Σε εξέλιξη η 2η ημέρα συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας - Σε "κλίμα πολέμου" κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Τετάρτη, 27-Μαρ-2024 09:10

Σε εξέλιξη η 2η ημέρα συνεδρίασης για την πρόταση δυσπιστίας - Σε "κλίμα πολέμου" κυβέρνηση-αντιπολίτευση

Της Νίκης Ζορμπά

Σε πρωτόγνωρους τόνους όχι, αλλά ανυπερθέτως σε συνθήκες ακραίας πόλωσης διεξάγεται για δεύτερη ημέρα από το πρωί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης που ένωσε - έστω και τεχνητά- για πρώτη φορά, σύσσωμη την αντιπολίτευση από το Κέντρο και Αριστερά. 

Στον Νίκο Ανδρουλάκη ανήκει η πρωτοβουλία, την οποία εκοντες άκοντες στήριξαν στον ΣΥΡΙΖΑ - παρότι ο πρόεδρός του με άρθρο του ξεκάθαρα αμφισβήτησε χθες ως προς την αποτελεσματικότητά της, μιλώντας για σόου. 

Την αντιπολίτευση χωρίζουν οι ευρωεκλογές και ο κομματικός ανταγωνισμός, ενώνουν ωστόσο σε πραγματικό χρόνο και διακύβευμα, οι καταγγελίες εναντίον της κυβέρνησης, με αιχμή την τραγωδία των Τεμπών, και όχι μόνο:

Τα πυρά στρέφονται στον πρωθυπουργό, που του ζητούν να απολογηθεί επενδύοντας στην τοποθέτησή του στο κάδρο. Κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή τις προάλλες, ο κ. Μητσοτάκης απουσίαζε, όπερ σχολιάτηκε εντόνως και με δυσφορία από την αντιπολίτευση. 

Θα στριμωχτεί αναπόφευκτα και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, του οποίου η ομιλία αναμένεται σήμερα. Και εκείνος απουσίαζε από την συζήτηση για το πόρισμα της πλειοψηφίας ( της Ν.Δ δηλαδή) για την εξεταστική Επιτροπή των Τεμπών. 

Και αν το κλίμα ακραίας πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο οποίο βρίσκεται το πολιτικό σκηνικό από την Κυριακή και ύστερα με το δημοσίευμα του Βηματος περί μονταζιέρας, δεν είναι καινοφανές στα καθ ημάς τα τελευταία αρκετά χρόνια, παραδοξότητα είναι το δίχως άλλο πως η κυβέρνηση πέρασε πολιτικά αβρόχοις ποσί από την δοκιμασία της τραγωδίας των Τεμπών  στις εθνικές εκλογές αλλά η πληγή στο εκλογικό Σώμα από την τραγωδία είναι χαίνουσα και κατατρύχει την κυβέρνηση, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα και μόλις λίγους μήνες από τη σαρωτική της εκλογική νίκη. 

Αυτό είναι το κυρίως όπλο της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα που υπηρετείται και θα συνεχίσει αυτό το τριήμερο στη Βουλή, σε ακραία υψηλούς τόνους. 

Πρόγευση δόθηκε χθες κατά την έναρξη της συζήτησης: Ψεύδος, συγκάλυψη, διάλυση του Κράτους Δικαίου.  ακόμα και εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ζήτησε ο Στ Κασσελάκης, είναι από αντιπολιτευτικής σκοπιάς το φόντο των μομφών προς την Κυβέρνηση ενώ ο Μάκης Βορίδης σηκώνοντας το "γάντι" της πρότασης δυσπιστίας, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως "εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων". 

Και στο βάθος ευρωκάλπες

Και αν τα κόμματα σύμπαντα προετοιμάζονταν σε χαμηλές στροφές για τη μάχη της ευρωκάλπης τον Ιούνιο, μόλις σε δυο εικοσιτετράωρα, δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα μέσω Τεμπών κυρίως, για έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με "μπαλκόνι" την ολομέλεια της Βουλής. 

"Στις επερχόμενες εκλογές θα κριθείτε για τα πεπραγμένα σας πρώτα απ’ όλα για την ακρίβεια, για το κράτος δικαίου, για το ζήτημα των Τεμπών" είπε χαρακτηριστικά ο Πάρις Κουκουλόπουλος απο το ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας το δίλημμα των επόμενων λίγων μηνών.

Ο κ. Βορίδης είχε προηγηθεί: "επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και βεβαίως θα δώσει και καθοριστική απάντηση ο ελληνικός λαός στις επικείμενες ευρωεκλογές". 

Ενδιαμέσως, όχι ανέλπιστα και οπωσδήποτε όχι αδίκως, υπήρξε σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί της κατάλυσης του Κράτους Δικαίου. Αφορμή, οι εγκλήσεις του Νικου Παππά προς την Κυβέρνηση, η οποία grosso modo του απαντά: Δεν θα μιλήσει το 13-0 (καταδίκη Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο), για Κράτος Δικαίου. 

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση από το πρωί έως πιθανότατα και το ξημέρωμα, εν αναμονή της αυριανής κορύφωσης, με την ομιλία του Πρωθυπουργού και την προεξοφλημένη ψηφοφορία: Η κυβέρνηση αριθμητικά, ασφαλώς και θα βγει αλώβητη.