊκισμού παίζει δυνατά η κυβέρνηση
Δευτέρα, 03-Ιουν-2024 08:44
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Με κεντρικές επιδιώξεις τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της εκλογικής της βάσης, αλλά και τα ισχυρά αναχώματα στην αποχή ή στην αποκαλούμενη και χαλαρή ψήφο, η Νέα Δημοκρατία τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση στην τελική ευθεία για την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός και τα κλιμάκια των υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών κορυφώνουν, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τις περιοδείες τους σε Αττική και περιφέρεια, προτάσσοντας συνεχώς το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Η "πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη" και η ανάγκη της "σταθερότητας και της συνέχειας στο μεταρρυθμιστικό κύκλο" βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των δημόσιων τοποθετήσεων, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει ανοιχτά σε μία στρατηγική θετικών μηνυμάτων και προβάλλει την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, θέλοντας με τον τρόπο αυτό, να ταυτίσει την οδό Πειραιώς με τις έννοιες-κλειδιά του "προοδευτικού εκσυγχρονισμού" και του "υπεύθυνου πατριωτισμού". Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται τόσο προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, όσο και προς τους πολίτες, οι οποίοι τοποθετούνται στο κέντρο του πολιτικού χάρτη. Αλλιώς, στις ομάδες που συνασπίστηκαν το 2015 γύρω από το σύνθημα "Μένουμε Ευρώπη", ενώ το 2019 και το 2023 έδωσαν, δια της ψήφου τους, την αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία.
Μάχη κατά του λαϊκισμού
Σε αυτά τα τελευταία μέτρα της "γαλάζιας" προεκλογικής εκστρατείας είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει, με όλο και μεγαλύτερη έμφαση, τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Με σημείο αναφοράς τις οικονομικές εξαγγελίες της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός ταυτίζει την αξιωματική αντιπολίτευση με την "επιστροφή στις εποχές της χρεοκοπίας", προσκαλώντας τους πολίτες, μέσω της συμμετοχής τους στις ευρωεκλογές, να εκπέμψουν σήμα ότι η χώρα "δε θα γυρίσει πίσω στις εποχές που την πόνεσαν". Η σύγκριση οικονομικών προγραμμάτων, η αποδόμηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο…καθημερινό μενού των παρεμβάσεων της κυβερνητικής παράταξης. "Η Κρήτη έδειχνε πάντα τον δρόμο και σίγουρα ήταν το νησί το οποίο είχε μία απέχθεια προς τον λαϊκισμό. "Ο Κρητικός το χρέος του και πάλι θα το κάνει, για να κόψει του λαϊκισμού ακόμα ένα πλοκάμι”. Αυτή την ωραία μαντινάδα μου είπαν και είπα να σας την επαναλάβω. Όμως, με τη σοφία του Κρητικού λαού, κάτι μας λέει αυτή η μαντινάδα. Ο λαϊκισμός έχει πολλά πλοκάμια ακόμα. Δεν έχουμε τελειώσει με τον λαϊκισμό. Και όταν κάποιοι έρχονται σήμερα και σας λένε ανερυθρίαστα ότι μπορεί η χώρα, προσέξτε, να ξοδέψει 45 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια για να μηδενίσει τον ΦΠΑ, για να αυξήσει τις δαπάνες στην υγεία πολύ πάνω από αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, για να μειώσει τη φορολογία, αυτοί που σας λένε αυτά, οδηγούν τη χώρα με μαθηματική βεβαιότητα πίσω στην χρεοκοπία και στα μνημόνια. Άρα, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα στείλετε στην κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι και μία απάντηση σε αυτούς που δεν ξέχασαν τίποτα και δεν έμαθαν τίποτα από τα προηγούμενα σφάλματά τους", τόνισε, στην ομιλία του στα Χανιά, με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο επίκεντρο η οικονομία
Εάν κάτι γνωρίζει καλά το Μέγαρο Μαξίμου, σε αυτό το πέρασμα των τελευταίων πέντε ετών, είναι ότι το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα σε μία εκλογική αναμέτρηση κρίνεται, κατά κύριο λόγο, από την πορεία της οικονομίας και την…τσέπη των πολιτών. Με την ακρίβεια να αποτελεί το μέγιστο από τα…αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, Ηρώδου Αττικού 19 και συναρμόδια υπουργεία εκπέμπουν το μήνυμα της καθημερινής μάχης όσο ο πρωθυπουργός επισημαίνει, σε κάθε ευκαιρία ότι, με βάση το κλειδί της δημοσιονομικής ισορροπίας, το…γαλάζιο οικοσύστημα θα συνεχίσει να στηρίζει τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. "Θέλουμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε μια τροχιά ανάκαμψης, να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από τον πλούτο τον οποίο δημιουργούμε, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτό θα εξακολουθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση και αυτή η παράταξη. Γιατί είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο πρώτα και πάνω από όλα ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τα συμφέροντα, τις προτεραιότητες και τις αγωνίες όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, πρωτίστως αυτών που είναι λιγότερο προνομιούχοι", ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου. Σε χρόνο παράλληλο, κυβερνητικός και κομματικός μηχανισμός…ποντάρουν σε αυτήν τη προεκλογική εκστρατεία τόσο στην προστιθέμενη αξία που παράγει η ανάπτυξη, όσο και στα θετικά μέτρα που είτε έχουν ήδη λάβει…σάρκα και οστά, είτε θα πάρουν σειρά προς υλοποίηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Κι ένα από αυτά είναι η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση του προγράμματος "Σπίτι μου" και για νέους δικαιούχους. "Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου”, πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, ύψους κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διευρύνουμε την περίμετρο των ωφελούμενων. Να πάμε, παραδείγματος χάρη, και σε ζευγάρια που είναι από 40 έως 50 ετών, τα οποία είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα "Σπίτι μου”, αλλά ήταν τα ζευγάρια τα οποία εν πολλοίς πλήρωσαν την οικονομική κρίση. Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό αυτή τη στιγμή, γιατί απαιτείται μια διαπραγμάτευση για αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως, ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας και θα μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα "Σπίτι μου”, με πολλούς περισσότερους ωφελούμενους", σημείωσε, με τη νέα αυτή κίνηση να…τρέχει, όπως όλα δείχνουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.