Τρεις προσφυγές κατά των Σπαρτιατών στο Εκλογοδικείο κρίνουν την κοινοβουλευτική τους τύχη
Τρίτη, 12-Σεπ-2023 18:45
Τρεις ενστάσεις που εν πολλοίς θα κρίνουν την τύχη των Σπαρτιατών καλείται να εκδικάσει το Εκλογοδικείο. Οι ενστάσεις αυτές που έχουν κατατεθεί αφορούν το κόμμα των Σπαρτιατών, το οποίο έχει 12 έδρες στη Βουλή, και είναι προφανές πως θα επηρεάσει την κοινοβουλευτική τους πορεία.
Η συζήτηση πάντως επί των ενστάσεων θα καθυστερήσει καθώς πρέπει να συμπληρωθούν τα κενά της σύνθεσης του Εκλογοδικείου που έχουν δημιουργηθεί, καθώς κάποια μέλη του, τόσο από το ΣτΕ όσο και από τον Άρειο Πάγο, προήχθησαν. Τους δικαστές-εισηγητές και τις ημερομηνίες συζήτησης των τριών αυτών ενστάσεων αναμένεται να προσδιορίσει η πρόεδρος του Εκλογοδικείου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
Έτσι, τα κενά ή θα καλυφθούν από αναπληρωματικά μέλη που έχουν κληρωθεί ή θα γίνει εξ υπαρχής η κλήρωση για όλα τα μέλη του Εκλογοδικείου, καθώς η θητεία των ήδη κληρωθέντων μελών λήγει με την εκπνοή του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
Οι ενστάσεις
Την πρώτη ένσταση την κατέθεσαν ο Δ. Π. και η Φ. Α. και στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.
Η δεύτερη ένσταση κατατέθηκε από τον Κ. Π. ο οποίος στρέφεται κατά:
1) Βασίλη Στίγκα, πρόεδρου του κόμματος Σπαρτιάτες και βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών,
2) Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης και
3) Ακριβής Πετροπούλου, αναπληρωματικής βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης
Η τρίτη ένσταση κατατέθηκε από τον Η.Β. και στρέφεται κατά της χρήσης και διατήρησης του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των Σπαρτιατών.