Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουν-2023 16:48

  Άρειος Πάγος: Γιατί "κόπηκε" ο Κασιδιάρης

  Άρειος Πάγος: Γιατί "κόπηκε" ο Κασιδιάρης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Αληθώς υποψήφιο τυγχάνει και εν προκειμένω το "Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ" και όχι ο ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζόμενων υποψηφίων, με πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα”, αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, για το δεύτερο "κόψιμο” του πρωτόδικα καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές.

  Οι δικαστές θεωρούν ότι ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων "ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", είναι "μανδύας" πίσω από τον οποίο υποκρύπτεται το πολιτικό κόμμα "Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ", με ιδρυτή και πραγματικό αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη, η συμμετοχή του οποίου (κόμματος) στις εθνικές εκλογές της 21ης-5-2023 αποκλείστηκε.

  Και προσθέτει: "Δι΄αυτής της μεθοδεύσεως δολίως και κατά κατάχρηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του εκλέγεσθαι δια του προβλεπόμενου στη διάταξη της παρ. 1 εδαφ.α’ του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 συνασπισμού ανεξάρτητων υποψηφίων επιχειρείται η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές της 25ης -6-2023 του αποκλεισθέντος κομματικού σχηματισμού, δηλαδή του πολιτικού κόμματος "Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ", με σκοπό να καταστρατηγηθούν οι κατά τα ανωτέρω περιορισμοί εκλογιμότητας και να παρακαμφθεί ο έλεγχος της συνδρομής των δι’ αυτών τεθεισών προϋποθέσεων συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές".

  Σύμφωνα με την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου "τη μεθόδευση αυτή ομολογούν, εμμέσως πλην σαφώς, τόσο ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης με την από 25-5-2023 ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, όσο και τα στελέχη και οι υποψήφιοι-"ανεξάρτητοι", που απαρτίζουν τον επίμαχο συνασπισμό".

  Καταλήγει δε: "Συνακόλουθα, με δεδομένο ότι αληθώς υποψήφιο τυγχάνει και εν προκειμένω το "Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ" και όχι ο ψευδεπίγραφος συνδυασμός συνεργαζόμενων υποψηφίων με την ονομασία "ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", με πραγματικό αρχηγό τον καταδικασθέντα, κατά τα ως άνω εκτιθέμενα, Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο συνεχίζει να έχει την ίδια ρητορική άσκησης βίας, προωθεί την ίδια πολιτική και δράση, που δεν εξυπηρετεί το δημοκρατικό πολίτευμα αλλά στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση αυτού και των θεσμών του κράτους δικαίου, όπως δέχθηκε η 8/2023 απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, ο επίμαχος εκλογικός σχηματισμός "ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ" με το όνομα "ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", πρέπει να μην ανακηρυχθεί και, εντεύθεν, να μην συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023".

  Κατά τη γνώμη όμως του μέλους του Α1 τμήματος του ΑΠ Στέφανου Σπυρίδωνος Πανταζόπουλου, ο ανωτέρω συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων με την μερικώς παρηλλαγμένη σε σχέση με την προηγούμενη "Εθνικό Κόμμα Έλληνες" προσωνυμία "Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία", πρέπει να μην ανακηρυχθεί, διότι με βάση τις ως άνω αποδειχθείσες περιστάσεις (α,β,γ της ελάσσονος πρότασης) προκύπτει, κατ’ αντικειμενική κρίση, δίχως να ενδιαφέρει νομικώς η καλή ή κακή πίστη των αποτελούντων τον ως άνω συμμετεχόντων στον ως άνω συνασπισμό, ότι η επιλογή του ως συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού δεν έγινε ελευθέρως προς άσκηση του δικαιώματος της προστασίας της προσωπικότητάς των υποψηφίων μελών του κατ’ εφαρμογή του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία προς επιρροή του εκλογικού φρονήματος των Ελλήνων πολιτών και για τη διαμόρφωση της πολιτικής κατεύθυνσης της χώρας, αλλά με πρόθεση καταστρατήγησης απ’ αυτόν, κατ΄ εφαρμογή της προαναφερθείσας γενικής δικαϊκής αρχής fraus omnia corrumpit, της απαγόρευσης του άρθρου 32 παρ. 1 εδ. β στ. β και γ π.δ. 26/2012, ενόψει του ότι το κόμμα με την προσωνυμία "Εθνικό Κόμμα Έλληνες", του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών και άλλοι υποφήφιοι του ως άνω συνασπισμού είχαν πρόθεση συμμετοχής τους στις εκλογές της 21-5-2023 και υποστήριξαν την αντισυνταγματικότητα της ως άνω διάταξης, και το οποίο δεν ανακηρύχθηκε με την προαναφερθείσα απόφαση του ίδιου τμήματος, δίχως να απαιτείται η επί πλέον κρίση ότι ο ως άνω συνασπισμός υποδηλώνει ή υποκρύπτει κόμμα και ότι, επομένως, εφαρμόζονται και γι’ αυτόν οι περιορισμοί του ως άνω άρθρου, εν όψει του ότι ο αποκλεισμός αυτός είναι αυτόθροη συνέπεια της προαναφερθείσας καταστρατήγησης από τον σχηματισμό αυτό, με διαφορετική δε εκδοχή εντάσσεται ο ως άνω συνασπισμός στην ως άνω απαγορευτική διάταξη.

  Με την αμέσως προαναφερόμενη γνώμη συντάσσεται και το μέλος του Α1 Τμήματος του ΑΠ Φώτιος Μουζάκης, Αρεοπαγίτης, ανεξαρτήτως των επισημάνσεών του (βλ. μειοψηφία στην ΑΠ 8/2023, σελ.22-43) για την Αριθμός Απόφασης: 95/2023 σελ. 72 αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 32 παρ.1 εδ. β στ. β και γ επ., ενόψει του ότι, εφόσον ήδη έχει κριθεί κατά πλειοψηφία η συνταγματικότητα των διατάξεων αυτών, υπό το δεδομένο αυτό ερευνάται περαιτέρω το προκείμενο ζήτημα, αναφορικά με τον ως άνω συνδυασμό ανεξάρτητων υποψηφίων.

  Παναγιώτης Στάθης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ