Ο Κ. Μητσοτάκης στο Βουκουρέστι - Το μεγάλο "ραντεβού" της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και ο ρόλος της Αθήνας

Τετάρτη, 06-Μαρ-2024 08:02

Κ. Μητσοτάκης: Στη Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την προεκλογική εκστρατεία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, τρεις μήνες πριν το ορόσημο των εκλογών του Ιουνίου, εγκαινιάζουν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι.

Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και επικεφαλής κεντροδεξιών κομμάτων που υπηρετούν ως αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται:

-Να…ανάψουν πράσινο φως στο μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενόψει των ευρωεκλογών.

-Να επικυρώσουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, υπέγραψαν στις 19 Φεβρουαρίου, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την κοινή επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί μια νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων που θα έχουν οι ηγέτες στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας σήμερα και αύριο θα βρεθούν οι προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των διευρυμένων συνομιλιών θα είναι:

-Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

-Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

-Η ευρωπαϊκή άμυνα.

-Το αυξημένο κόστος ζωής.

-Η δράση των λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η…γαλάζια παράταξη επικράτησε στις περυσινές εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις κάλπες του 2019 και πλέον έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κεντροδεξιά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους ηγέτες στις τάξεις του ΕΛΚ, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η ομιλία του στο συνέδριο είναι η τελευταία προγραμματισμένη τοποθέτηση ηγέτη πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της παραμονής του στο Βουκουρέστι θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας.

Πέραν της αυριανής ψηφοφορίας για την εκλογή υποψηφίου για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδιαφέρον στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας περιστρέφεται γύρω από το μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές.

Το μανιφέστο εκτείνεται στην ατζέντα:

-Της ανταγωνιστικότητας.

-Της οικονομίας.

-Της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

-Της ασφάλειας.

-Της άμυνας.

-Του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά προτείνει τη δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα είναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν αλλά και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ισλανδία. Ο νέος υπερυπουργός της Ένωσης θα έχει ως ατζέντα τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία, τη διαμόρφωση της στρατηγικής των Βρυξελλών απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη στάση της Ένωσης απέναντι σε Αφρική και Λατινική Αμερική, αλλά και την παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Μέσα από το μανιφέστο, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα τονίσουν ότι το ΕΛΚ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το ΕΛΚ υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων για μία λύση βιώσιμη, μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. "Είναι απαράδεκτη η ρητορική της Τουρκίας, που υποστηρίζει τη διχοτόμηση του νησιού, για μία λύση δύο κρατών και ποτέ δε θα γίνει αποδεκτή από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα", επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, το ΕΛΚ προτάσσει την ιδέα ενός ευρωστρατού (στο πρότυπο του ΝΑΤΟ) που θα έχει τη άμεσης μετακίνησης σε σημεία ενδιαφέροντος, μίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά και την αύξηση παραγωγής αμυντικού υλικού. Προτείνει, μάλιστα, τη δημιουργία θέσης επιτρόπου Άμυνας και την ίδρυση ευρωπαϊκού συμβουλίου υπουργών Άμυνας, ενώ στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το ΕΛΚ επαναβεβαιώνει τη δέσμευση για έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και εκφράζει την πρόθεση για τριπλασιασμό των δυνάμεων της Frontex, ώστε από 10.000 άτομα να φτάσει τις 30.000.

Όσον αφορά στην τελική διαμόρφωση του μανιφέστου της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που θα υιοθετηθεί σήμερα στη διαμόρφωσή του συνέβαλε ειδική ομάδα του ΕΛΚ, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Θανάση Μπακόλα.

Στις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ από την κυβέρνηση, το "παρών" θα δώσουν ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία, οι ευρωβουλευτές του κόμματος, η γραμματέας του κόμματος, Μαρία Συρεγγέλα, ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. και βουλευτής, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηβασιλείου, στη διάρκεια των χθεσινών επαφών που είχε με ευρωπαίους συναδέλφους του, ενόψει των εργασιών του συνεδρίου, ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.