Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης με 56,04% έναντι 43,96% της Έ. Αχτσιόγλου

Κυριακή, 24-Σεπ-2023 23:00

Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κασσελάκης με 56,04% έναντι 43,96% της Έ. Αχτσιόγλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 25/9 02.11

Καθαρή ήταν επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έναντι της αντιπάλου του στον β' γύρο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Στο 97,39% της ενσωμάτωσης, στα 522 από τα 536 εκλογικά τμήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 70.810 ψήφους και ποσοστό 56,04%. Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 55.546 ψήφους και ποσοστό 43,96%.

Η Έφη Αχτσιόγλου, λίγο πριν 23.00 το βράδυ της Κυριακής τηλεφώνησε στον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του.

Χωρίς αναφορά σε Τσίπρα η πρώτη δήλωση Κασσελάκη

Προσωπική αναφορά στον Νίκο Παππά τον οποίο ευχαρίστησε,  εμπεριείχε η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στην  Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του.

Αναφορά έκανε και στην Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία είπε πως προβλέπει σε στενή συνεργασία. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε καμία αναφορά  στον Αλέξη Τσίπρα.

Ανακοίνωσε εξάλλου ότι το πρώτο του ταξίδι θα είναι στην Κύπρο. 

Οι  υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη πάντως τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα άλλης πολιτικής κοπής απ' όσα εκφώνησαν οι υποστηρικτές της κ. Αχτσιόγλου.

"Στέφανε προχώρα άλλαξε τα όλα", "Στέφανε γερά κυβέρνηση ξανά".

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ήταν εξαρχής ο πολιτικός του μέντορας.

"Σήμερα το φως κέρδισε, η ελπίδα γίνεται το μέλλον μας" τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

"Η σκέψη μου είναι πρώτα απ’ όλα με τους πληγέντες στην Θεσσαλία οι οποίοι έχουν περάσει μεγάλες δυσκολίες. Είναι αυτή τη στιγμή μόνοι τους και έχουνε μπροστά τους μία άλλη μεγάλη δυσκολία. Εύχομαι η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό τους και να λάβει κάθε προληπτικό μέτρο. Από εδώ και πέρα έχουν την υποστήριξη όλων μας".

Στη συνέχεια είπε: "Έχω να πω μερικά ευχαριστώ, πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τα 150.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή αλλά και σήμερα. Έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και θα μείνει εδώ και θα κερδίζει από δω και πέρα". Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Παππά αλλά και όλους τους εθελοντές της καμπάνιας του, που όπως είπε "δεν θα ήμασταν εδώ απόψε, χωρίς αυτούς".

"Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Αλλά και τη δική μου προσωπική οικογένεια, τον Τάιλερ και την σκυλίτσα μου. Επικοινώνησα με την Έφη Αχτσιόγλου και της έδωσα συγχαρητήρια για τον αγώνα που έδωσε και της είπα ότι την εκτιμώ και ότι προσβλέπω στη συνεργασία της. (…) Δεν είμαι φαινόμενο, είμαι η φωνή μιας κοινωνίας. Δεν πρόκειται να σας προδώσω ποτέ. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα. Αλλά στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος".

Έ. Αχτσιόγλου: Η κοινωνία κοιτάζει προς εμάς

Η κ. Αχτσιόγλου έφτασε στην Κουμουνδούρου λίγο μετά τις 23.00 και σε δηλώσεις της τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ "έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς εμάς".

"Ολοκληρώθηκε σήμερα μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Η μεγάλη συμμετοχή έδειξε ότι η κοινωνία κοιτάζει προς τα εμάς", τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

"Από αύριο ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας για δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε ακόμη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, που χαρακτήρισε "τη μεγαλύτερη τιμή της ζωής" της τη στήριξη που έλαβε από δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος.

Ευχαρίστησε δε προσωπικά τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, που στάθηκαν δίπλα της στη διαδικασία, αλλά και τον δύο ετών γιο της.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα υποδέχθηκαν την κ. Αχτσιόγλου υποστηρικτές της στην Κουμουνδούρου.

"Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά", φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ συνέχισαν: "Αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή".

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε και στους δύο υποψηφίους για να τους συγχαρεί για τον αγώνα που έδωσαν.

Η συμμετοχή ξεπέρασε τις 133.000 (συγκεκριμένα έφτασε τους 133.261 ψηφοφόρους), καθώς τα παλαιά και νέα μέλη του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν τον νέο ηγέτη τους μεταξύ των δύο υποψηφίων που είχαν λάβει τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α' γύρο της προηγούμενης Κυριακής.

Οι ψηφοφόροι στον β΄ γύρο ήταν κατά 15.000 λιγότεροι σε σχέση με εκείνους του α' γύρου, ενώ 7.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχαν ψηφίσει στον α' γύρο προσήλθαν στην εσωκομματική κάλπη αυτή την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου είχαν, στον β' γύρο, περίπου 188.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Πανηγυρισμοί Πολάκη

Ανάρτηση σε πανηγυρικούς τόνους για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

"Η νίκη θα είναι μεγάλη. 

Πάμε με όραμα, πρόγραμμα και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να χτίσουμε το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία για να κυβερνήσει και να αλλάξει τη χώρα.

ΧΩΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ και ΑΝΤΕΧΟΥΝ!!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους σας από τα Σφακιά!!!”.

Ευ. Τσακαλώτος: "Η Αριστερά είναι μαθημένη στα δύσκολα"

Ανάρτηση με την οποία σχολιάζει εμμέσως και όχι άμεσα το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ πραγματοποίησε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Τσακαλώτος, που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον α' γύρο, ενώ στον β΄ γύρο στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνει:

"Η Αριστερά είναι εδώ.
Είναι μαθημένη στα δύσκολα.
Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά".